Ρεσιτάλ πιάνου με την Έλενα Ράλλη
Στις 16 Δεκεμβρίου 2015, τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου, πέρασαν το απόγευμά τους στην Οικία Κατακουζηνού. Το φιλολογικό σαλόνι της δεκαετίας του ’30, στο οποίο ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού δέχονταν τους καλλιεργημένους και ταλαντούχους φίλους τους όπως ο Τσαρούχης και ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, συζητούσαν μαζί τους για ποίηση, λογοτεχνία και πολιτική και χόρευαν με θέα τον Εθνικό Κήπο!
Στο πιάνο της Λητώς Κατακουζηνού, η νεαρή αλλά πολύ ταλαντούχα Έλενα Ράλλη προσέφερε στους ακροατές της ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα που το αποτελούσαν η Σονατίνα του Maurice Ravel, η Σονάτα για πιάνο σε Ντο Μείζονα, έργο 53 γνωστή και ως Σονάτα Waldstein του L.v.Beethoven και η Μπαλάντα αρ.4 σε φα ελάσσονα, έργο 52, η πιο δύσκολη από τις μπαλάντες του F. Chopin.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Επίσκεψη στην έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας»
Μπαίνοντας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εκεί στην οδό Πατησίων, αισθάνεσαι ότι ο απίθανος όγκος των κάθε είδους αρχαιοτήτων που φυλάσσονται εκεί μέσα, είναι ένας μοναδικός θησαυρός που κληρονομήσαμε και, ταυτόχρονα, ένα τεράστιο βάρος να τον προστατεύσουμε, να διδαχτούμε απ’ αυτόν, να προβάλουμε τις αξίες του σ’ όλο τον κόσμο.
Την ευκαιρία να τα χαρούμε όλα αυτά μας έδωσε ο Σύνδεσμος και ειδικά η ομότιμη καθηγήτρια λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, που την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015 μας ξενάγησε στην έκθεση με τίτλο «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας».
Το αντικείμενο της έκθεσης: «Ξένοι περιηγητές, ανάμεσά τους λόγιοι, ποιητές, διπλωμάτες, έμποροι, επιστήμονες, αλλά και αρχαιοκάπηλοι, θαυμάζουν την πόλη των Αθηνών, εντυπωσιάζονται από τις αρχαιότητες αλλά και τα μεμονωμένα αρχαία μέλη – πρόκειται για τα γνωστά ως “σπαράγματα” – ή αγάλματα, σκορπισμένα ανάμεσα στα κτήρια, ή, ενσωματωμένα στους τοίχους οικοδομών, σπιτιών και εκκλησιών. Εκτίθενται σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, χάρτες, όλα αποτέλεσμα της επίσκεψης των ξένων περιηγητών πολλοί από τους οποίους υπήρξαν αγνοί φιλέλληνες.»
Στο εντευκτήριο του Μουσείου είχαμε, μετά την περιήγηση στην έκθεση την ευκαιρία, με ένα φλιτζάνι καφέ, να ανταλλάξουμε εντυπώσεις από την επαφή μας με κάτι στο οποίο η χώρα μας είναι στ’ αλήθεια πλούσια: Τον Πολιτισμό που «κρύβεται» και μέσα στην αρχαία μας κληρονομιά.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Επίσκεψη στην έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014»
Την έκθεση έργων του Ακαδημαϊκού και άλλοτε Πρύτανη της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών κ. Παναγιώτη Τέτση, με τίτλο «Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014» επισκέφθηκαν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Μ. & Β. Θεοχαράκη, «οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», εγκαινιάζοντας έτσι τη χειμερινή περίοδο δραστηριότητας του Συνδέσμου.
Ο Παναγιώτης Τέτσης, Υδραίος την καταγωγή και Σιφνιός … εξ έρωτος, για να παραφράσουμε δική του ρήση, έχοντας πλέον «αγγίξει» την κορύφωση του έργου του, είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γενιάς των Ελλήνων εικαστικών και ο Σύνδεσμος σεμνύνεται να τον συγκαταλέγει στα ιδρυτικά του μέλη αλλά και μεταξύ των σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας, που έχουν βρεθεί δίπλα του και έχουν υποστηρίξει το έργο του. Οι 27 πίνακες του Τέτση, που παρουσιάζονται στην έκθεση, αντλούν τα θέματά τους από τους ορεινούς όγκους της νησιώτικης Ελλάδας και συγκεκριμένα της Ύδρας και αποδίδουν στοιχεία της ελληνικότητας της ζωγραφικής, όπως αυτή εκφράστηκε και από προγενέστερους του Τέτση καλλιτέχνες όπως π.χ. ο Χατζηκυριάκος –Γκίκας. Όσοι συμμετείχαν στην επίσκεψη αυτή, ξεναγήθηκαν στην έκθεση από την ιστορικό τέχνης κ. Παπαευαγγέλου.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση των φίλων και των μελών του Συνδέσμου στο φιλόξενο Καφέ Merlin του Ιδρύματος για «κουβεντούλα» και ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων σχετικά με τις επόμενες δραστηριότητες μας.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Imagining the Balkans
Η συναρπαστική ξενάγηση στην έκθεση «Imagining the Balkans Ταυτότητες και Μνήμη στον Μακρύ 19ο Αιώνα» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 έδωσε την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου να ξεναγηθούν από τον κ. Φίλιππο Μαζαράκη, επιμελητή, ο οποίος σε συνεργασία με τους εκπροσώπους και των άλλων μουσείων των Βαλκανικών χωρών οραματίστηκαν και σχεδίασαν αυτή την ιστορική έκθεση με πρωτοβουλία της UNESCO. Μάθαμε τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετώπισαν, ξεναγηθήκαμε, με τον πιο έγκυρο και κατατοπιστικό τρόπο, στη κάθε ενότητα που περιέχει η έκθεση, πολιτισμική, κοινωνική, καλλιτεχνική. Απολαύσαμε μια πολύ γλαφυρή εικόνα των κοινών συνθηκών και παραδόσεων αλλά και τις διαφορές που διαμόρφωσαν την ιστορία της περιοχής αυτής της Ευρώπης του Νότου. Εύστοχες, όπως πάντα, ήταν και οι παρεμβάσεις της κυρίας Κατερίνας Κορρέ – Ζωγράφου.
