“Μουσική για Όλους” στη Σαντορίνη

/, Σαντορίνη/“Μουσική για Όλους” στη Σαντορίνη

“Μουσική για Όλους” στη Σαντορίνη

2018-10-11T06:45:11+00:00

Το 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη ο Δημήτρης Σινάνογλου, η Αθηνά Τασούλα, η Έφη Μηνακούλη, η Νεφέλη Μπερή, η Μαριβίτα Γραμματικάκη και ο Κυριάκος Καμπερόπουλος. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης στην Αθήνα και του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου στη Σαντορίνη!

«Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σαντορίνη

Στις 13 Φεβρουαρίου 2016, τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηριού Σαντορίνης και οι φίλοι τους παρακολούθησαν στο Θέατρο Δημοτικού Σχολείου Φηρών το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού της συγγραφέως και μουσικού Μαριβίτας ΓραμματικάκηΚόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί” . Συμμετείχαν στην αφήγηση του παραμυθιού του Γίγαντα Ασηλάμπα Ντελασύ και στη συνέχεια διηγήθηκαν το δικό τους παραμύθι συνδυάζοντας εικόνες και μουσικές.

Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε και στις 15 Φεβρουαρίου 2016 στους μαθητές της Γ’ και της Δ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Σαντορίνης που επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο το δημοτικό σχολείο των Φηρων. Πέρασαν όλοι ένα πολύ δημιουργικό πρωινό, με μουσική, κίνηση και φαντασία. Το ίδιο πρωινό οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού σχολείου Φηρών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα στις τάξεις τους μια μικρή παρουσίαση της βίολας.

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σαντορίνη

Στις 14 Φεβρουαρίου 2016 γονείς και εκπαιδευτικοί, αναζήτησαν το εσωτερικό παιδί μέσω του παραμυθιού και της εικονογράφησης έχοντας ως οδηγό τη μουσική. Έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι και το παρουσίασαν στην ομάδα με την καθοδήγηση της Μαριβίτας Γραμματικάκη στο σεμινάριο με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι».

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης στην Αθήνα

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου 2016 17 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα!

Το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης στην Αθήνα

Το Σάββατο τα παιδιά με τη δασκάλα τους Ματίνα Κοτσιφού επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας στην Πλάκα. Εκεί χωρίστηκαν σε ομάδες και εξερεύνησαν το Μουσείο. Ανακάλυψαν ήχους και μουσικά όργανα από την παραδοσιακή μας μουσική, ενώ στο κήπο του μουσείου ετοίμασαν την εργασία τους πάνω στα εκθέματα που είχαν δει.

Την Κυριακή με μεγάλο ενθουσιασμό επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα μεγαλύτερα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», ενώ τα μικρότερα απόλαυσαν την παράσταση «1000+1 σελίδες». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα παιδιά επέστρεψαν στη Σαντορίνη γεμάτα από ήχους, εικόνες και πολλές όμορφες αναμνήσεις!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Η όπερα πάει Αιγαίο …το μιούζικαλ πάει νησιά»

Στις 3 Απριλίου 2016 οι μουσικοί Έφη Μηνακούλη και Νεφέλη Μπερή, επισκέφτηκαν την Σαντορίνη.

«Η όπερα πάει Αιγαίο ...το μιούζικαλ πάει νησιά» Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στη ΣαντορίνηΣτο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών οι μαθητές και οι γονείς του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης καθώς και οι φίλοι τους, μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν μια πολύ όμορφη εισαγωγή στον κόσμο της όπερας και του μιούζικαλ, παρακολουθώντας σε προβολή αλλά και ζωντανά τις εισηγήτριες να ερμηνεύουν επιλεγμένα αποσπάσματα από τα αντίστοιχα μουσικά είδη. Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την χαρά να τραγουδήσουν, να φτιάξουν δικούς τους στίχους και να διασκεδάσουν, μαθαίνοντας παράλληλα πολλά καινούργια στοιχεία για την όπερα και το μιούζικαλ.

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο»

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου 2016 επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη οι μουσικολόγοι, δάσκαλοι και μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα.

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο» Eισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη Σαντορίνη

Στις 16 Απριλίου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών παρουσιάστηκε η διαδραστική εισήγηση «Από το κοντσέρτο στον… Μπάμπη Τσέρτο» που απευθυνόταν σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενηλίκους. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης είχαν την ευκαιρία μέσα από την ακρόαση και πολλών μουσικών παραδειγμάτων να μάθουν τρόπους ακρόασης και ανάλυσης της μουσικής ακρόασης. Αναλύθηκαν τρόποι και εργαλεία μουσικής ακρόασης, ενώ έγινε και μια πολύ χρήσιμη αναδρομή στον τρόπο που εξελίσσεται και μεταβάλλεται η ακρόαση της μουσικής από το παρελθόν μέχρι σήμερα, αλλά και ανάλογα με την περίσταση.

Στις 17 Απριλίου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών οι δυο εισηγητές συναντήθηκαν με τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης και τους φίλους τους και μέσα από μουσικές δραστηριότητες και παιχνίδια ενεργητική ακοής, τους δίδαξαν να αντιλαμβάνονται τη δομή, το χαρακτήρα και το νόημα της μουσικής. Τα παιδιά της Σαντορίνης συμμετείχαν με μεγάλο κέφι και ενθουσιασμό στις δραστηριότητες που είχαν προετοιμάσει οι δυο εισηγητές και ήρθαν σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής. Οι γονείς, που επίσης παρακολουθούσαν διακριτικά τη δραστηριότητα, ευχαρίστησαν θερμά τους εισηγητές.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή»

«Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή» στη Σαντορίνη

Στις 15 Μαΐου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών Σαντορίνης ο μουσικός-μουσικολόγος-εκπαιδευτικός μουσικής Κυριάκος Καραμπερόπουλος παρουσίασε μια ιστορική και βιωματική προσέγγιση της εμπειρίας της μουσικής ακρόασης με τίτλο «Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή».

Μέσα από μουσικές δραστηριότητες, κουίζ, ερωτήσεις και προβολές οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης και οι φίλοι τους έμαθαν πώς παράγεται ο ήχος, τι δυσκολία έχει κάθε όργανο, πώς ακούγεται, τι μουσική μπορεί να παίξει. Φλογέρες, σουραύλι, μαντούρα, καβάλια, ζουρνάς και βέβαια κλαρίνο ακούστηκαν σε χαρακτηριστικούς σκοπούς και τραγούδια της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι ακροατές να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες και το ηχόχρωμα του καθενός, τις δυνατότητές του και τη χρήση του στην παραδοσιακή, αλλά και τη σύγχρονη μουσική. Σε κάποια τραγούδια μάλιστα τα παιδιά κατάφεραν να συνοδέψουν τον κ. Κυριάκο Καραμπερόπουλο με τα κρουστά τους όργανα. Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν καλαμένιες νουνούρες!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου στη Σαντορίνη και Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης

Επίσκεψη του Μουσικού Eργαστηρίου Σίφνου στη Σαντορίνη και Καιλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης

Το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016, τρεις μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» είχαν την τύχη να επισκεφτούν μαζί με τον δάσκαλό τους, Τάκη Γιαννόπουλο, το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης προκειμένου να συμπράξουν με τα παιδιά του τοπικού Μουσικού Εργαστηρίου στην καλοκαιρινή τους συναυλία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση της κ.Ματίνας Κοτσιφού, δασκάλας του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης, η οποία και επιμελήθηκε όλη την καλοκαιρινή παράσταση. Οι μικροί μαθητές των δύο εργαστηρίων είχαν δουλέψει για αρκετό καιρό με την βοήθεια των δασκάλων τους ένα μικρό ρεπερτόριο, και όταν πια βρέθηκαν όλοι μαζί, άρχισαν οι πρόβες… Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από την σύμπραξη αυτή, και συνεπώς το αποτέλεσμα δεν μπορούσε παρά να είναι ενθουσιώδες.

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου 2016 δόθηκε η καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Eργαστηρίου Σαντορίνης στο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου Φηρών, την οποία έσπευσαν να παρακολουθήσουν οι γονείς των μαθητών και οι φίλοι του Εργαστηρίου.

Στο τέλος τα παράστασης, και αφού δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές κιθάρας από τη Σίφνο, διοργανώθηκε μικρό παζάρι με τοπικά προϊόντα και μικρά δώρα, για την ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλουν τα Μουσικά Εργαστήρια ως ένας φάρος πολιτισμού σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!