Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2011

///Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2011

Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2011

2018-10-10T12:25:39+00:00

Δύο ανοιξιάτικα ρεσιτάλ

Με δύο ενδιαφέρουσες, σημαντικές και πολύ όμορφες εκδηλώσεις «πλούτισε» την εβδομάδα της Διακαινησίμου στη Σίφνο το Μουσικό Εργαστήρι «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη».

Συγκεκριμένα την Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 ο Αλέξανδρος Κάλκος, σολίστ κιθάρας και για πολλά χρόνια δάσκαλος κιθάρας στο Μουσικό Εργαστήρι, παρουσίασε ένα πρωτότυπο ρεσιτάλ με τίτλο «Μεταμορφώσεις» και αντικείμενο τη συναρπαστική διαδρομή της κιθάρας από το 16ο ως τον 19ο αιώνα.

Δύο ανοιξιάτικα ρεσιτάλ στη ΣίφνοΤέσσερα όργανα της ίδιας οικογένειας σε μια διαχρονική εξέλιξή τους: «Η Βιχουέλα στις βασιλικές αυλές του 16ου αιώνα στην Ισπανία / Η Αναγεννησιακή κιθάρα στους χορούς των Γάλλων ευγενών / Μπαρόκ του δρόμου στην Ιταλία και στην Ισπανία / Υψηλή τέχνη στο παλάτι του «Βασιλιά Ήλιου / Η σιωπή της κιθάρας στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα / Είσοδος στα αριστοκρατικά σαλόνια της Βιέννης και του Παρισιού, με τη Ρομαντική κιθάρα και γέννηση ενός νέου ρεπερτορίου.» Με έργα των πιο αντιπροσωπευτικών συνθετών αυτών των εποχών που γράφτηκαν για τα συγκεκριμένα κάθε φορά όργανα, ο Αλέξανδρος Κάλκος εισήγαγε το κοινό του, που ήταν πολυπληθές, στο μουσικό κλίμα άγνωστων εποχών και του πρόσφερε μια ανεπανάληπτη μουσική μέθεξη. Τον καλλιτέχνη προλόγισε και παρουσίασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Κωνσταντινίδη.

Στη δεύτερη εκδήλωση, το Σάββατο 30 Απριλίου 2011, εννέα μαθήτριες του Μουσικού Εργαστηρίου έπαιξαν στους φίλους τους πιάνο και κατάφεραν να τους … ενθουσιάσουν, δείχνοντας, «αυτές οι μικρές και μεγαλύτερες μαθήτριες», όπως εύστοχα παρατήρησε στο τέλος της εκδήλωσης ο εκπαιδευτικός Νίκος Μπελιός, το δρόμο για να ξεφύγουμε από την «κατάθλιψη» αλλά και από τα σκουπίδια του τηλεοπτικού τοπίου. Την φροντίδα της εκδήλωσης – και φυσικά τη διδασκαλία – είχε η δασκάλα του πιάνου Δάφνη Τόκκα. Ακούστηκαν έργα Th.Oesten, F.Burgmueller, M.Clementi, J.Haydn, F.Kuhlau, J.Tiersen, Al.Desplat, J.S.Bach, L.van Beethoven, W.A.Mozart και Fr.Chopin.

Θερινές συναυλίες

Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2011

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011, παρακολουθήσαμε την πρώτη από τις καλοκαιριάτικες συναυλίες που έδωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη” στην αίθουσα του Εργαστηρίου στο Κάτω Πετάλι.

Ήταν τα πιο μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία άρχισαν φέτος να μαθαίνουν μουσική. Η αίθουσα γέμισε από γονείς και φίλους που ήρθαν να παρακολουθήσουν τις προόδους τους. Σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα τα παιδιά παρουσίασαν με μεγάλη χαρά τα έργα που είχαν μελετήσει και χειροκροτήθηκαν. Ήταν πολύ περήφανα τους για όσα κατάφεραν στη διάρκεια της χρονιάς. Και ακόμα ήταν φανερό το δέσιμό τους με τις δασκάλες τους, που με τη μουσική τους ανοίγουν ένα καινούργιο παράθυρο και με τον τρόπο που διδάσκουν τα κάνουν να την αγαπήσουν.

