Σιφνιοί Μουσικοί

///Σιφνιοί Μουσικοί

Σιφνιοί Μουσικοί

2024-06-08T11:03:38+00:00

Παντελής Αγιουτάντης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή κυκλαδίτικη: ο πατέρας του από την Κύθνο η μητέρα του από τη Σίφνο. Σπούδασε στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως γεωπόνος. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια μένει μόνιμα στη Σίφνο. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων, ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί στην σχολή παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής του Αριστείδη Μόσχου και την ίδια περίοδο το σιφνέικο λαϊκό βιολί από ντόπιους οργανοπαίχτες ξεκινώντας με τον Απόστολο Αρμελενιό, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα το Πάσχα και το καλοκαίρι κατά την διάρκεια των διακοπών. Αυτό οδήγησε στη συμμετοχή στα σιφνέικα γλέντια, πανηγύρια, γάμους και το 2007 εντάχθηκα στην ορχήστρα του θεάτρου χορών της Δώρας Στράτου. Έκτοτε ξεκίνησε η συμμετοχή σε χορευτικά συγκροτήματα ως μουσικός σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Με την μόνιμη πλέον διαμονή στη Σίφνο, η μουσική δραστηριότητα έχει περιοριστεί έναντι του κύριου επαγγέλματος της γεωπονίας όμως η αγάπη και ο θαυμασμός για την μουσική δεν εκλείπουν ποτέ.

Γιώργος Ατσόνιος (Μπαϊράμης)

Γεννήθηκε το 1974 και από τότε ζει στη Σίφνο. Το επάγγελμα του είναι η αγγειοπλαστική και ασχολείται με αυτό εδώ και 36 χρόνια. Η πρώτη του επαφή με τον πηλό έγινε στα 14 του στο αγγειοπλαστείο του Γιάννη Λεμπέση (Μανωλέσου) στη Χερρόνησο. Εκεί παρέμεινε για δώδεκα χρόνια, αρχικά μαθαίνοντας την τέχνη και στη συνέχεια δουλεύοντας εκεί. Από τότε μέχρι και σήμερα δουλεύει επαγγελματικά στο δικό του εργαστήρι που βρίσκεται στον δρόμο προς τη Χερρόνησο. Ταυτόχρονα στην ηλικία των δέκα άρχισε να μάθαινε το λαούτο στο μουσικό σχολείο της Φραγκίσκης Καρόρη, το οποίο υπάρχει και δουλεύει έως και σήμερα. Εκεί μαθήτευσε για τέσσερα χρόνια με δασκάλους τον Γιάννη Γαλείφο και τον Απόστολο Αρμελενιό. Επίσης, καθώς μάθαινε αυτά τα χρόνια, έπαιζε σε πανηγύρια, γάμους ή και ακόμα στις παρέες. Παρόλο που έχουν περάσει τρεις δεκαετίες, η αγάπη του γι’ αυτό το όργανο και ό,τι αυτό περιλαμβάνει δεν σταμάτησε να υπάρχει και ούτε θα σταματήσει.

Γιάννης Ατσόνιος

Γεννήθηκε το 1984, ζει στη Σίφνο και είναι αγγειοπλάστης 4ης γενιάς. Ξεκίνησε να μαθαίνει από πολύ μικρός  την τέχνη του πηλού κοντά στον πατέρα του Αντώνη Ατσόνιο. Το 1999 σπούδασε στην σχολή αγγειοπλαστικής του ΟΑΕΔ στην Αθήνα. Από το 2004 εργάζεται επαγγελματικά στο Βαθύ της Σίφνου στο εργαστήριο της οικογενείας το οποίο είναι από τα πιο παλαιά αγγειοπλαστεία του νησιού και του οποίου η λειτουργία χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η σχέση του με την μουσική ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Το 1996 παρακολούθησε μαθήματα σιφνέικου λαούτου για έναν χρόνο στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου με δάσκαλο τον Ιωάννη Γαλείφο καθώς και μαθήματα κωδωνοκρουσίας με δάσκαλο τον Νίκο Ατσόνιο (Μπαϊράμη). Έχει λάβει μέρος σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις – κυρίως του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου – ως τραγουδιστής, χορευτής και ως μέλος θεατρικών ομάδων. Είναι ενεργό μέλος των κοινωνικών εκδηλώσεων του τόπου συμμετέχοντας σε πανηγύρια, γιορτές και πολιτιστικά δρώμενα που στοχεύουν στην διατήρηση και τη διάδοση του σιφνέικου πολιτισμού και της σιφνέικης παράδοσης. Με τον Παντελή Αγιουτάντη (βιολί) και τον Γιώργο Μπαϊράμη (Λαούτο) έχουν συμπράξει πολλές φορές στο παρελθόν, παρουσιάζοντας και διατηρώντας την παράδοση της Σίφνου με τη μουσική και τους σκοπούς της.

Φάνης Ζαχόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τη Σόνια Χάλαρη [Εθνικό Ωδείο, Δίπλωμα και Α’ βραβείο, 2011], ανώτερα θεωρητικά με το Ματθαίο Λεγάκη [Ωδείο Γ. Πολιτόπουλου, πτυχίο Αρμονίας, 2012], σύγχρονη κλασική σύνθεση με την Caroline Ansink [HKU Κονσερβατόριο Ουτρέχτης, Ολλανδία, 2017] και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με την εκτέλεση και αναδημιουργία της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας σταθερά κυρίως σε δύο μουσικά σχήματα [Santa Bella, Αντιμάμαλο] με τα οποία εμφανίζεται ζωντανά σε χώρους στην Αθήνα. Επίσης είναι μέλος των συγκροτημάτων ‘Trash Trio’, ‘Usurum’, ‘Σκιαδαρέσες’ και ‘Στην Άκρη του Δρόμου’ καθώς και της καλλιτεχνικής ομάδας ‘Oper(O)’ ενώ συνεργάζεται με μουσικούς από ποικίλα μουσικά είδη (Τζαζ, κλασικό, λαϊκό και παραδοσιακό), παρουσιάζοντας μουσικά projects ζωντανά σε συναυλίες ή σε μορφή video στο διαδίκτυο. Παράλληλα, γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και ταινίες στην Ελλάδα ενώ έργα του έχουν παιχτεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως μουσικός της ορχήστρας της όπερας, σε σκηνικά έργα ως performer, σε συναυλίες σύγχρονης μουσικής ως συνθέτης και σε εκπαιδευτικά προγράμματα ως μουσικός [‘Το μικρόβιο του Έρωτα’ 2009-11, ‘Πολιτιστικό Λεωφορείο’ 2020-2022, ‘A Greek Songbook’ 2021, ‘Andrei’ 2022, Κιθάρα express 2022-24 μεταξύ άλλων]. Από το 2019 εργάζεται στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο – MuSifanto. Από το 2017 ζει και εργάζεται ως μουσικός στην Αθήνα.