Εκδηλώσεις 2012

//Εκδηλώσεις 2012

Εκδηλώσεις 2012

2018-10-01T10:40:54+00:00

Ξενάγηση στο Μουσείο Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Μια συναρπαστική ξενάγηση στο Μουσείο Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα (παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη) γέμισε το πρωινό των φίλων και των μελών του Συνδέσμου το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012. Με ξεναγό την απολαυστική Κατερίνα Κορρέ, ομ. καθηγήτρια Λαογραφίας και μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου, γνωρίσαμε σφαιρικά τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο και διανοούμενο του 20ου αιώνα, το έργο και την εποχή του.

Ξενάγηση στο Μουσείο Χατζηκυριάκου-ΓκίκαΗ άλλη μεγάλη απόλαυση που προσφέρει αυτό το Μουσείο, είναι η συγκέντρωση σε τρεις ορόφους στοιχείων για την προσωπικότητα, τη ζωή και το έργο ΟΛΩΝ των μεγάλων Ελληνίδων και Ελλήνων πνευματικών ανθρώπων του προηγούμενου αιώνα, σύγχρονων του Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, που κόσμησαν τον Πολιτισμό της χώρας μας.

Κάποιος από τους επισκέπτες σχολίασε ότι η ξεναγός μας επιχείρησε και πέτυχε να μας εισαγάγει (μόλις) σ’ αυτό το Μουσείο, που αν θέλει κανείς να το δει πραγματικά, πρέπει να προγραμματίσει ένα πρωινό για κάθε όροφο! Τόσος είναι ο πλούτος που στεγάζει.

Επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Στη σειρά των επισκέψεων που συστηματικά οργανώνει ο Σύνδεσμος σε Μουσεία, Εκθέσεις, Αρχαιολογικούς χώρους και εκδηλώσεις Πολιτισμού, οι φίλοι του Συνδέσμου επισκέφθηκαν το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα.

Την ξενάγηση σ’ αυτό το σπουδαίο Μουσείο που στεγάζει θησαυρούς της λαϊκής παράδοσης, έκανε ο πιο ειδικός σ’ αυτό άνθρωπος: Η ομότιμη καθηγήτρια λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Ζωγράφου – Κορρέ, που έχει συμβάλει εξαιρετικά με τις μελέτες της και το συγγραφικό της έργο, στη διάσωση αυτού του πολιτισμού και γνωρίζει το αντικείμενο σε βάθος.

Το αποτέλεσμα ήταν τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου να ζήσουν ένα θαυμάσιο πρωινό Σαββάτου απολαμβάνοντας τα ποικίλα στοιχεία του λαϊκού μας πλούτου που στεγάζει το Μουσείο.

Οίνος και Αίνος

Οίνος και Αίνος

Ένας πολιτιστικός σύλλογος, όπως ο Σύνδεσμός μας, ξέρει να τιμά τον πολιτισμό σ’ όλες του τις μορφές. Γιατί ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι βέβαια οι κατανυκτικές βυζαντινές μελωδίες, που με σύγχρονα μέσα αλλά με απόλυτο σεβασμό στην ουσία και στη φόρμα, μας παρουσίασε ο κ.Βασίλης Χατζηνικολάου, όπως βέβαια και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι το θαυμάσιο θέαμα που τις συνοδεύει και επιμελείται ο αδελφός του Δημήτρης Χατζηνικολάου.

Ο συνδυασμός «Οίνος και Αίνος», που απολαύσαμε, πολλές δεκάδες μέλη και φίλοι μας, το βράδυ της Πέμπτης, 29 Μαρτίου 2012 στο φιλόξενο χώρο της «σχολής» οινογνωσίας «Οίνος ο Αγαπητός» στα Μελίσσια εμπλουτισμένος με νοστιμότατα «μικρομεζεδάκια», προσφορά της χορηγού της βραδιάς, κυρίας Μαργαρίτας Σαμούρκα και των κυριών του Δ.Σ., ήταν η καλύτερη εισαγωγή στις μέρες του Πάσχα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Άγονη Γραμμή

Άγονη Γραμμή

Ενταγμένη στη σειρά τακτικών επισκέψεων μελών και φίλων του σε μουσεία, εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήταν η ξενάγηση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Άγονη Γραμμή». Πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς και ενδιαφέροντος περιδιάβασμα στους αρχαιολογικούς θησαυρούς των μικρών νησιών των Δωδεκανήσων, του Καστελλόριζου, της Τήλου, της Χάλκης, της Σύμης και της Νισύρου, που συγκέντρωσε το Μουσείο για μία περιοδική έκθεση.

