Εκδηλώσεις 2014

//Εκδηλώσεις 2014

Εκδηλώσεις 2014

2018-10-01T10:38:53+00:00

Ξενάγηση στη θεματική συλλογή κεραμικών και χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Στο κυλικείο του Μουσείου Μπενάκη στις 13 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε μια «προχριστουγεννιάτικη» γιορτή.

Προηγήθηκε ξενάγηση της κ. K. Κορρέ – Ζωγράφου στη θεματική συλλογή των κεραμικών του Μουσείου (κεραμικά νεοελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά καθώς και οθωμανικά -Τσανάκ καλέ, Κιουτάχειας και Iznik- που αποτέλεσαν τον κύριο διάκοσμο των νεοελληνικών κατοικιών).

Ξενάγηση στη θεματική συλλογή κεραμικών και χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Μετά την ξενάγηση, στο κυλικείο με ζεστό κόκκινο κρασί με αρωματικά (Γκλιούβάϊν), νόστιμα μεζεδάκια και όμορφη παρέα, απολαύσαμε εξαιρετική μουσική. Εκτελεστές ο Τάκης Γιαννόπουλος και ο Αντώνης Παπαδάκης, σπουδαίοι σολίστ κιθάρας και οι δύο. Δάσκαλος κιθάρας στο Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου ο πρώτος, μέλη της ορχήστρας «Οι Κιθαριστές» του Βαγγέλη Μπουντούνη και του «Τρίο Κιθάρας» και οι δύο, το οποίο «Τρίο Κιθάρας» συναποτελούν με τον Αλέξανδρο Παντελιά. Στο πρόγραμμα των ακουσμάτων τους Βιβάλντι. Μπαχ, Λόμπος αλλά και Μ. Χατζιδάκης και θέματα από τον Β. Τσιτσάνη μεταγραμμένα από τον Β. Μπουντούνη κ.ά.

Το λαχείο της βραδιάς με 20 πανέμορφα δώρα τιμήθηκε δεόντως από τους συνδαιτημόνες, που αντάλλαξαν ευχές για τον καινούργιο χρόνο, που έρχεται και όλοι ελπίζουμε – παγίως! – ότι θα είναι καλύτερος απ’ αυτόν που φεύγει.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Μπενάκη για τη φιλοξενία, την κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου για την ξενάγηση, τον κ. Τάκη Γιαννόπουλο και τον κ. Αντώνη Παπαδάκη για το μουσικό πρόγραμμα, τα εστιατόρια «Βλάσσης» (Μαιάνδρου 15, Ιλίσια), «Fish Co Platters» (Περικλέους 11, Νέο Ψυχικό), «Menoo» (Λεωφ. Κηφισίας 310, Κηφισιά), τον κύριο Αλέξανδρο Κωνσταντινίδη (Fucks Hellas), την κ. Μαργαρίτα Σαμούρκα για τη συνεισφορά τους στο λαχείο της βραδιάς και όλους τους φίλους του Συνδέσμου που με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο

Στις 3 Δεκεμβρίου 2014, τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου επισκέφθηκαν την έκθεση “Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο” που φιλοξενείται αυτό τον καιρό στο Μουσείο Μπενάκη και αναφέρεται στους ανθρώπους που βρέθηκαν υπό διάφορες ιδιότητες (του προστάτη, του χορηγού, του ομότεχνου, του μαθητή) κοντά στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο – Ελ Γκρέκο, που πέθανε πριν 400 ακριβώς χρόνια. Η επέτειος του θανάτου του είναι άλλωστε η αφορμή για δυο-τρεις εκθέσεις, που γίνονται ή θα γίνουν αυτό τον καιρό για τον Κρητικό καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής και της δημιουργίας του στο Τολέδο της Ισπανίας.

Την ξενάγηση έκανε, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου. Η παρέα κατέληξε στο θαυμάσιο κυλικείο του Μουσείου, όπου με ένα καφέ ανταλλάξαμε εντυπώσεις γι’ αυτά που είδαμε και ακούσαμε.

Ξενάγηση στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Τη μικρή, κομψή, καλοβαλμένη και εξαιρετικά διαμορφωμένη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στην οδό Πανός 22, κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τίτλο «Άνθρωποι και Εργαλεία», επισκέφθηκαν το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 «Οι φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας».

Στο κτήριο, όπου στεγάζεται η συλλογή, χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του πρώτου μισού του 19ου αι. εκτίθενται δείγματα του “υλικού πολιτισμού”, εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις παραδοσιακές καλλιέργειες, και στα διάφορα εργαστήρια των μαστόρων της εποχής, μέσα από τη μελέτη των οποίων οι επισκέπτες παρακολούθησαν τον μόχθο των καλλιεργητών και των τεχνιτών κατά την προβιομηχανική περίοδο. Την πάντα γλαφυρή και διανθισμένη με ιστορικές γνώσεις για την εποχή ξενάγηση, έκανε η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου.

Μετά την επίσκεψη η «παρέα» απόλαυσε ένα καφέ ή ένα τσιπουράκι, ανταλλάσσοντας εντυπώσεις στο παραδοσιακό καφενείο της Πλάκας “Η ωραία Ελλάς”.

Έκθεση “Παιδί και Μουσική στη Σίφνο”

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικής «Μέρες Μουσικής … Μέρες Κιθάρας», ο Σύνδεσμος “Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” οργάνωσε στις 9-23 Ιουλίου 2014 έκθεση της γνωστής ζωγράφου – σκιτσογράφου Έλλης Σολομωνίδη Μπαλάνου με τίτλο «Παιδί και Μουσική στη Σίφνο» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα.

Έκθεση "Παιδί και Μουσική στη Σίφνο"

Στενή συνεργάτης της Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου Καρόρη και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου, παρουσίασε αυτά τα πιστά ανατυπωμένα και ιδιόχειρα υπογεγραμμένα έργα της, που αποτυπώνουν με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο σκηνές από ξεχωριστές εκδηλώσεις στη Σίφνο, τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου από τα πρώτα του βήματα και σκηνές από τη ζωή του νησιού: Τη χορωδία του μοναδικού Αντώνη Κοντογεωργίου, τα “Διπλοκάμπανα”, τις συναυλίες και τα ρεσιτάλ των Μάρω Ραζή και Βαγγέλη Μπουντούνη, το ρεσιτάλ της ερμηνεύτριας της κιθάρας Έλενας Παπανδρέου, τις βραδιές με τη Δόμνα Σαμίου και το Λύκειο των Ελληνίδων, καθώς και εικόνες από τα παιδιά στη πρώτη τους δειλή επαφή με τον κόσμο της μουσικής, τα τυροβόλια και άλλες χαρακτηριστικές πινελιές της ζωής του νησιού.

Η μεγάλη αυτή Φίλη της Φραγκίσκης και Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου, προσέφερε αυτά τα έργα προς πώληση έναντι συμβολικού ποσού προς όφελος των Μουσικών Εργαστηρίων.

Η επιμέλεια για τα πλαίσια των έργων ήταν προσφορά της κυρίας Μαργαρίτας Σαμούρκα, μέλος του Συνδέσμου. Τη φροντίδα της έκθεσης είχε η κυρία Σμαράγδα Αναστασιάδη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2014

Ήταν κάτι πρωτότυπο, ήταν κάτι πολύ όμορφο, ήταν κάτι πολιτιστικά αντάξιο του Συνδέσμου μας. Ο λόγος για τη γιορτή της κοπής της πίτας του Συνδέσμου, που έγινε την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014, στο «Κτήριο Παλαμά», στις αίθουσες υποδοχής ενός ιστορικού χώρου που σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να επισκεφτεί, το εντευκτήριο των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Ακαδημίας.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2014

Η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Κωνσταντινίδη υποδέχτηκε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου και η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία του Κτηρίου Παλαμά. Η κ. Τζουλιέττα Καρόρη, υπεύθυνη των μουσικών προγραμμάτων του Συνδέσμου, παρουσίασε τους μουσικούς καλεσμένους της βραδιάς. Η Λυδία Μπουντούνη, βιολί, και ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης, βιολοντσέλο, γνωστοί ως «Δαίμονες των Εγχόρδων» μας οδήγησαν με το δικό τους τρόπο σε ένα μουσικό ταξίδι, ερμηνεύοντας πολύ διαφορετικά είδη μουσικής των Bach, Vivaldi, Iron Maiden, Queen και Μάρκου Βαμβακάρη, και αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της βραδιάς. Με την ολοκλήρωση της μουσικής απόλαυσης οι συμμετέχοντες περιστοίχισαν το φημισμένο σολίστ της κιθάρας Βαγγέλη Μπουντούνη για να ακούσουν ένα σύντομο σχόλιο για την πρόσφατη επίσκεψή του στα Μουσικά Εργαστήρια των νησιών Λήμνου και Ικαρίας. Στο τέλος όλοι τίμησαν τον «μπουφέ» και με ένα ποτήρι κρασί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να θαυμάσουν τα έργα τέχνης και τις συλλογές του εντευκτηρίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πλούσιο λαχείο και την κοπή της βασιλόπιτας και όλοι πριν φύγουν αντήλλαξαν εγκάρδιες ευχές για “Καλή Χρονιά” και επιτυχία στο έργο του Συνδέσμου.

O Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» ευχαριστεί θερμά τους δωρητές των προσφορών του λαχνού:

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2014

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Βόλτα στη γραφική οδό Αθηνάς και στα πέριξ!

Το να κατέβεις για ψώνια στο κέντρο της Αθήνας, στην Κεντρική Αγορά και ειδικά στην οδό Αθηνάς, μπορεί να είναι μια καθημερινή ασχολία. Το να κάνεις αυτή τη βόλτα με «ξεναγό» την ομότιμη καθηγήτρια λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Το διαπίστωσαν μέλη και φίλοι του Συνδέσμου την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014, που με οδηγό την κ. Κορρέ-Ζωγράφου τριγύρισαν με αφετηρία το Σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι κυρίως σε παραδοσιακά μαγαζιά με μπαχαρικά, παστουρμάδες κι άλλες λιχουδιές, με προϊόντα από τη Λέσβο και από την Κρήτη. Σε ένα τούρκικο (!!!) μαγαζί με σιδηρικά αλλά και είδη …ιππασίας. Από τη βόλτα δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει μια σύντομη επίσκεψη στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, με κατεστραμμένες δυστυχώς τοιχογραφίες, όπου όμως διατηρούνται σχεδόν ανέπαφα τα φωτοστέφανα των Αγίων!

Η βόλτα, όπως έχει γίνει πια σχεδόν … έθιμο στις ξεναγήσεις που οργανώνει ο Σύνδεσμος, κατέληξε σ’ ένα ουζερί στην οδό Αιόλου με εξαιρετικούς και χορταστικούς μεζέδες σε ένα ηλιόλουστο αθηναϊκό πρωινό.