«Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη

//«Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη

«Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη

2020-02-24T09:50:30+00:00

Όταν πήγαμε, στις 21 Φεβρουαρίου 2020, στην έκθεση των έργων του, ήταν εκεί και μας περίμενε! Ο λόγος για τον Αλέκο Λεβίδη, τον σπουδαίο ζωγράφο και φίλο του Συνδέσμου, που αυτό τον καιρό εκθέτει ένα μέρος της πολύχρονης δουλειάς του στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο «Τα Μυθ-ιστορικά».

Πρόκειται για μία σειρά είκοσι τεσσάρων έργων – μέρος μόνο της πολύ πλούσιας δημιουργίας του – που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικότητα». Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία· με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή.

Η δυνατότητα που δόθηκε, απλόχερα θα λέγαμε, στους φίλους του Συνδέσμου που επισκεφθήκαμε την έκθεση, να ακούσουμε από τον ίδιο τον Αλέκο Λεβίδη τον τρόπο που σκέφτεται για να οργανώσει και να «στήσει» ένα πίνακα, να προσεγγίσει ένα θέμα και να το επεξεργαστεί ή να το «ξαναδεί» μετά από καιρό, ακόμα και να επέμβει στο έργο, αποτέλεσε μία εξαιρετική και πρωτόγνωρη εμπειρία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!