Εκδηλώσεις 2011

//Εκδηλώσεις 2011

Εκδηλώσεις 2011

2018-10-01T10:36:24+00:00

Ξενάγηση στην έκθεση του Π. Τέτση

Ξενάγηση στην έκθεση του Π. Τέτση

Μια θαυμάσια εμπειρία είχαν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, που παρακολούθησαν ξενάγηση στην έκθεση του ζωγράφου, δασκάλου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, που, με τίτλο «Π. Τέτσης, η ζωγραφική του σήμερα», παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στις αίθουσες της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ξεναγός ο ίδιος ο εκλεκτός καλλιτέχνης, που είναι και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου, με την συνδρομή της κ. Έφης Ανδρεάδη, που επιμελήθηκε την έκθεση.

Η αμεσότητα, η ζεστασιά και η πληρότητα με την οποία ο Π.Τέτσης «συνόδευσε» τους επισκέπτες στη διαδρομή ανάμεσα στα έργα του, προϊόντα καλλιτεχνικής δουλειάς σχεδόν μισού αιώνα με χώρους έμπνευσης και δημιουργίας την ιδιαίτερη πατρίδα του Ύδρα και τη Σίφνο, με την οποία τον συνδέουν πολύχρονοι δεσμοί, πρόσφεραν μια μοναδική πνευματική απόλαυση.

Δυστυχώς ο αναγκαστικά περιορισμένος αριθμός συμμετοχών και η ως εκ τούτου σειρά προτεραιότητας, που τηρήθηκε, στέρησαν από αρκετά μέλη και φίλους του Συνδέσμου τη χαρά της συμμετοχής. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη ξενάγηση που ο Σύνδεσμος, εν όψει των εορτών και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, προσέφερε στα μέλη και τους φίλους του που τόσα χρόνια τον εμπιστεύονται και τον στηρίζουν.

Ημερήσια Εκδρομή στην Κόρινθο

Ημερήσια Εκδρομή στην Κόρινθο

Την Αρχαία Κόρινθο επισκέφθηκαν την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, στο πλαίσιο μίας τακτικής επικοινωνίας με τον Πολιτισμό του τόπου μας, που περιλαμβάνει επισκέψεις σε Μουσεία και Εκθέσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, συμμετοχή αλλά και οργάνωση συναυλιών κλπ. Αυτή τη φορά επρόκειτο για τον χώρο της Αρχαίας Αγοράς αλλά και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κορίνθου, όπου ξεναγήθηκαν από την καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου, που με γλαφυρότητα και επιστημονική ακρίβεια τους μίλησε για την ιστορία της σπουδαίας αυτής πόλης της αρχαίας Ελλάδας, την ρωμαϊκή της περίοδο και για τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας – ανασκαφής που πραγματοποίησε εκεί για πολλά χρόνια η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε στο Ξενοδοχείο Kalamaki Beach (4****), στο Καλαμάκι Κορινθίας, όπου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την εξαιρετική φιλοξενία και ένα νόστιμο και πλούσιο γεύμα, σ’ ένα ονειρεμένο φυσικό περιβάλλον.

Η επιστροφή στην Αθήνα έκλεισε και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φετινού χειμώνα και τα μέλη του Συνδέσμου έδωσαν «ραντεβού τον Σεπτέμβριο».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ημερήσια εκδρομή στην Κόρινθο στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook »

Δημήτρης Πικιώνης 1887-1968

Δημήτρης Πικιώνης 1887-1968

Την αναδρομική έκθεση του έργου του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, που «τρέχει» αυτό τον καιρό στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, επισκέφθηκαν μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011. Τους επισκέπτες ξενάγησε, όπως πάντα, η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Κατερίνα Ζωγράφου – Κορρέ.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα κυριότερα έργα ζωγραφικής αλλά βέβαια και το αρχιτεκτονικό του έργο. Για μία ακόμα φορά διαπιστώθηκε ότι η ομαδική παρακολούθηση εκθέσεων έργων τέχνης, που πραγματοποιεί τακτικά τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος και που πάντα συνοδεύονται από κατάλληλη ξενάγηση, αποτελεί ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, γιατί οι επισκέπτες βιώνουν συλλογικά το συγκεκριμένο έργο και με την ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και εντυπώσεων ολοκληρώνουν μια πολιτιστική, αισθητική μέθεξη.

