Εκδηλώσεις 2017

//Εκδηλώσεις 2017

Εκδηλώσεις 2017

2018-10-01T08:35:36+00:00

Στα πλαίσια της γνωριμίας των Μελών του Συνδέσμου με τόπους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ιδίως τα νησιά, ο Σύνδεσμος οργανώνει επισκέψεις όπου δίνεται η ευκαιρία για γνωριμία με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία, επαφή με τις Αρχές και τους κατοίκους τους. Παράλληλα ερευνώνται οι δυνατότητες προσφοράς πολιτιστικών ευκαιριών στα παιδιά τους. Οι ξεναγήσεις γίνονται από την Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου . Στη σχετική ομιλία που προηγείται των επισκέψεων αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και παραδοσιακά στοιχεία του κάθε τόπου. Στις ξεναγήσεις αυτές μπορούν να πάρουν μέρος εκτός από τα Μέλη μας και οι φίλοι τους που με τον τρόπο αυτό έρχονται σε επαφή με το έργο του Συνδέσμου ενισχύοντας παράλληλα και τα έσοδα του.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη βραδιά στο Μουσείο Μπενάκη περάσαμε μαζί με τους Φίλους του Συνδέσμου το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και παρά την έντονη βροχή η συμμετοχή ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες χρονιές αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την απήχηση που έχει το έργο του Συνδέσμου στο ευρύτερο κοινό και τη διάθεση τους να το ενισχύσουν. Τους ευχαριστούμε!

Οι 30 περίπου καλεσμένοι απήλαυσαν τη ξενάγηση της Κυρίας Κατερίνας Κορρέ Ζωγράφου η οποία με το μοναδικό δικό της τρόπο ζωντάνεψε τα εκθέματα που στεγάζονται στην αίθουσα των Περιηγητών του Μουσείου.

Φάνη Ζαχόπουλο, Γιώργο Κοντοχριστόπουλο και Ελένη Ζαχοπούλου

Στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλλε η υψηλής ποιότητας προσφορά των τριών νεαρών ταλαντούχων μουσικών – Φάνη Ζαχόπουλο, Γιώργο Κοντοχριστόπουλο και Ελένη Ζαχοπούλου – οι οποίοι με πολύ κέφι έφεραν κοντά μας τραγούδια από τις γειτονιές της Αθήνας παρασύροντας μας τραγουδήσαμε όλοι μαζί. Με κόκκινο ζεστό κρασί, μεζεδάκια, τραγούδι, καλή διάθεση και λαχείο που έδωσε έμφαση στη προσφορά δώρων προσωπικής απόλαυσης και διασκέδασης μοιραστήκαμε με τους φίλους μας την αρχή της εορταστικής περιόδου.

Ευχαριστούμε όλους από καρδιάς και ευχόμαστε Καλές Γιορτές και μια καλή και δημιουργική νέα χρονιά.

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα ενισχύσουν τα Μουσικά Εργαστήρια του Συνδέσμου στα 6 νησιά που υπηρετούμε.

Ευχαριστούμε θερμά για τις προσφορές τους στον λαχνό μας:

Τα ΞενοδοχείαKalamaki Beach Hotel ΊσθμιαCastello Beach Hotel ΛέροςΝύμφες ΣίφνοςPorto Veneziano Χανιά, Naias ΣέριφοςHotel Limeni Village Αρεόπολη ΛακωνίαςΤιτάνια

Τα ΘέατραΔημοτικό Θέατρο ΠειραιάΕθνική Λυρική Σκηνή, Βέμπο, ΠροσκήνιοΑκροπόλΖίνα

Τους Εκδοτικού ΟίκουςΨυχογιόςΕκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος

Τα Εστιατόρια και Ζαχαροπλαστεία: Blue PineΙσιδώρα στην Παραλία ΜαραθώναΖαχαροπλαστείο Κοσμικόν, Yianni

Το κατάστημαΚομμωτήριο ΤΕΟ Κηφισιάς,

Ξεναγήσεις που χαρήκαμε μαζί με τους φίλους μας

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη.

