Πρωτοχρονιάτικη πίτα
Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 μαθητές, γονείς και φίλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» μαζεύτηκαν στο χώρο του Μουσικού Εργαστηρίου στο Κάτω Πετάλι, προκειμένου να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Εργαστηρίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με απονομή αναμνηστικών δώρων στους μαθητές που συμμετείχαν στην ορχήστρα και την χορωδία των Καλάντων, καθώς και στη στιχουργό αυτών, Ειρήνη Γοζαδίνου. Τα Κάλαντα τραγουδήθηκαν στους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού καθώς και στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Σίφνου, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία με τους μαθητές κιθάρας, πιάνου και παραδοσιακού βιολιού του Μουσικού Εργαστηρίου, όπου ακούσθηκαν μεταξύ άλλων έργα των J. Haydn, J. Strauss, M. Clementi, A. Vivaldi, P. Tchaikovsky, F. Kuhlau και Μ. Χατζιδάκι. Αξίζει να σημειωθεί πως στην συναυλία έλαβε μέρος και μια μικρή κιθαρίστρια από το Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου, στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών εργαστηρίων.
Με το πέρας της συναυλίας, οι δάσκαλοι Δάφνη Τόκκα, Τάκης Γιαννόπουλος, Σπύρος Λεμπέσης, Ήρμα Παπαναστασίου και Θένια Αντωνιάδου έκοψαν την πίτα με το φλουρί φέτος να καταλήγει σε μια μικρή πιανίστρια, μαθήτρια της Δάφνης Τόκκα.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ δασκάλων και παρευρισκόμενων, με την βραδιά να κλείνει με την ευχή να τα ξαναπούμε το συντομότερο δυνατό στην επόμενη εκδήλωση του Μουσικού Εργαστηρίου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Επίσκεψη Δημήτρη Κουρζάκη
Το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου 2017, οι μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα υψηλής ποιότητας σεμινάριο από τον διακεκριμένο σολίστ κιθάρας και παιδαγωγό Δημήτρη Κουρζάκη.
Οι μαθητές της κιθάρας χωρίστηκαν από τον δάσκαλό τους Τάκη Γιαννόπουλο σε 3 τάξεις σύμφωνα με την ηλικία τους, ώστε η διδασκαλία να γίνει πιο προσιτή και να εξατομικευτεί στις ανάγκες κάθε κατηγορίας σπουδαστών. Έτσι, δόθηκε ένα σεμινάριο για τους μαθητές 6-12 ετών, ένα για τους μαθητές 13-18 ετών και ένα για τους ενήλικες σπουδαστές κιθάρας της Σίφνου. Σε αυτές τις τρεις ενότητες, ο Δημήτρης Κουρζάκης ασχολήθηκε τόσο με στοιχεία τεχνικής του οργάνου, όσο και με ερμηνευτικά σχόλια ανάλογα με την περίοδο γραφής των έργων που ερμήνευε ο κάθε μαθητής. Οι μαθητές έφυγαν από το σεμινάριο κατενθουσιασμένοι, γεμάτοι νέες γνώσεις, έτοιμοι να πειραματιστούν με όλα αυτά που συζητήθηκαν στη διάρκεια του μαθήματος!
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Θερινή συναυλία
Με την καθιερωμένη πια, εδώ και πολλά χρόνια, επιτυχία και κοσμοσυρροή παρουσιάστηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» η καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη».
Τριάντα ένα παιδιά έπαιξαν στο πιάνο και την κιθάρα τα έργα που είχαν διδαχτεί – από την Δάφνη Τόκκα στο πιάνο και τον Τάκη Γιαννόπουλο στην κιθάρα – και προετοιμάσει όλο το χρόνο. Από απλά κομμάτια του ενός λεπτού από τα πολύ μικρά – και αρχάρια – παιδιά μέχρι ολοκληρωμένα κλασικά έργα μεγάλων διεθνών μουσουργών από μεγαλύτερα παιδιά – αγόρια και κοπέλες – με πολύχρονη και συστηματική σπουδή. Ακόμα οκτώ πολύ μικρά παιδιά παρουσίασαν ένα μουσικοκινητικό δρώμενο με τίτλο «Οι κλοουνάτοι», σε επιμέλεια Θένιας Αντωνιάδου, ενώ με την καθοδήγηση της ίδιας η μαθήτρια Έλλη Καλογήρου χόρεψε σε ρυθμούς κλασσικού μπαλέτου. Την εκδήλωση έκλεισε η μικτή χορωδία παιδιών και ενηλίκων με παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία του Σπύρου Λεμπέση στο παραδοσιακό (σιφνέικο) βιολί, υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της Ήρμας Παπαναστασίου.