Δούκισσα της Πλακεντίας: Η ιστορία που γέννησε το μύθο

Δούκισσα της Πλακεντίας: Η ιστορία που γέννησε το μύθο

Την πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη έκθεση για την πολυσυζητημένη «Δούκισσα της Πλακεντίας», μια γυναίκα που «τάραξε τα νερά» της μικρής και συντηρητικής αθηναϊκής κοινωνίας του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011, «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων σε χώρους και γεγονότα πολιτισμού.

Επισκέφθηκαν τη γνωστή στο κοινό ως Villa Ilissia, χειμερινή κατοικία της Anne Marie Sohpie de Marbois-Lebrun Duchesse de Plaisance, (Δούκισσας της Πλακεντίας). Το κτήριο που αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Κλεάνθη παραχωρήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο το 1926 και υπήρξε από το 1930 έως το 2004 ο χώρος έκθεσης βυζαντινών ευρημάτων. Την ιστορία της Δούκισσας φωτίζει η έκθεση προκαλώντας μια διαφορετική ανάγνωση της ζωής αλλά και της εποχής της.

Την ομάδα των επισκεπτών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, όπου πραγματοποιήθηκε η έκθεση, ξενάγησε και αυτή τη φορά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου και καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρία Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου.

Η γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου

Μια θαυμάσια βραδιά απόλαυσαν στις 31 Ιανουαρίου 2011, όσοι – και ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά – βρέθηκαν στη γιορτή της πίτας του Συνδέσμου.

Η γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου

Στη φιλόξενη, μοντέρνα και άνετη αίθουσα του εντευκτηρίου του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, ο Σύνδεσμος τίμησε φέτος τη Λήμνο, ένα από τα πρώτα νησιά, όπου πριν 10 χρόνια ιδρύθηκε και έκτοτε λειτουργεί Μουσικό Εργαστήρι.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ρεσιτάλ έξι παιδιών του εργαστηρίου με κιθάρες και ένα πιάνο υπό τη διεύθυνση του μουσικοδασκάλου τους κ. Κ. Κωνσταντόπουλου και σε συνεργασία με τη δασκάλα πιάνου Ν. Μπουζιωτοπούλου, παρουσίαση του χορευτικού συγκροτήματος τοπικών χορών της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων Αθήνας και ομιλία του αρχαιολόγου κ. Χρ. Μπουλώτη για το σχέδιο ίδρυσης στο νησί ενός μουσείου παιδικών παιχνιδιών.

Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Λημνιός λυράρης Γιάννης Κεχαγιάς, που τον συνόδεψε στην κιθάρα και το δημοτικό τραγούδι του νησιού ο Δημήτρης Κομσέλια.

Τη γιορτή και τον Σύνδεσμο τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Κ. Αδαμίδης και η κ. Νίκη Αρκά από το Δήμο Λήμνου.

Τους προσερχόμενους υποδέχθηκε πλούσιος «πάγκος γευσιγνωσίας» τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Λήμνου (τυριά, κρασιά και γλυκά), προσφορά των παραγωγών του νησιού.

Οι φίλοι και τα μέλη του Συνδέσμου απήλαυσαν και τα πλούσια δώρα του λαχνού που φέτος είχε ως στόχο τη προσφορά ψυχαγωγίας και περιλάμβανε εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις, γεύματα σε κεντρικά εστιατόρια και ξενοδοχεία κ.λπ.

O Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» ευχαριστεί θερμά την οικογένεια Δούκα Παλαιολόγου για τη στήριξη της εκδήλωσης και τους δωρητές των προσφορών του λαχνού:

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video από την κοπή της πίτας στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook στην ενότητα των Εκδηλώσεων »