Πατρικίδου Νίνα

//Πατρικίδου Νίνα

Πατρικίδου Νίνα

2018-09-24T08:53:08+00:00

Νίνα Πατρικίδου

Η Νίνα Πατρικίδου, βιολονίστα και καθηγήτρια βιολιού, γεννήθηκε στην πρώην ΕΣΣΔ, όπου και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, αποφοιτώντας µε δίπλωµα σολίστ το 1977 από την τάξη του Boris Vladimirovitch Belenki στην έδρα του David Oistrakh. Την ίδια χρονιά επαναπατρίζεται στην Ελλάδα, ξεκινώντας ταυτόχρονα την πλούσια σολιστική της καριέρα.

Σύντοµα γίνεται ενθουσιώδης οπαδός της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, παρουσιάζοντας σε Α’ εκτέλεση πολλά έργα ελλήνων συνθετών, όπως: Μ. Αδάµη, Θ. Αντωνίου, Μ. Τραυλού, Β. Ριζιώτη, Π. Κούκου, Γ. Ζερβού, Κ. Σφέτσα κ.ά. Το 1987 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος µε έργα Ν. Σκαλκώτα, ο οποίος την καθιερώνει σαν ερμηνεύτρια του μεγάλου συνθέτη. Έχει επίσης συμπράξει σε δίσκους µε έργα διαφόρων άλλων συνθετών όπως: Γ. Α. Παπαϊωάννου, Δ. Δραγατάκη κ.ά.

Παράλληλα έκανε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τις πολυάριθμες εµφανίσεις στη χώρα µας έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ όπως: Ευρωπάλια 1982 στο Βέλγιο, Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής στη Γαλλία, Midem Classique 1987,40 Φεστιβάλ Έντεχνης Μουσικής στη Νάπολη, 190 Διεθνές Φεστιβάλ Έντεχνης Μουσικής της Ορλεάνης 1987 κ.ά. Έκανε µε επιτυχία προσωπικές περιοδείες στην Ιταλία, Γαλλία, Γερµανία, Βέλγιο, πρώην ΕΣΣΔ, Αγγλία, Βουλγαρία, Κύπρο κ.α.

Έχει συμπράξει σε διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου και συνεργασθεί µε διάφορους επιφανείς καλλιτέχνες, όπως: Κ. Κυδωνιάτης, Μ. Χαιρογιώργου, Α. Γαρουφαλής, Τ. Αποστολίδης, Ν. Σεµιτέκολο, Δ. Καρρά, Τ. Γεωργίου, Ν. Μαυρουδής κ.ά. Έχει συμπράξει ως σολίστ µε ορχήστρες όπως: ΚΟΑ, ΚΟΘ, Συµφωνική της ΕΡΤ, Συµφωνικές της πρώην ΕΣΣΔ κ.ά. Είναι επίσης εξάρχουσα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Νίνα Πατρικίδου είναι εμψυχώτρια και ιδρυτικό µέλος διαφόρων συγκροτημάτων μουσικής δωματίουκαλλιτεχνική διευθύντρια της μικρής Συµφωνικής Ορχήστρας Emelia, και διευθύντρια – μαέστρος της Παιδικής-Νεανικής Συµφωνικής Ορχήστρας του Γ’ προγράμματος της ΕΡΤ. Στο 3ο πρόγραμμα επίσης έχει πραγματοποιήσει σειρά εκπομπών για το βιολί.

Ήταν ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Σκιάθου, το οποίο µε τη συνεργασία κορυφαίων καλλιτεχνών διεθνούς φήµης, συγκαταλεγόταν σε ένα από τα σημαντικότερα του είδους του. Είναι µέλος των επιτροπών διαγωνισµού για τη στελέχωση των Ορχηστρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurovision, Μεσογείου, καθώς και µέλος του ελληνικού τµήµατος της Unesco.

Είναι καθηγήτρια βιολιου στο Όρφειο Ωδείο Αθηνών.

Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ

Η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΑ ιδρύθηκε με την σημερινή της ονομασία το 1995 από την γνωστή σολίστα και καθηγήτρια βιολιού Νίνα Πατρικίδου με τη θερμή υποστήριξη του τότε Συντονιστή του Γ΄ Προγράμματος Γ. Τσαγκάρη. Η ορχήστρα προέρχεται από την παιδική ορχήστρα «Εμμέλεια» η οποία ήδη ήταν γνωστή για την μοναδική της στη χώρα μας ποιότητα πραγματοποιώντας επί 3ετίας πλήθος επιτυχημένων συναυλιών ανά την Ελλάδα.

Είναι μοναδικό ορχηστρικό νεανικό σύνολο που αποτελείται μόνο από παιδιά, σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 7-18 ετών – χωρίς την σύμπραξη των δασκάλων τους ή επαγγελματιών – και περισσότεροι από αυτούς είναι κάτοχοι βραβείων και υποτροφιών διεθνών διαγωνισμών ή σπουδάζουν σε Μουσικές Ακαδημίες της Ευρώπης και της Αμερικής δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους και σολίστ. Μέλος της έχει την δυνατότητα να γίνει κάθε παιδί που ασχολείται με την κλασσική μουσική ανεξάρτητα του τόπου διαμονής του, εφόσον βέβαια δύναται να συμμετέχει στις πρόβες (στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.)

Υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σχεδόν στο σύνολο των συναυλιακών χώρων Αθηνών και Θεσσαλονίκης όπως: Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών (Θες/νίκης), Προεδρικό Μέγαρο, Βουλή, Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου κ.α. και σε πλήθος εκδηλώσεων ανά Ελλάδα με κοινωφελή σκοπό και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία. Ο ελληνικός τύπος την βάφτισε ως «Ορχήστρα των θαυμάτων».

Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ και την ΕΡΤ έργα κλασσικής και σύγχρονης μουσικής και για περίπου 2 χρόνια υπήρχε ζωντανή κάλυψη από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας των συναυλιών της με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων. Έχει συμπράξει με σπουδαίους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως L. Mordkovich, S. Kravchenko, H. Zack, Ντ. Μπακοπούλου, Λ. Καλαφάτη, Α. Κοντογεωργίου, Μ. Πλέσσα, Σ. Κορκολής, Emma Shaplin κ.ά.

H Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα βραβεύτηκε από την UNESCO για την παιδαγωγική και ποιοτική προσφορά της.