Εντυπωσιασμένοι οι 28 που συμμετείχαμε σε αυτή την επίσκεψη συνεχίσαμε τη σχετική συζήτηση στη διάρκεια του καφέ που πρόσφερε ο Σύνδεσμος στο χώρο του Black Duck, μια ιδιαίτερη «παράπλευρη» εμπειρία για όσους δεν γνώριζαν αυτό το «μυστικό» κήπο στο κέντρο της Αθήνας.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2015
Στις αίθουσες του κτιρίου – κοσμήματος, του περίφημου κτιρίου «Κωστή Παλαμά», γνωστού και ως «ροζ κτίριο», όπου στεγάζεται το εντευκτήριο των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κόψαμε και φέτος – την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συνδέσμου.
Και επειδή συνηθίζουμε να συνδέουμε τις εκδηλώσεις μας πάντα με την απόλαυση εξαιρετικής μουσικής, πριν από το κόψιμο της πίτας είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τέσσερις κιθάρες και ένα φλάουτο σε ένα πρόγραμμα με γνωστές μελωδίες από τον διεθνή κινηματογράφο αλλά και με Μάνο Χατζιδάκη και με Σοστακόβιτς και με ένα παραδοσιακό τραγούδι από τη Λατινική Αμερική. Τους ευχαριστούμε! Οι κιθαρίστες ήταν η Κλειώ Θεοδωράκη, ο Σοφοκλής Βαγγελάτος, ο Βασίλης Λάμης και ο Αντρέας Μερτζανάκης. Φλάουτο έπαιξε η Αλεξάνδρα Παππά.
Και βέβαια όπως πάντα υπήρχε ένα πολύ πλούσιο λαχείο που ευχαρίστησε όλους!
Μία όμορφη, όπως πάντα, βραδιά με φίλους αγαπητούς, που πάντα στηρίζουν το Σύνδεσμο και αψηφούν και αντιξοότητες και βροχές προκειμένου να βρεθούν κοντά του. Και του χρόνου … καλύτερα.
O Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» ευχαριστεί θερμά τους δωρητές των προσφορών του λαχνού:
Το φλουρί τη πίτας: Γούρι 2015, προσφορά από το κοσμηματοπωλείο «Καίσαρης»
Fuchs Hellas
Εστιατόρια: Mandaloun στο Χαλάνδρι και Blue Pine στην Κηφισιά
Ξενοδοχεία: Ναϊάς Σερίφου και Porto Kea Suites
Θέατρα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή – Θέατρο Ολύμπια, Εθνικό θέατρο – Χώρα,Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Φούρνος, Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια, Αθηνά, Εκάτη, Άττις – Νέος Χώρος, Προσκήνιο, Faust, Μεταξουργείο, Σφενδόνη, Αλίκη, Μικρό Παλλάς
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Επισκέψεις στη συλλογή Μ. Βαρκαράκη
Στις 10 και 22 Ιανουαρίου 2015, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας» είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το σπίτι του ζεύγους Βαρκαράκη στο κέντρο της Αθήνας.
Οι δύο αυτοί άνθρωποι, ο Μιχάλης και η Δήμητρα Βαρκαράκη, έχουν καταφέρει, στη διάρκεια αρκετών χρόνων να συγκεντρώσουν στο σπίτι τους πολλά και διάφορα «δείγματα τέχνης» με μόνο κοινό τους χαρακτηριστικό την αναφορά τους στο φιλελληνισμό όπως αυτός εκφράστηκε στα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821.Θαυμάσιοι πίνακες ζωγραφικής, μπρούτζινα επιχρυσωμένα ρολόγια, κεραμεικά αγαλματάκια, κεντήματα αλλά και χρηστικά αντικείμενα, όπως πιάτα και μπουκάλια και όλα αυτά με αναπαραστάσεις προσώπων ή/και γεγονότων που έλαβαν χώρα σ’ αυτά τα ταραγμένα χρόνια. Έτσι τόσο η Μπουμπουλίνα όσο και η Κόρη των Αθηνών, τόσο μια ναυμαχία – ως γεγονός της επανάστασης – όσο και η Αθήνα την εποχή του ΄Οθωνα, έχουν όλα τη θέση τους, σ’ αυτή τη Συλλογή.
Η ξενάγηση έγινε από τους δύο οικοδεσπότες, Δήμητρα και Μιχάλη Βαρκαράκη, αλλά και από την κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, καθηγήτρια Λαογραφίας του Παν. Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου μας. Η φιλοξενία ήταν άψογη με μικρά γλυκάκια και μια δροσιστική λεμονάδα πριν αποχαιρετίσουμε ευχαριστώντας.
Ήταν μια απολαυστική, από κάθε άποψη, επίσκεψη σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον σπίτι-Μουσείο.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: 10/1 και 22/1!