Η ξενάγηση, από την αρχαιολόγο κυρία Ιουλία Λουρεντζάτου υπήρξε άψογη, «ζωντανή» και γλαφυρή και την απόλαυσαν πάνω από 40 μέλη και φίλοι/φίλες του Συνδέσμου. Ήταν μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν οι επισκέπτες την αξία και σημασία και της πιο απομακρυσμένης γωνιάς της ελληνικής γης και των πολιτισμικών θησαυρών που αυτή «φυλάττει».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2012

Σε κασιώτικο γλέντι εξελίχθηκε φέτος η γιορτή του Συνδέσμου για το κόψιμο της πίτας, που οργανώθηκε με τη πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, τη στήριξη του Δήμου Κάσου, και του Περιφερειακού Συμβούλου της Π.Ε. Καρπάθου Κάσου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 στη φιλόξενη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς κα παρά την πρωτοφανή βροχόπτωση, που συνέπεσε με την ώρα έναρξης της γιορτής, δεκάδες μελών και φίλων του Συνδέσμου επέμεναν να φτάσουν στο Μουσείο και ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα!

κασιώτικο γλέντι

Με τη φροντίδα του Δημάρχου κυρίου Δημήτρη Ερωτόκριτου στάλθηκαν αυθημερόν από τη Κάσο οι μικρές κασιώτικες κουλούρες με σιτάκα για το καλωσόρισμα και ακολούθησε ένα πεντανόστιμο, αμιγώς κασιώτικο μενού, μακαρούνες με σιτάκα, ντολμαδάκια και οι εξαιρετικές «ξιλικόπιτες» προσφορά των κυριών του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων. Στα τραπέζια μοσχοβολούσαν τα θυμάρια, τα δεντρολίβανα και το φασκόμηλο αρώματα του νησιού νοτισμένα με τον αέρα της θάλασσας προσφορά και αυτά των φίλων Κασίων!

Οι κύριοι Γιώργος Κίκης (λύρα) και Αντώνης Καραγιαννάκης (λαούτο) μας μετέφεραν για λίγο στην ατμόσφαιρα του κασιώτικου πανηγυριού και το θαυμάσιο χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων με τη φροντίδα της υπεύθυνης του χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου κυρίας Μυρσίνης Σουλτανάκη ενθουσίασε και παρέσυρε τους παρευρισκόμενους να πάρουν μέρος στο χαρακτηριστικό χορό της «σούστας».

Κι όλα αυτά γιατί η φετινή γιορτή της πίτας του Συνδέσμου ήταν αφιερωμένη στα μικρά απομακρυσμένα νησιά της Δωδεκανήσου και ειδικά στο ακριτικό νησί της Κάσου, σε μία προσπάθεια ο Σύνδεσμος να τα γνωρίσει καλύτερα, να τα προβάλει και με κάποιο τρόπο να «φτάσει» κοντά τους και να προσφέρει ευκαιρίας ευρύτερης πολιτιστικής ανάπτυξης στα παιδιά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Πρόεδρος κύριος Γιάννης Ζαχαριάδης και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κύριος Γιάννης Φραγκούλης, και η Πρόεδρος κυρία Λίνα Χαραλαμποπούλου και τα μέλη της Δωδεκανησιακής Μέλισσας.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Μαρία Κωνσταντινίδη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το έργο των Φίλων του Νησιού και της Θάλασσας με προβολή του σχετικού βίντεο και εκ μέρους του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος κύριος Ζαχαριάδης.

O Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» ευχαριστεί θερμά το Κοσμηματοπωλείο Καίσαρης για το γούρι του 2012 που κέρδισε ο τυχερός της πίτας και τους δωρητές των προσφορών του λαχνού: