Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου 2012

///Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου 2012

Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου 2012

2018-10-12T13:48:08+00:00

Αναβίωση του μυθικού ταξιδιού του Φιλοκτήτη

Συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου στην αναβίωση του μυθικού ταξιδιού του ΦιλοκτήτηΤην αναβίωση του μυθικού ταξιδιού του Φιλοκτήτη, ο οποίος συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο, συνδιοργανώνοσαν ο Δήμος Λήμνου σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Ο «Διάπλους του Φιλοκτήτη», η μεταφορά του μυθικού ταξιδιού από τον 14ο π.Χ. αιώνα στον 21ο μ.Χ. αιώνα αναβίωσε με ιστιοπλοϊκά σκάφη και φουσκωτά από τις 22 Ιουνίου έως και τις 27 Ιουνίου 2012. Τα σκάφη ναυλώθηκαν, εξοπλίσθηκαν και στελεχώθηκαν με πρωτοβουλία κοινωνικών ή επαγγελματικών ομάδων και φορέων. Το πενθήμερο ταξίδι των συμμετεχόντων ξεκίνησε από το λιμάνι Αγιοκάμπου, πέρασε από την Χαλκιδική, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, την Αλόννησο, για να καταλήξει στο λιμάνι Αγιοκάμπου, την πατρίδα του βασιλιά της Μελιβοίας, Φιλοκτήτη. Στόχος είναι είναι να μεταφερθεί ένα μήνυμα ειρήνης για την αδελφοποίηση των τριών πόλεων που σχετίζονται με τη ζωή και την πορεία του Φιλοκτήτη, της Λήμνου, της Τροίας και της Μελιβοίας, ιδιαιτέρας πατρίδας του μυθικού ήρωα.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στους σταθμούς του μυθικού αυτού ταξιδιού, το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου συμμετείχε με την Ορχήστρα του Εργαστηρίου, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμά που αποτελείται από κλασικές και σύγχρονες μουσικές επιλογές. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 στο γραφικό λιμάνι του Μούδρου.

Θερινές συναυλίες

Τρεις διαδοχικές συναυλίες πραγματοποιήθηκαν για την παρουσίαση της προσπάθειας και της μεγάλης προόδου των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου, αποτέλεσμα της φροντίδας και αφοσίωσης των δασκάλων τους Κώστα Κωνσταντόπουλου (κιθάρα) και Νίκης Μπουζιωτοπούλου (μουσικής προπαιδεία και πιάνο).

Συναυλίες Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου 2012Η αρχή έγινε την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 με τη μαθητική συναυλία των νεαρών τμημάτων, στην οποία συμμετείχαν 4 μαθητές της μουσικής προπαιδεία με ξυλόφωνα και κρουστά και 15 μαθητές κιθάρας και πιάνου. Το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 ήταν η σειρά της συναυλίας 18 προχωρημένων μαθητών κιθάρας και πιάνου, με έργα κλασικής και παραδοσιακής μουσικής. Οι ίδιοι μαθητές αποτέλεσαν τη Μικτή Ορχήστρα, που στο Α΄ μέρος της συναυλίας της Κυριακής 1 Ιουλίου 2012 παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχε για ακόμα μια φορά και ο πατήρ Γεώργιος Βότσης, και εκτεινόταν από ελληνική παραδοσιακή μουσική μέχρι Χατζιδάκι και Σαββόπουλο και μέχρι Vivaldi και Villa- Lobos. Στο Β΄ μέρος της συναυλίας, το πενταμελές συγκρότημα Free Soul, που αποτελείται από μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου, ερμήνευσε μια επιλογή ζωηρών τραγουδιών που ενθουσίασε το μεγάλο ακροατήριο.

Όλες οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μούδρου, με μεγάλη προσέλευση κόσμου. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Λήμνου κ. Κώστας Αδαμίδης τόνισε τη συμβολή του Μουσικού Εργαστηρίου στην καλλιέργεια των παιδιών και τη γνωριμία τους με την τέχνη και την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου. Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Κ. Καγκαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην υποστήριξη προς το Μουσικό Εργαστήρι από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση της 29ης Ιουνίου στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση της 30ης Ιουνίου στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση της 1ης Ιουλίου στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Μούδρου στην ΠολιόχνηΠολιόχνη

Μία ακόμα πετυχημένη συναυλία δόθηκε από τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου στις 2 Αυγούστου 2012, τη βραδιά της πανσελήνου, στην αρχαία πόλη της Πολιόχνης. Είχε μεγάλη συμμετοχή κόσμου που ενθουσιάστηκε, ανάμεσα τους και αλλοδαποί επισκέπτες του νησιού που εκφράστηκαν με θερμά λόγια και συγκίνηση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Άγιος Σώζων

Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Μούδρου στον Άγιο ΣώζονταΗ συναυλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 2012 από την ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου στον Άγιο Σώζο, πολιούχο του νησιού, είχε μεγάλη επιτυχία και την παρακολούθησε με ενθουσιασμό πολύς κόσμος από τα χωριά της ενορίας του: Σκανδάλη, Φυσίνη και Αγία Σοφιά. Συμμετείχε και πάλι ο καλικέλαδος παπά- Γιώργης, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στον κόσμο και το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα έργων κλασικών σύγχρονων ελληνικών συνθετών.

