Δράση Μουσικού εργαστηρίου Σίφνου 2012

///Δράση Μουσικού εργαστηρίου Σίφνου 2012

Δράση Μουσικού εργαστηρίου Σίφνου 2012

2018-10-10T12:51:32+00:00

Θερινές συναυλίες

Μια σιφνέικη ιστορία που πήραν από ένα, υπό έκδοση, βιβλίο του Σιφνιού συγγραφέα Γιώργου Ματζουράνη, μετέτρεψαν οι δάσκαλοι και τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» σε «σενάριο» της μουσικής παράστασης, που παρουσίασαν την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 στο κατάμεστο από γονείς και παιδιά Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

Συναυλίες Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2012

Στην παράσταση, που παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Σούλης, τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου επένδυσαν με κομμάτια που διδάχτηκαν το χρόνο που πέρασε στο πιάνο, την κιθάρα, το φλάουτο και τα ξυλόφωνα και τραγούδησε η χορωδία τους, τα αποσπάσματα από το έργο-σενάριο που διάβασε ο μαθητής Αντώνης Συνοδινός. Έκδηλη ήταν στο τέλος και των δύο ημερών η ικανοποίηση των γονιών και τα ενθουσιαστικά σχόλια των θεατών. Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησε – και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό – το μέλος του Δ.Σ. Μανόλης Αναστασιάδης.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση της 29ης Ιουνίου στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση της 30ης Ιουνίου στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Παναγιά της Κόχης

Για δεύτερη χρονιά το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» προσκλήθηκε να πάρει μέρος στη γιορτή που διοργανώνει ο εφημέριος του Ιερού ναού της Παναγιάς της Κόχης και Αρχιερατικός Επίτροπος Σίφνου π. Δημήτρης Διαμαντής, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 2012.

Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου στην Παναγιά της Κόχης 2012

Μια ομάδα «μεγάλων» κοριτσιών του Εργαστηρίου με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Ντένης Δέδε, παρουσίασε ένα σύντομο πρόγραμμα με δημοτικά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας και από τη Σίφνο, παίζοντας ξυλόφωνα. Στο βιολί τους συνόδευσε ο δάσκαλός τους Παντελής Αγιουτάντης. Το πολυπληθές κοινό, που παραδοσιακά συγκεντρώνεται τέτοια μέρα στην αυλή της Παναγιάς, στον Αρτεμώνα, χειροκρότησε με ενθουσιασμό τα παιδιά. Η παρευρισκόμενη Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Κωνσταντινίδη, υπενθύμισε στους παριστάμενους ότι το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου ίδρυσε η Σιφνιά Μουσικολόγος Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη, που υπήρξε και η εμπνεύστρια του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας».

Στη γιορτή έπαιξαν επίσης τοπικά όργανα (βιολί και λαούτο) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου παρουσίασε ένα πρόγραμμα τοπικών χορών.

Βραδιά παραμυθιού στη Σίφνο

Όσοι βρεθήκαμε τη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, στη μικρή πλατεία του χωριού Κάτω Πετάλι στη Σίφνο, ζήσαμε πραγματικά μια μαγική βραδιά παραμυθιού. Με το δικό της μοναδικό τρόπο η Αγνή Στρουμπούλη, αφηγήθηκε παραμύθια της ελληνικής προφορικής παράδοσης από την Ήπειρο, Χαλκιδική, Μάνη, Τήνο και τη Μικρά Ασία. Φίδια που μεταμορφώνονται σε πριγκιπόπουλα, ανομολόγητα μυστικά που «φυτρώνουν» μέσα από πηγάδια, πονηρό «τσικαλάκι» που γίνεται «ανθρωπάκι», πριγκίπισσες, βασιλιάδες και τόσα άλλα ξεδιπλώθηκαν με ένα τρόπο συναρπαστικό που για μια ώρα καθήλωσε τους 100 και πλέον μικρούς και μεγάλους ακροατές.

Βραδιά Παραμυθιού στη Σίφνο

Γύρω από την Αγνή στα πολύχρωμα σκαμνάκια τους κάθισαν τα μικρά παιδιά της Μουσικής Προπαιδείας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη». Είχαν «δουλέψει» μαζί της τη παραμονή και είχαν ετοιμαστεί για μικρές παρεμβάσεις ανάμεσα από τα παραμύθια. Όμως η μαγεία της διήγησης τα συνεπήρε τόσο που απορροφήθηκαν από αυτή και μάλλον ξέχασαν το ρόλο τους! Τέλος 2 μαθητές του Γυμνασίου Σίφνου, οι Δημήτρης Ατσόνιος και Αντώνης Κοσμάς, που είχαν λάβει μέρος στο διαγωνισμό που είχε οργανώσει η Εφημερίδα «Σιφναϊκά Νέα», διάβασαν δύο ιστορίες γραμμένες σε «ντοπιολαλιά» και έδωσαν τη δική τους ιδιαίτερη εικόνα του τόπου που ζουν και που αγαπούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπου και αν πήγε η Αγνή Στρουμπούλη όλοι όσοι τη συνάντησαν την ήξεραν από τις εκπομπές της στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και του ραδιοφωνικού σταθμού ΚΟΣΜΟΣ, και όλοι ήθελαν να τη γνωρίσουν και να της μιλήσουν. Έφυγε και η ίδια ενθουσιασμένη και ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να οργανώσουμε παρόμοιες βραδιές και σε άλλα Μουσικά Εργαστήρια.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Σίφνου για την συνεργασία και τη προσφορά της υλικοτεχνικής υποδομής.

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Χριστουγεννιάτικου Χωριού Σίφνου, το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2012 εμφανίστηκε η νεοσύστατη χορωδία ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη, σε σύμπραξη με την εφηβική χορωδία και τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα από τη Θράκη, την Ικαρία και τη Σίφνο. Την χορωδία συνόδευσαν με ξυλόφωνα και κιθάρα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου. Επίσης συμμετείχαν ο δάσκαλος βιολιού Παντελής Αγιουτάντης και η δασκάλα μουσικής Ντένη Δέδε με τουμπερλέκι η οποία ως υπεύθυνη των χορωδιών και των ξυλοφώνων είχε και την επιμέλεια όλης της παρουσίασης.

Τις επόμενες δύο ημέρες, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2012, παιδιά και οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη με την ευγενική και εξαιρετικά σημαντική βοήθεια του παπα-Γιάννη Ψαραύτη, πήγαν από σπίτι σε σπίτι και τραγούδησαν και φέτος τα κάλαντα όπως έχει πλέον καθιερωθεί τα τελευταία 3 χρόνια. Τους στίχους των φετινών καλάντων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη έγραψε η κ. Ειρήνη Γοζαδίνου:

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη ΣίφνοΝα ‘μαστε άλλη μια φορά του μουσικού εμείς παιδιά
με χαρά σας καλαντούμε και με νότες σας γλεντούμε.

Δραστηριότητες πολλές έχομε όλες τις χρονιές
χορωδία και μπαλέτο πρώτη μας χρονιά εφέτο.

Μέσα σε δύσκολους καιρούς και με παράδες λιγοστούς
ζωντανεύει η μουσική μας και ανθίζει το νησί μας.

Να ‘χετε έτος ευτυχές σας στέλνουμε πολλές ευχές
να ‘ναι η χρονιά γεμάτη κι από μουσική χορτάτη.