Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας»

/Ο Σύνδεσμος
Ο Σύνδεσμος 2021-07-09T14:48:59+00:00

Ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” είναι μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1992 από τη Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη με σκοπό:

  • Τη μελέτη, διατήρηση και προβολή της μοναδικότητας του νησιώτικου περιβάλλοντος και της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
  • Την προώθηση μιας ήπιας μορφής ανάπτυξης, κυρίως στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, που θα βοηθήσει τους κατοίκους να παραμείνουν στον τόπο τους, χωρίς ο τουρισμός να είναι η μοναδική πηγή απασχόλησης.
  • Την ενημέρωση των κατοίκων των νησιών για την ξεχωριστή αξία του πολιτισμού τους, την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα νησιά και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών.
  • Τη δημιουργία ευκαιριών για μάθηση, επικοινωνία και εκδήλωση των ενδιαφερόντων και ταλέντων των παιδιών και νέων στα απομονωμένα νησιά.

Για το έργο του, ο Σύνδεσμος έχει λάβει το βραβείο “Νησίδες Ποιότητας 2001”, που απονέμει η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Βραβείο Gina Bachauer – Νικολάου Δούμπα 2015 (κατηγορία Πολιτιστικού Οργανισμού που δραστηριοποιείται στην Ελληνική Περιφέρεια).

Ο Σύνδεσμος έχει 150 τακτικά και επίτιμα μέλη. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:

Πρόεδρος: Μαρία Κωνσταντινίδη
Αντιπρόεδρος: Παπαπαύλου Γεώργιος
Γενική Γραμματέας: Μαργαρίτα Βαμβακάρη-Νειάδα 
Ταμίας: Ισμήνη Θωμοπούλου – Καρυοφύλλη
Μέλη: Κωνσταντίνος Καγκαράκης, Νίτα Κυριακοπούλου, Αλίκη Νταή, Ελεάνα Στρατηγοπούλου, Άννα-Μαρία Στεργίου, Φάνης Ζαχόπουλος, Ιωάννα-Βενετία Κουκοπούλου

Πρόεδροι του Δ.Σ έχουν διατελέσει ο Γιάννης Μωραΐτης, η Ρένα Λάμψα και η Λήδα Κροντηρά-Νασούφη. Επίτιμος Πρόεδρος έχει ανακηρυχθεί η Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη.
Γραμματέας του Συνδέσμου είναι η Αΐντα Στρατούρη.