Την οργάνωση είχε αναλάβει ο Δήμος Λήμνου και η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων (ΟΛΣΥ) και ο πρόεδρός της, κύριος Αντώνης Καραγιάννης, έμεινε κατενθουσιασμένος.

Εκατόχρονα της Απελευθέρωσης της Λήμνου

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου συμμετείχαν στη πανηγυρική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Λήμνου με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μύρινας και την παρακολούθησαν πάνω από 400 άτομα. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου συνόδευσαν τη Δόμνα Κοντούρη που είχε προσκληθεί από το Δήμο για να τραγουδήσει.

Κοντοπούλι Λήμνου

Τη Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 έγινε στο χωριό Κοντοπούλι της Λήμνου η παρουσίαση των νέων μουσικών οργάνων που προτείνει ο Σύνδεσμος στο κοινό του νησιού για την διεύρυνση του προγράμματος του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου.

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής στο Κοντοπούλι ΛήμνουΣτην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημητριάδειου Σχολής δύο νέοι καταξιωμένοι σολίστ – ο Παναγιώτης Κοτσιανός, βιολί και ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης κρουστά από τους καλύτερους δεξιοτέχνες που διαθέτουμε στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής – παρουσίασαν με πολύ εντυπωσιακό τρόπο το παραδοσιακό βιολί, τη λύρα και τα κρουστά. Συμμετείχε και ο Ανδρέας Κοντογούδης που διδάσκει λαούτο στη Μύρινα. Η αίθουσα γέμισε από παιδιά και ενήλικες, που «μαγεμένοι» και εντυπωσιασμένοι παρακολούθησαν τους γνώριμους ήχους του βιολιού και της λύρας όπως δεν τους είχαν ακούσει σε αυτή τη ποιότητα και ξαφνιάστηκαν με τις δυνατότητες του τυμπάνου στα χέρια ενός τόσο έμπειρου μουσικού.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λήμνου κύριος Στράτος Κουκούμης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου και πρώην Δήμαρχος Μούδρου κύριος Κώστας Αδαμίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κοντοπουλίου κύριος Μερτζανής και η κυρία Μαρία Τσουρούτη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου η οποία βοήθησε ιδιαίτερα στη κινητοποίηση των παιδιών και των γονέων τους, ώστε να παρακολουθήσουν τη παρουσίαση και είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει στις αίθουσες του σχολείου τα μαθήματα αυτά.

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής στο Κοντοπούλι Λήμνου

Όλοι μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για τη προσφορά του Κώστα Κωνσταντόπουλου στο Μουσικό Σχολείο του Μούδρου, όχι μόνο ως δάσκαλος κιθάρας αλλά και ως μια προσωπικότητα που τη σέβονται και την εκτιμούν.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. κυρία Μαρία Κωνσταντινίδη που εκπροσώπησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου παρουσίασε τους καλλιτέχνες, ευχαρίστησε όλους για την εξαιρετική μακριά συνεργασία που έχει εδραιωθεί μεταξύ του Συνδέσμου και όλων των φορέων του νησιού και παρότρυνε τις Αρχές, τα παιδιά και τους γονείς να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος των μαθημάτων της μουσικής με τα παραδοσιακά όργανα που θα διδάξουν τόσο άξιοι δάσκαλοι του βιολιού και των κρουστών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως εφόσον τα μαθήματα αυτά θα μπορούν να γίνονται όχι μόνο στο Μούδρο αλλά και στο σχολείο του Κοντοπουλίου θα εξυπηρετηθούν παιδιά από τα ανατολικά χωριά της περιοχής όπως το Ρεπανίδι, Καλλιόπη, Παναγιά και Πλάκα. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να γίνονται μαθήματα και στη Μύρινα.

Τέλος η κυρία Κωνσταντινίδη υπογράμμισε τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που στηρίζει με τη δωρεά του τη νέα αυτή δραστηριότητα του Συνδέσμου στη Λήμνο.