Την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Μουσείο Μπενάκη την έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988». Η ξενάγησηέγινε από την Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου, η οποία έχει ασχοληθεί και ερευνήσει διεξοδικά θέμα και έχει εκδώσει σχετικά βιβλία. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 αντικείμενα, που προέρχονται από την παραγωγή της αρχικά ιταλικής φίρμας I.C.A.R.O., με σημαντικότατα δείγματα βασισμένα στην κεραμική Iznik. Μετά τη ξενάγηση θα προσφέρθηκε καφές στο κυλικείο του Μουσείου.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 παρευρεθήκαμε με τους φίλους μας στο μοναδικό Μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Οι συμμετέχοντες είχαν την χαρά να ξεναγηθούν από την κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύντρια του Μουσείου και κόρη του ιδρυτή, στα μόνιμα εκθέματα που απαρτίζονται από τις συλλογές του Ηλία Λαλαούνη. Κοσμήματα που δημιουργήθηκαν από την έμπνευση, την έρευνα και την μελέτη της προϊστορικής τέχνης στην Ελλάδα, την εποχή του Χαλκού, κοσμήματα της Κλασικής και της Ελληνιστικής περιόδου, το Βυζάντιο, την Περσική, Οθωμανική τέχνη και τους πολιτισμούς της Άπω Ανατολής, καθώς και τις συλλογές εμπνευσμένες από την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την προβολή παρουσίασης της ζωής και του έργου του Ηλία Λαλαούνη και την παρουσίαση δύο νέων εργαστηρίων του Μουσείου, που εφαρμόζουν νέες τεχνικές επεξεργασίας κοσμημάτων με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συναυλία της Αλεξάνδρας Γκράβας για την υποστήριξη των Μουσικών Εργαστηρίων

Αλεξάνδρας Γκράβας

Μια μαγική βραδιά ζήσαμε όσοι παρακολουθήσαμε τη συναυλία με τίτλο “Με του έρωτα τις ευωδιές…” της mezzo soprano  Alexandra Gravas την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 – η πρώτη μετά το θερινό ηλιοστάσιο – στο Αίθριο του Δημαρχείου της Κηφισιάς!

Η Αλεξάνδρα Γκράβας με τη μοναδική ζεστή, αισθαντική φωνή της και το χάρισμα που έχει να επικοινωνεί άμεσα με το κοινό τραγούδησε τραγούδια του έρωτα από την Ελλάδα, τη Κίνα, το Μεξικό, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λίβανο και τη Κύπρο, συνοδευόμενη από 4 εξαιρετικούς μουσικούς τους: Δημήτρη Κουζή βιολί, Γιάννο Γιοβάνο τσέλο, Βιβή Γκέκα Μαντολίνο και Πέτρο Μπούρα πιάνο και μουσική επιμέλεια.

Ο ενθουσιασμός του κοινού που από τη πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε με το θερμό χειροκρότημα σιγά σιγά απογειώθηκε για να ενώσει τη φωνή του με αυτή της Αλεξάνδρας σε αγαπημένα του τραγούδια. Για μια στιγμή όλοι μια παρέα μακριά από αγωνίες και προβλήματα της καθημερινής ζωής. Χαρήκαμε τη παρουσία του Δημάρχου κ. Γιώργου Θωμάκου και τόσων φίλων: ανάμεσα τους οι μουσικοί μας, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, που πάντα μας συμπαραστέκονται, και άλλοι που ελπίζουμε να γίνουν μελλοντικοί μας φίλοι και υποστηρικτές!

Αλεξάνδρας Γκράβας

Η προσφορά της Αλεξάνδρας Γκράβας και των μουσικών που την συνόδευσαν για να στηρίξουν τα Μουσικά Εργαστήρια του Συνδέσμου σε συνδυασμό με την προσφορά του Δήμου Κηφισιάς υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς μας συγκίνησαν, συγχρόνως όμως η εμπιστοσύνη τους στο έργο του Συνδέσμου μας τιμά και μας ενθαρρύνει. Τους ευχαριστούμε με ευγνωμοσύνη!

Να σημειωθεί πως η συναυλία αυτή ακολούθησε το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με το οποίο η Ελλάδα γιόρτασε την 21η Ιουνίου την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Ήταν σαν όλες οι συμπτώσεις να είχαν συνωμοτήσει ώστε να απολαύσουμε τη μαγεία του υπέροχου τραγουδιού και της μουσικής που κατάφεραν να κάνουν τις αισθήσεις μας να νοιώσουν με νοσταλγία το μεθυστικό άρωμα του γιασεμιού, ελληνικού, κυπριακού η κινέζικου τόσο συμβολικά συνδεδεμένο και αυτό με τη μαγεία του έρωτα!

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν υπέρ της στήριξης των Μουσικών Εργαστηρίων του Συνδέσμου στα Ελληνικά Νησιά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη στο κτήμα της οικογένειας Κοκοτού

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 μοιραστήκαμε με άλλους 45 φίλους του Συνδέσμου τη χαρά της επίσκεψης στο κτήμα και τους αμπελώνες της οικογένειας του Γιώργου και της Αnne Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής.

Επίσκεψη στο κτήμα της οικογένειας Κοκοτού

Ανεμώνες παντού, καλέντουλες, μαργαρίτες και τα πρώτα “μάτια” από τα κλίματα που ετοιμάζονται να ανοίξουν, καθαρός ουρανός και αεράκι αναζωογονητικό ήταν τα πρώτα δώρα της Άνοιξης που απολαύσαμε, κυρίως χάρη στη ζεστή υποδοχή της οικοδέσποινας η οποία μας ξενάγησε στο κτήμα, τους αμπελώνες και το οινοποιείο. Ακούραστη και φιλόξενη μας μίλησε για την ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής τις ποικιλίες των κρασιών, τις προσπάθειες που απαιτούνται για τη παραγωγή τους αλλά και τα άλλα προϊόντα που παράγουν όπως μέλι, λάδι, αυγά και αφέψημα.

Στο ζεστό περιβάλλον του χώρου οινογνωσίας πλάι στο οικογενειακό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου με τις υπέροχες θέες οι Φίλοι μας γεύτηκαν τα 5 διαφορετικά κρασιά που προσφέρθηκαν και τους μεζέδες που είχε φροντίσει ο Σύνδεσμος να προσφερθούν, μέσα σε μια ατμόσφαιρα γενικής ευφορίας. Φεύγοντας υποσχεθήκαμε πως αυτή είναι μια επίσκεψη που σίγουρα θα θέλαμε να ξαναγίνει!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Βιωματικό σεμινάριο “Εσωτερικό παιδί και παραμύθι”

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τις πολύ ιδιαίτερες ώρες που ζήσαμε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2017 στην υπέροχη και ιστορική οικία Κατακουζηνού στο Σεμινάριο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι».

Μαριβίτα ΓραμματικάκηΜε τη σοφή, όσο και βαθειά ανθρώπινη, καθοδήγηση της μουσικού και συγγραφέως Μαριβίτας Γραμματικάκη, ρίξαμε ένα βλέμμα στο παιδί που έχουμε όλοι μέσα μας, προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε που είναι κρυμμένο, τι διαμόρφωσε το σημερινό του εαυτό και πώς μπορούν το παραμύθι και η μουσική να απελευθερώσουν στον καθένα μας τη φαντασία, την ελπίδα, τη δημιουργικότητα και τη χαρά, βάζοντας – όπως μας είπε – «ένα κόμμα στη θέση μιας τελείας» σε όλα όσα θεωρούμε «τελειωμένα». Στο τέλος κανείς δεν βιαζόταν να φύγει και η κουβέντα με τη Μαριβίτα συνεχίστηκε γιατί μας κέρδισε όλους με το ζεστό οικείο τρόπο της, την ειλικρινή της διάθεση να μας μεταδώσει δικά της βιώματα και εμπειρίες, που άνοιξαν το δρόμο στο μεταξύ μας διάλογο και την ανταλλαγή.

Έτσι καταλάβαμε, στη πράξη, ποιο είναι το μυστικό της μεγάλης της επιτυχίας στα Μουσικά Εργαστήρια των νησιών μας, που επισκέφτηκε πέρσι στο πλαίσιο του προγράμματος “Μουσική για Όλους“, με τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και γιατί όλοι χαίρονται που θα μπορέσει να ξαναπάει φέτος για να προετοιμάσει το πρόγραμμα της αναβάθμισης των καλοκαιρινών συναυλιών των μαθητών μας!

Το σεμινάριο επαναλήφθηκε στις 27 Μαρτίου 2017 στα γραφεία του Συνδέσμου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!