Εκδηλώσεις 2016

//Εκδηλώσεις 2016

Εκδηλώσεις 2016

2018-10-01T10:37:29+00:00

Ξενάγηση στην έκθεση: «Ερμιτάζ: Πύλη στην ιστορία»

Ξενάγηση στην έκθεση: «Ερμιτάζ: Πύλη στην ιστορία»Με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση αποχαιρέτησε τη χρονιά ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», στις 17 Δεκεμβρίου 2016. Ήταν η επίσκεψη στην έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» με αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου «Ερμιτάζ» της Αγίας Πετρούπολης, που εκτίθενται αυτή την περίοδο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Πρόκειται για ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς από τη Σιβηρία και πίνακες των σπουδαίων ζωγράφων του δυτικοευρωπαϊκού χώρου, ένα εντυπωσιακό μείγμα των εκθεμάτων του περίφημου ρώσικου μουσείου, προερχομένων κυρίως από τις συλλογές των Τσάρων που όμως διατηρήθηκαν και εμπλουτίστηκαν και στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Την επιμέλεια της επίσκεψης είχε η Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016

Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1).

Η βραδιά ξεκίνησε με μια σύντομη ξενάγηση στην αίθουσα της Δωδεκανήσου από την Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, κ. Κατερίνα Κορρέ Ζωγράφου. Όπως πάντα οι γνώσεις της ζωντάνεψαν τα εκθέματα, κειμήλια άλλων εποχών, μας παρέπεμψαν σε ταξίδια και σε τόπους από όπου προήλθαν για να στολίσουν τα αρχοντόσπιτα των νησιών μας και που σήμερα χάρη στο μεράκι όσων τα συνέλεξαν στολίζουν τις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016

Στη συνέχεια μέσα σε χαρούμενο και γιορτινό κλίμα μοιραστήκαμε όλοι μαζί στο καφέ του Μουσείου ζεστό κόκκινο κρασί, καλή παρέα, μεζεδάκια, και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Τραγούδησαν μεταξύ άλλων και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα από το Μωριά, την Ικαρία και τη Κρήτη τα νέα μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου, οι: Φοίβη Βαγιωνή– Νηπιαγωγός Montessori A.M.I., Λίλα Γκατζούλη – Καθηγήτρια πιάνου & Δασκάλα Pilates-Aerial Yoga, Άννα Δουκουδάκη – Οδοντίατρος/Στοματολόγος, και Γιώργος Θάνος– Φυσικός/ Προγραμματιστής. Άνθρωποι από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους που τους ενώνει όμως η αγάπη τους για τη μουσική και ιδιαίτερα το τραγούδι στο οποίο αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το σόλο του Γιώργου Παπαπαύλου Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου ο οποίος ως γνήσιος Σιφνιός και με ωραία φωνή τραγούδησε ένα από τα πολλά κάλαντα του νησιού του τελειώνοντας με δικούς του αυτοσχέδιους στίχους αναφορικά με τα Μουσικά Εργαστήρια! Χειροκροτήθηκαν όλοι θερμά γιατί πράγματι το κέφι τους μεταδόθηκε σε όλους όσοι συμμετείχαν και οι οποίοι με τη παρουσία τους συνέβαλλαν στην επιτυχία της βραδιάς.

Ευχαριστούμε θερμά για τις προσφορές τους στον λαχνό μας:

Τα ΞενοδοχείαHilton ΑθηνώνSt. George Lycabettus HotelΝύμφες ΣίφνοςKalamaki Beach Hotel ΊσθμιαNaias Σέριφος,Vardousia ΦωκίδαHotel Limeni Village Αρεόπολη Λακωνίας

Το ΕστιατόριοΙσιδώρα στην Παραλία Μαραθώνακύριο Τάκη Χριστοφιλέα

Τα ΘέατραΜεταξουργείοΕθνικό ΘέατροΑθηναϊκά Θέατρα, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τα καταστήματαΚομμωτήριο ΤΕΟ ΚηφισιάςΙνστιτούτο Αισθητικής ΊριςΑισθητικό κ. Μαρία ΑργείτουΚαφέ/Μπαρ Dizer -Πεύκη,Ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν

Τους Εκδοτικού ΟίκουςΨυχογιόςPanas Music (Παπαγρηγορίου –Νάκας)

Τους Αθλητικούς Συλλόγους Tae Kwon Do: «H Ηλιούπολη», «Αίαντας Πεύκης»

Την ΕταιρείαHome Exchange

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook

«Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα – Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο»

Ένα σύντομο ταξίδι στη Σκύρο επιχείρησαν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 τα μέλη του Συνδέσμου! «Ένα ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο» μέσω του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς της Σκύρου.

«Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα - Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο»

Έκθεση αυτού του Μουσείου φιλοξενεί στην Πλάκα, στο κτίριο του «Λουτρού», το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Οδηγός, όπως πάντα η κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο επιμελητής του Μουσείου Φαλτάϊτς κ. Μάνος Οικονομάκης ξενάγησε τους επισκέπτες σε όλες τις πλευρές του σκυριανού πολιτισμού, στεγασμένες στους πολλούς μικρούς αλλά εξαιρετικούς χώρους του Λουτρού (αθηναϊκού χαμάμ της παλιάς εποχής). Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έγγραφα και βιβλία, μουσικά όργανα και φορεσιές, εργαλεία του σκυριανού αγρότη και ακριβά στολίδια του σπιτιού (επίτοιχα πιάτα, κιλίμια, ξυλόγλυπτες κασέλες και άλλα μικροέπιπλα) συνθέτουν τον πλούτο του πανέμορφου νησιού.

Στον «καφέ» που απόλαυσε η παρέα των επισκεπτών μετά την επίσκεψη αντηλλάγησαν εντυπώσεις αλλά και αναμνήσεις από εκδρομή που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συνδέσμου πριν από χρόνια στη Σκύρο για το τοπικό καρναβάλι με τους περίφημους «γέρους» και τις «κορέλλες». Εκφράστηκε από όλους η επιθυμία για την οργάνωση μιας νέας εκδρομής σε αυτό το πανέμορφο νησί και μια στενή συνεργασία του Συνδέσμου με το Μουσείο Φαλτάϊτς.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη στην έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια»

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, υπήρξε μία πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ένας εξαιρετικά μορφωμένος διπλωμάτης, αριστοκρατικής καταγωγής, κόντες από την Κέρκυρα, που αναδείχτηκε στην τσαρική Ρωσία εκείνου του καιρού και έφτασε μέχρι το αξίωμα του Υπουργού των Εξωτερικών. Η παρουσία του στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από εξαιρετικά φιλικές και παράλληλα εξαιρετικά εχθρικές τοποθετήσεις ανάλογα με τα συμφέροντα που έθιγαν οι ενέργειές του ως Κυβερνήτη, που κατέληξαν στη δολοφονία του.

Επίσκεψη στην έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια»

Στοιχεία της ιστορίας αυτής παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια» στους χώρους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου, που επισκέφτηκαν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, όπου και ξεναγήθηκαν από την ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου. Την μεγάλη προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη και θεμελιωτή του ελληνικού Κράτους Ιωάννη Καποδίστρια προσεγγίζουν με τον δικό τους ο καθένας τρόπο 52 σύγχρονοι εικαστικοί. Την έκθεση πλαισιώνουν αυθεντικά τεκμήρια που ανήκουν στις συλλογές του Εθνικού Μουσείου. Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, είναι φίλοι της μουσικής και των τεχνών αλλά και φίλοι του Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας…

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με ένα φιλικό καφέ στο παρακείμενο και πάντα φιλικό Black Duck με ανταλλαγή εντυπώσεων και κουβεντούλα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Ξενάγηση στην έκθεση “Thomas Hope”

Ξενάγηση στην έκθεση "Thomas Hope"

Στις 3 Ιουνίου 2016 ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε ξενάγηση στην έκθεση “Thomas Hope” που διοργανώνει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Δεκατέσσερεις φίλοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα έργα του καλλιτέχνη από την πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας που παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά.

Η ξενάγηση έγινε από την Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν: Τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και διπλωτά πανοράματα της Κωνσταντινούπολης, επιμέρους απόψεις από διάφορες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, μνημεία, ναοί, Οθωμανικά παλάτια, αίθουσες του Σεραγιού, πύλες, τζαμιά, ταφικά μνημεία, υπαίθριες κρήνες, πύλες, τα γυαλιά πάνω στο Βόσπορο, οι βάρκες διασκεδάσεων του Σουλτάνου. Επίσης λεπτομέρειες από τα μαγαζιά της αγοράς, καφενεία, εικόνες με τους διάφορους τύπους της Κωνσταντινούπολης, άνδρες γυναίκες με παιδιά, παραστάσεις με ενδυμασίες, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες συνοδευόμενες από μακροσκελείς περιγραφές με επεξηγήσεις και σχόλια.

Μετά τη ξενάγηση θα προσφέρθηκε καφές στο κυλικείο του Μουσείου.

Ξενάγηση στην έκθεση Φώτη Κόντογλου

Να επικοινωνήσουν με τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο αλλά και λογοτέχνη και κριτικό και συντηρητή εικόνων και μελετητή της ελληνικής ζωγραφικής και ιδιαίτερα της βυζαντινής και των βυζαντινών χρωμάτων Φώτη Κόντογλου, θέλησαν τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», επισκεπτόμενοι, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, την αναδρομική έκθεση που οργάνωσε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τιμώντας τον καλλιτέχνη για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του αλλά και με την ευκαιρία της δωρεάς στο μουσείο, από τους απογόνους του, του μοναδικού και πλουσιότατου αρχείου του. Ο Κόντογλου είναι ο καλλιτέχνης ο οποίος επιχείρησε να επιβάλλει ως ζώσα βυζαντινή γλώσσα το νέο βυζαντινό ιδίωμα (με επιδράσεις και σε άλλους καλλιτέχνες, όπως π.χ. στον Τσαρούχη ο οποίος εργάστηκε κοντά του ως βοηθός).

Ξενάγηση στην έκθεση Φώτη Κόντογλου

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες εκ των οποίων οι τέσσερις καλύπτουν τα χρόνια της ζωής του (1895-1965), ενώ η πέμπτη την πολύχρονη σχέση του με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (από τη δεκαετία του 1920 και εξής). Τους επισκέπτες ξενάγησε η κ. Αλεξανδρή, οργανώτρια και επιμελήτρια της ειδικής αυτής έκθεσης, με χειμαρρώδη και συναρπαστικό λόγο, βαθιά γνώση του έργου και της ζωής και σκέψης του ανεπανάληπτου καλλιτέχνη. Ο κ. Θ. Κατσαρός, ειδικός επιστήμων, «εισήγαγε» με τη σειρά του τους επισκέπτες στην ειδική γνώση για την προέλευση και την ονοματολογία των χρωμάτων της βυζαντινής ζωγραφικής.

Με ένα καφέ και συζήτηση στο εξαίρετο αίθριο του Μουσείου, ολοκληρώθηκε μία ακόμη δραστηριότητα του Συνδέσμου σε στενή επαφή με όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού του τόπου μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας 2016

Η κοπή της πίτας που οργάνωσε ο Σύνδεσμος στις 30 Ιανουαρίου 2016, έδωσε την ευκαιρία στο κοινό που κατέκλυσε από νωρίς το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη να παρακολουθήσει το μοναδικό ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη «Σαντορίνη, ο κόσμος ο μικρός ο μέγας». Η ευαίσθητη ματιά του καλλιτέχνη φωτογράφου, η μουσική επένδυση του και η αφήγηση του κειμένου από τον Γρηγόρη Βαλτινό μάγεψε και συγκίνησε το ακροατήριο με τη τρυφερότητα, το έμπειρο βλέμμα, το σεβασμό, τη ποιότητα και εντέλει με την αγάπη για το τόπο που εκπέμπει αυτή η ταινία.

Μετά το χαιρετισμό και το ευχαριστήριο της Προέδρου, η Τζουλιέττα Καρόρη, υπεύθυνη μαζί με το Διονύση Μαλλούχο για το νέο πρόγραμμα «Μουσική για Όλους» που ήδη πραγματοποιείται με τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα 6 νησιά όπου λειτουργούν τα Μουσικά Εργαστήρια ενημέρωσε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για τη πορεία, τα θέματα και τους συντελεστές της νέας αυτής προσπάθειας που απευθύνεται στα παιδιά και τους ενήλικες του κάθε νησιού.

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας 2016

Στη συνέχεια οι καλεσμένοι μας απήλαυσαν Σαντορινιό κρασί, τα πάντα φροντισμένα μεζεδάκια του Τάκη συνοδευόμενα και από μια μικρή γεύση Σαντορινιάς φάβας. Δεν έλειψε βέβαια και η ευκαιρία για να δοκιμάσουν όλοι τη τύχη τους στο λαχείο που όπως πάντα έτσι και φέτος είχε πολλά και χρήσιμα δώρα. Το φλουρί της πίτας, Γούρι 2016, προσφορά για ακόμα μια φορά του κοσμηματοπωλείου Καίσαρη, κέρδισε η κυρία Νίκη Καλλιστράτη.

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε ο Σύνδεσμος στο Μουσείο Μπενάκη για την ευγενική παραχώρηση του Αμφιθεάτρου και στη Κυρία Μαργαρίτα Σαμούρκα για τη προσφορά της προβολής.

Επίσης ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» ευχαριστεί θερμά τους δωρητές των προσφορών του λαχνού:

Και του χρόνου!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!