Την αίθουσα της συναυλίας κοσμούσαν έργα ζωγραφικής από τη δουλειά των προχωρημένων μαθητών μουσικών οργάνων, που παρακολούθησαν τα σεμινάρια “Η Ζωγραφική της Μουσικής” με δασκάλες τη Μαρία Τζιροζίδου και την Δάφνη Τόκκα. Σ’ αυτή την έκθεση μπορούσε κανείς να δει ολοκληρωμένο τον τρόπο με τον οποίο το εργαστήρι επεξεργάστηκε μουσικούς όρους, όπως το κρεσέντο, το ντιμινουέντο και έννοιες όπως οι χρωματικές διαβαθμίσεις από το καθαρό χρώμα στο γκρι, ο ρυθμός της μουσικής και της ζωγραφικής, η ηχητική χροιά ενός οργάνου και η υφή του ζωγραφικού καμβά κτλ. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αναλύοντας τη λεγόμενη “ατμόσφαιρα” του μουσικού έργου σε βασικές έννοιες, ανακάλυψαν τις σχέσεις μουσικής – ζωγραφικής. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εμπλουτίσουν τη μουσική και εικαστική τους ευαισθησία χρησιμοποιώντας δομές και έννοιες και από τις δύο τέχνες.
Παράλληλα, σε άλλο σημείο της αίθουσας, έκθεση έργων ζωγραφικής των παιδιών, αφορούσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποίησε η Ειρήνη Γοζαδίνου, υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη και Μουσική». Όταν η τέχνη της μουσικής συναντάει την ίδια τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το θέατρο και το χορό σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ανακάλυψη και στην δημιουργία. Επρόκειτο για δύο προγράμματα «Τα μουσικά παιχνίδια με τις τέχνες», ένα μηνιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 χρονών με σκοπό την πρώτη επαφή της ομάδας με το σύνολο των τεχνών σε συνδυασμό με την τέχνη της μουσικής και το «Η μουσική συναντάει την τέχνη σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο», ένα, επίσης μηνιαίο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-10 χρονών με σκοπό τη βιωματική ανασκόπηση στην ιστορία της τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια στο μοντερνισμό σε συνδυασμό με την τέχνη της μουσικής αλλά και το σύνολο των τεχνών.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Το Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» έκλεισε το 2017 με μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις!
Στις 10 Δεκεμβρίου 2017, βάζοντας ένα λιθαράκι στην υποστήριξη των πληγέντων της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, η Χορωδία Ενηλίκων του Εργαστηρίου και η Παιδική Χορωδία Μουσικού Εργαστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Σίφνου Το Σμάρι στην Ιερά Μονή Φυρογείων. Οι χορωδίες ερμήνευσαν a capella χριστουγεννιάτικους ύμνους του 15ου και 16ου αιώνα σε λατινικό και ελληνικό στίχο υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Ήρμας Παπαναστασίου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook.
Photo credits: Giannis Kontos Photography
Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, η Χορωδία Ενηλίκων του Εργαστηρίου και η Παιδική Χορωδία Μουσικού Εργαστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου συμμετείχαν στην φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Απολλωνία. Μικροί και μεγάλοι ερμήνευσαν a capella χριστουγεννιάτικους ύμνους του 15ου και 16ου αιώνα σε λατινικό και ελληνικό στίχο υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Ήρμας Παπαναστασίου. Στο τέλος τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση τα φετινά κάλαντα του Εργαστηρίου μας σε στίχους Ειρήνης Γοζαδίνου με τη συνοδεία του βιολιού του Σπύρου Λεμπέση!
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook.
photo credits: Giannis Kontos Photography
Το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου 2017 μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους της Σίφνου. Περισσότεροι από 20 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» πλημμύρισαν τα σοκάκια των οικισμών του νησιού τραγουδώντας με κιθάρες, βιολιά, φλογέρες και κρουστά τα κάλαντα του Εργαστηρίου στον παραδοσιακό σιφνέικο σκοπό! Τους στίχους έγραψε η Ειρήνη Γοζαδίνου. Την ορχήστρα και χορωδία συνόδευσαν οι 5 δάσκαλοι του εργαστηρίου.
Τα κάλαντα του 2018
Έχουμε γίνει πια θεσμός, πάει ο χρόνος ο παλιός,
εμείς εδώ θα καλαντούμε άλλη μια χρονιά θα βγούμε.
Το Μουσικό είμαστε Σχολειό, μας ξέρετε όλοι πια θαρρώ,
πέντε χρόνια σας τα λέμε, την αγάπη σας τη θέμε.
Σε τέτοιες μαύρες εποχές, με θλίψη, πόνο, ταραχές
η ψυχή σας να γεμίζει, νότες, χρώματα ν’ ανθίζει.
Να είστε πάντοτε καλά μ’ ελευθερία στα πανιά
καπετάνιο την αγάπη, πρίμα όλα στο κατάρτι.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook.