“Μουσική για Όλους” στη Σέριφο

/, Σέριφος/“Μουσική για Όλους” στη Σέριφο

“Μουσική για Όλους” στη Σέριφο

2020-01-30T14:51:21+00:00

Το 2015-2016 το Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφθηκαν τη Σέριφο ο Δημήτρης Σινάνογλου, η Αθηνά Τασούλα, η Μαριβίτα Γραμματικάκη, η Νίνα Πατρικίδου, ο Ηλίας Μπάρμπας, η Κατερίνα Λιουδάκη, ο Ανδρέας Ανθόπουλος και ο Δημήτρης Κουρζάκης. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου στην Αθήνα!

Το Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου στη Στέγη Γραμμάτων και ΤεχνώνΤο Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στις 27 Δεκεμβρίου 2015 8 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου, ηλικίας 8-15 ετών, συνοδευμένοι από τους γονείς τους, συναντήθηκαν με τους δασκάλους τους Ιωάννα – Βενετία Κουκοπούλου και Σοφοκλή Βαγγελάτο και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση την όπερα “η Βασίλισσα του Χιονιού”!

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο»: εισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα

Το Σαββατοκύριακο 27 – 28 Φεβρουαρίου 2016 επισκέφθηκαν τη Σέριφο οι μουσικολόγοι, δάσκαλοι και μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα.

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο» Eισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη Σέριφο

Στις 27 Φεβρουαρίου 2016 στο Γυμνάσιο – Λύκειο Σερίφου (Λιβάδι) οργάνωσαν μουσικά παιχνίδια για παιδιά. Συμμετείχαν δεκαοκτώ παιδιά, ηλικίας πέντε έως δώδεκα ετών. Μέσα από συνεχή διάδραση, τα παιδιά έπαιξαν με τη μουσική και εξασκήθηκαν στην προσεχτική ακρόαση της. Εξασκήθηκαν στον να ακούν πράγματι τη μουσική συγκεντρωμένα και συνειδητά, μέσα από πολύ ευχάριστα και στοχευμένα παιχνίδια. Τα παιδιά δε δίστασαν να δείχνουν κάθε στιγμή τη χαρά τους οι γονείς που επίσης παρακολουθούσαν διακριτικά τη δραστηριότητα ευχαρίστησαν θερμά τους εισηγητές.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Γυμνάσιο – Λύκειο Σερίφου (Λιβάδι) παρουσιάστηκε η διαδραστική εισήγηση «Από το κοντσέρτο στον… Μπάμπη Τσέρτο!» που απευθυνόταν σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενηλίκους. Η κυριακάτικη εισήγηση περιείχε ομιλία και ασκήσεις, κατάλληλα διαμορφωμένες για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η παρουσίαση συνδύασε εξαίρετα την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική με την κλασική και διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Ο δήμαρχος Σερίφου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη

Στις 15 Απριλίου 201625 παιδιά της Σερίφου, ηλικίας 4 έως 15 ετών, παρακολούθησαν στο κέντρο Ίσαλος στο Λιβάδι Σερίφου το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού της συγγραφέως και μουσικού Μαριβίτας Γραμματικάκη “Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί”.

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΣέριφοΗ Μαριβίτα Γραμματικάκη εξήγησε στα παιδιά τα στάδια στο στήσιμο ενός παραμυθιού και διηγήθηκε παραμύθια με τη βοήθεια των παιδιών που συμμετείχαν με λόγο και κίνηση. Διηγήθηκαν και τα παιδιά μια ιστορία με την ενθάρρυνση και τη βοήθειά της. Τα παιδιά συμμετείχαν με προσοχή αλλά και ενθουσιασμό στο εργαστήρι!

Στο εργαστήρι μουσικού παραμυθιού συμμετείχαν πολλοί μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου, αλλά και άλλα παιδιά, μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου Σερίφου. Επίσης με ενδιαφέρον παρακολούθησαν το διαδραστικό πρόγραμμα οι ενήλικοι συνοδοί των παιδιών, αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου Σερίφου και οι δάσκαλοι του ου Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου.

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Μαρία Λιβανίου, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σερίφου, για την όμορφη προετοιμασία του χώρου της εκδήλωσης και στον κ. Κλεάνθη Γαλανό για την παραχώρηση του κέντρου Ίσαλος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με την μουσική»

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Λιβάδι Σερίφου, στο κέντρο Ίσαλος, μια εντελώς πρωτότυπη συναυλία!

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με την μουσική» στη Σέριφο

Η Νίνα Πατρικίδου (βιολί), ο Ηλίας Μπάρμπας (φλάουτο), η Κατερίνα Λιουδάκη (κλαρινέτο) και ο Ανδρέας Ανθόπουλος (φαγκότο) ερμήνευσαν έργα W.A.Mozart, Esprit Chedeville, G-B. Cirri, Georges Bizet, S. Rachmaninoff, Keith Amos και Sam Raphling.

Ωστόσο το μουσικό σύνολο της Νίνας Πατρικίδου κέρδισε επαξίως τον θαυμασμό όλων των παρευρισκομένων, αφού κατάφερε να κάνει τους – ουκ ολίγους – μικρούς ακροατές πρωταγωνιστές της βραδιάς! Η συναυλία “ξέφυγε” από τα πλαίσια μιας τυπικής συναυλίας κλασικής μουσικής. Το κουαρτέτο “διαβάζοντας” το νεαρό ακροατήριο, προσάρμοσε το πρόγραμμά του και αυτοσχεδιάζοντας δημιούργησε μια παράσταση – παιχνίδι! Μετά το τέλος της παράστασης οι μουσικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους με τα παιδιά, αφού έβαλαν στις αποσκευές τους λίστα με τις μουσικές προτιμήσεις των μικρών μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου και των φίλων τους!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στη Σέριφο

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου

Στις 20-21 Μαΐου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας κ. Δημήτρη Κουρζάκη, για ένα διήμερο σεμινάριο κιθάρας που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό ξενώνα «Περσεύς» στο Λιβάδι Σερίφου.

Τα 11 μαθητές κιθάρας, μικροί και μεγάλοι, παρακολούθησαν το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου η πρώτη παρουσίαση ήταν εισαγωγική. Ο κ. Κουρζάκης μίλησε για τις εποχές και τα μουσικά ρεύματα από την προκλασική έως τη σύγχρονη εποχή με χαρακτηριστικά ακούσματα της κάθε εποχής. Ο διαδραστικός τρόπος παρουσίασης ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους! Το πρωί του Σαββάτου 21 Μαΐου έλαβε χώρα το κατεξοχήν σεμινάριο κιθάρας. Οι μαθητές έπαιξαν κιθάρα μπροστά στον κ. Κουρζάκη καθώς και στους υπόλοιπους μαθητές. Οι εισηγητής ασχολήθηκε διεξοδικά και με υπομονή με κάθε κιθαριστή ξεχωριστά και με στοχευμένες παρατηρήσεις καθοδήγησε όλη την ομάδα στην εμπέδωση νέων μουσικών δεξιοτήτων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!