Οι επόμενες δύο συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στις 27 και 28 Ιουνίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου. Εκεί παρουσιάστηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς των μαθητών τόσο σε ατομικό επίπεδο με σόλο κομμάτια, όσο και σε ομαδικό με ντουέτα, με το τμήμα μουσικοκινητικής, τη χορωδία, το τμήμα μικρών και μεγάλων ξυλοφώνων και ορχηστρικά μουσικά σύνολα. Οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη” έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, πράγμα που είχαν κάνει όλο τον προηγούμενο χρόνο και οι δασκάλες και ο δάσκαλός τους και η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή και ενθουσιώδης.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Δεκαπενταύγουστος στη Σίφνο

Δεκαπενταύγουστος στη Σίφνο

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου 2011, στην εκκλησία της Παναγίας της Κόχης, στον Αρτεμώνα Σίφνου.

Συγκεκριμένα μια ομάδα παιδιών του Μουσικού Εργαστηρίου έπαιξε ξυλόφωνα και κιθάρα και, ως χορωδία, ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά και τη Μακεδονία, ενθουσιάζοντας το πολυπληθές κοινό ντόπιων και επισκεπτών. Τα παιδιά συνόδευσαν ο δάσκαλος τους παραδοσιακού βιολιού Παντελής Αγιουτάντης και η δασκάλα προπαιδείας και χορωδίας Ντένη Δέδε. Τον συντονισμό της ομάδας είχε η δασκάλα του πιάνου Δάφνη Τόκκα.

Ελάτε να θυμηθούμε την Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη

Κατακλύστηκε από κόσμο το Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2011, σε μια εκδήλωση με τίτλο «Ελάτε να θυμηθούμε την Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη».

Ελάτε να θυμηθούμε την Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – ΚαρόρηΠαιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου, που φέρει το όνομά της, μαθητές και συνεργάτες της από την ΕΡΤ και τις άλλες πολυσχιδείς δραστηριότητες της στην Αθήνα και κυρίως στη Σίφνο, όπου για δεκαετίες πάλεψε για τον πολιτισμό, τη διατήρηση της παράδοσης και τη διάσωση του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος και πολλοί φίλοι της πέτυχαν το αδιαχώρητο στην αίθουσα.

Ακούστηκαν πολλές και εξαιρετικές παρεμβάσεις, που φώτισαν κάθε πλευρά της προσωπικότητας της Φραγκίσκης, την επιμονή της να σπέρνει σπόρους και να φροντίζει να φυτρώσουν και να γίνονται «κυψέλες πολιτισμού» με αντικείμενο κυρίως τα παιδιά και την πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Ακούστηκαν ακόμα έργα κλασικής μουσικής για πιάνο και κιθάρα, παραδοσιακά τραγούδια από μικρή χορωδία, όργανα και ξυλόφωνα, όλα από τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου καθώς και σιφνέικα τραγούδια από τοπικό «τακίμι» (βιολί και λαούτο) νέων ντόπιων οργανοπαικτών. Η γιορτή έκλεισε με το τραγούδι «Το Τρελοβάπορο», σε στίχους από τον «Ήλιο τον Ηλιάτορα» του Οδυσσέα Ελύτη, «σήμα κατατεθέν» των Μουσικών Εργαστηρίων και της Φραγκίσκης. Το τραγούδησαν όλα τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου αλλά και παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου που ήρθαν στη Σίφνο ειδικά για την εκδήλωση, συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους και όλο το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video από την εκδήλωση στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2012, οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου πήραν τα μουσικά όργανά τους και έψαλαν τα κάλαντα στα σπίτια του νησιού!

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο