“Μουσική για Όλους” στη Λήμνο

/, Μουσική για όλους/“Μουσική για Όλους” στη Λήμνο

“Μουσική για Όλους” στη Λήμνο

2021-11-24T06:46:21+00:00

Το 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφθηκαν τη Λήμνο ο Νίκος Ξανθούλης, η Έφη Μηνακούλη, η Νεφέλη Μπερή, η Μαριβίτα Γραμματικάκη, ο Γιώργος Πατεράκης, ο Δημήτρης Σινάνογλου και η Αθηνά Τασούλα. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου στην Ικαρία και στην Αθήνα και επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας στη Λήμνο!

Επίσκεψη Νίκου Ξανθούλη

Ο μουσικός Νίκος Ξανθούλης στη Λήμνο

Στις 23 Ιανουαρίου 2016, το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου φιλοξένησε το μουσικό Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο “Η Λύρα του Απόλλωνα”. Η εισήγηση φιλοξενήθηκε στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου “Παύλος Κουντουριώτης” και αφορούσε στην αρχαία ελληνική μουσική και πώς έχει επηρεάσει τη μουσική τέχνη μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η παρουσίαση της Απολλώνιας Λύρας στο κοινό από το Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος εντυπωσίασε με την εκτέλεση αρχαίων ελληνικών ύμνων και χορικών από τραγωδίες του αρχαίου θεάτρου.

Στις 24 Ιανουαρίου 2016 στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου “Παύλος Κουντουριώτης” ο μουσικός Νίκος Ξανθούλης παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο “Του χρωστήρα και του δοξαριού“, μία αναδρομή στην ιστορική συμπόρευση ζωγραφικής και μουσικής στην Ευρώπη, από το Μεσαίωνα έως τις μέρες μας. Η εισήγηση περιελάμβανε εκπληκτικό αρχείο φωτογραφιών, με αναφορές στην αρχιτεκτονική και την εξέλιξη της ζωγραφικής, καθώς και στην εξέλιξη της μουσικής τέχνης και των μουσικών οργάνων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video από τις εκδηλώσεις στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook! “Η Λύρα του Απόλλωνα” – “Του χρωστήρα και του δοξαριού

Το Μουσικό εργαστήρι Κέας επισκέπτεται τη Λήμνο

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου φιλοξένησε, στις 7 Φεβρουαρίου 2016 την καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Εργαστηρίου ΚέαςΗώ Αδαμοπούλου, καθώς και 4 μαθητές του τμήματος πιάνου. Οι μαθητές από την Κέα είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου και να συμπράξουν σε κομμάτια για 4 χέρια στο πιάνο, καθώς και να γίνουν μέρος της Μικτής Ορχήστρας του Εργαστηρίου.

Το Μουσικό εργαστήρι Κέας επισκέπτεται τη Λήμνο

Αν και οι καιρικές αντιξοότητες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ημερών περιόρισαν τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά και των δύο εργαστηρίων υπήρξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα, προσμένοντας την επόμενη φορά που θα τους δοθεί μία αντίστοιχη ευκαιρία συνάντησης με μαθητές άλλων μουσικών εργαστηρίων.

Δείτε περισσότερες video από την επίσκεψη YouTube με την ευγενή φροντίδα της Νίκης Μπουζιωτοπούλου!

«Τι είναι μουσική»

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου 2016 στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» στη Λήμνο, ο σολίστ, καθηγητής πιάνου και ιδρυτής της μουσικής πλατφόρμας “The String Theory Ensemble” Γιώργος Πατεράκης επιχείρησε να διευρύνει την έννοια της «συγκίνησης» στο άκουσμα ενός μουσικού έργου, πέραν των ορίων της απλής συναισθηματικής αντίδρασης, σε ένα διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Τι είναι μουσική. Πώς αντιλαμβανόμαστε αισθητηριακά και διανοητικά τους ήχους; Όλοι μπορούμε να τραγουδήσουμε!»

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στην αντίληψη της μουσικής, στη σχέση της με και την προέκτασή της προς την επιστήμη. Το 1ο τρίωρο του Σεμιναρίου φιλοξένησε περάσματα από θεωρίες όπως η Ακολουθία Fibonacci, η Χρυσή Τομή, ο Δακτύλιος του Moebius, μέχρι τα αισθητικά κριτήρια, την έννοια της “συγκίνησης” στο άκουσμα ενός μουσικού έργου, πέραν των ορίων της απλής συναισθηματικής αντίδρασης, η οποία, σήμερα πλέον, αποτελεί συνήθως το μοναδικό κριτήριο στην αξιολόγηση των έργων τέχνης γενικά.

«Τι είναι μουσική», εισήγηση του μουσικού Γιώργου Πατεράκη στη Λήμνο

Την Κυριακή ο Γιώργος Πατεράκης, μέσα από τη σύγκριση και την ανάλυση μουσικών κομματιών διαφόρων ειδών και εποχών, ασχολήθηκε με τα κατ’ εξοχήν ενδιαφέροντα, αν και λιγότερο πρόδηλα χαρακτηριστικά των έργων, τα οποία συχνά περνούν απαρατήρητα στον σύγχρονο ακροατή, παρακολουθώντας παράλληλα τη δραματική διαδρομή της μουσικής γραφής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και από τα επιστημονικά δεδομένα της κάθε εποχής, συχνά παλινωδώντας μεταξύ περιπλοκότητας, απλότητας και απλοϊκότητας. Το τρίωρο της Κυριακής έκλεισε με το Γιώργο Πατεράκη να παροτρύνει μη γνώστες της μουσικής αλλά και μουσικούς, να συνυπάρξουν μελωδικά σε μία αυτοσχέδια χορωδία, δραστηριότητα που έκλεισε το διήμερο με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και όμορφη διάθεση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Ευχαριστούμε τον Μάκη Καλλιάνη για την επιμέλεια των video!

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου στην Αθήνα

Το Σαββατοκύριακο 27-28 Φεβρουαρίου 2016 10 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα!

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου στην Αθήνα

Το Σάββατο τα παιδιά με τη δασκάλα τους Νίκη Μπουζιωτοπούλου επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας στην Πλάκα και ανακάλυψαν ήχους και μουσικά όργανα από την παραδοσιακή μας μουσική.

Την Κυριακή επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Μπετόβεν μένει από πάνω». Το έντονο πολιτιστικό Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”! Τα παιδιά επέστρεψαν στη Λήμνο τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, έχοντας στις «αποσκευές» τους τις καλύτερες εντυπώσεις από το μοναδικό αυτό ταξίδι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Η όπερα πάει Αιγαίο …το μιούζικαλ πάει νησιά»

«Η όπερα πάει Αιγαίο ...το μιούζικαλ πάει νησιά» Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στη ΛήμνοΣτις 20 Μαρτίου 2016, στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου “Παύλος Κουντουριώτης”, η Έφη Μηνακούλη (μέτζο σοπράνο και ερμηνεύτρια αναγεννησιακού λαούτου και θεόρβης) μαζί με τη μουσικό Νεφέλη Μπερή (τραγούδι, πιάνο και κίνηση) εξερεύνησαν το μαγικό χώρο της όπερας και το λαμπερό χώρο του μιούζικαλ στην εκδήλωση με τίτλο: «Η όπερα πάει Αιγαίο …το μιούζικαλ πάει νησιά».

Η Έφη Μηνακούλη και η Νεφέλη Μπερή παρότρυναν τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν τα λόγια των τραγουδιών, τις εικόνες και τα συναισθήματα, που κρύβονται στις λέξεις και τη μουσική, και, μαζί με τα ενθουσιασμένα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου, να τραγουδήσουν και να γράψουν τους δικούς τους στίχους. Επίσης συμπλήρωσαν την παρουσίαση με μια μικρή συναυλία!

Μία ημέρα νωρίτερα, το απόγευμα της 19 Μαρτίου 2016, οι δύο ερμηνεύτριες, καλεσμένες του Τμήματος Χορωδίας Ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου, πήραν τα “ηνία” της πρόβας, βάζοντας τις συμμετέχουσες του τμήματος στα μονοπάτια της όπερας και της άριας, περνώντας μέσα από πασίγνωστα ακούσματα όπως ο Μαγικός Αυλός του Mozart και η Carmen του Bizet.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη Δημήτρη Κουρζάκη

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΛήμνουΣτις 20 Μαρτίου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου είχε την χαρά να φιλοξενήσει διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας Δημήτρη Κουρζάκη, μία επίσκεψη που είχε απόλυτη επιτυχία.

Τα 15 παιδιά, μαθητές κιθάρας, μικρά και μεγάλα, ενθουσιάστηκαν από το master class του κυρίου Κουρζάκη, ο οποίος ασχολήθηκε διεξοδικά και με υπομονή με κάθε κιθαριστή ξεχωριστά, κρατώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον για κάθε ακροατή. Μετά το τέλος του σεμιναρίου (διάρκειας περίπου 3,5 ωρών) όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν ικανοποιημένοι και γεμάτοι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»

Στις 14 Μαΐου 2016 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μούδρου “Παύλος Κουντουριώτης” φιλοξένησε στο κτίριό του το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου, το Σύλλογο Γονέων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Μούδρου και τη Μαριβίτα Γραμματικάκη με το Εργαστήρι Μουσικού Παραμυθιού «Κόκκινη Κλωστή τραγουδά ένα Βιολί».

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΛήμνοΤα παιδιά παρασύρθηκαν σε ένα παιχνίδι αφήγησης και μουσικής διήγησης, δημιουργώντας μία μικρή ορχήστρα με τη βοήθεια μίας “μαγικής” βιόλας κι ενός γίγαντα! Εξαιρετική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους! Η Μαριβίτα Γραμματικάκη είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος με πολλή διάθεση και αγάπη για τον μαγικό κόσμο της μουσικής και του παραμυθιού!

Στις 15 Μαΐου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου υποδέχτηκε τη Μαριβίτα Γραμματικάκη σε ένα σεμινάριο για εφήβους, ενήλικες και εκπαιδευτικούς, αναφορικά με το «Εσωτερικό Παιδί και το Παραμύθι». Το σεμινάριο ανέλυσε το πώς προσεγγίζουμε το παιδί μέσα μας και πώς αυτό γίνεται εργαλείο «ξεκλειδώματος» της ψυχολογίας μας αλλά και εργαλείο επικοινωνίας με τα παιδιά. Κατά παράκληση των ενηλίκων που παρακολούθησαν το Σεμινάριο, η Μαριβίτα Γραμματικάκη πραγματοποίησε και μία 2η συνάντηση μαζί τους, αυτή τη φορά με αναφορά σε πιο τεχνικά στοιχεία, σχετικά με την αφήγηση των παραμυθιών.

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Λήμνο

Στις 16 και 17 Μαΐου 2016, η Μαριβίτα Γραμματικάκη επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου για να παρουσιάσει σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού, με τίτλο «Κόκκινη κλωστή τραγουδά ένα βιολί». Στην πραγματοποίηση του εργαστηρίου συμμετείχαν οι μαθητές τόσο του νηπιαγωγείου, όσο και οι μαθητές των έξι τάξεων του δημοτικού, σε στοχευμένα ηλικιακά εργαστήρια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: από το «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι» και από την «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»!

«Πόσα ξέρω για τη μουσική και δεν το ξέρω»

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» οι μουσικολόγοι, εκπαιδευτικοί και μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα παρουσίασαν δυο σεμινάρια, ηλικιακά στοχευμένα, σχετικά με την κατανόηση των βασικών χαρακτηριστικών της τέχνης της μουσικής μέσω της μουσικής πράξης και συνύπαρξης με τίτλο «Πόσα ξέρω για τη μουσική και δεν το ξέρω».

«Πόσα ξέρω για τη μουσική και δεν το ξέρω» στη ΛήμνοΤο σεμινάριο που αφορούσε σε νεαρούς μαθητές, νηπιαγωγείου και δημοτικού, περιελάμβανε την οργάνωση των συμμετεχόντων σε μουσικά, οργανικά και χορευτικά σύνολα, με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά ακόμα καλύτερα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης της μουσικής, μέσα από το παίξιμο μουσικών οργάνων και το χορό. Χορεύοντας και παίζοντας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις έννοιες του μουσικού ύφους, του ρυθμού και της μελωδίας, καθώς και να “παίξουν” με την έννοια της περιγραφικής μουσικής.

Το σεμινάριο – διάλεξη που αφορούσε σε εφήβους και ενήλικες συμπεριλάμβανε αναφορές στις κοινωνικές και πολιτισμικές θεματικές όπως η λειτουργικότητα της μουσικής στην καθημερινή ζωή, η υπόσταση του καλλιτέχνη διαχρονικά, η έννοια του έργου τέχνης, η μουσική παγκοσμιοποίηση, η μουσική του γλεντιού κ.λπ. Τα θέματα αυτά συνοδεύτηκαν από προβολή βίντεο, παράθεση ιστορικών στοιχείων και εμφάνιση εικαστικών μαρτυριών από τους δύο εισηγητές, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη δομή και το περιεχόμενο, τα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική ακρόαση και πράξη, ενώ τέλος το σεμινάριο έκλεισε με ενδιαφέρουσες διαδραστικές μουσικές ασκήσεις για το κοινό που αφορούσαν σε κλασικές μουσικές φόρμες και τη μεταφορά τους στη νεότερη μουσική.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook εδώ και εδώ!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο μουσικό εργαστήριο της Ικαρίας 2016

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας στο Παλαιό Δημαρχείο του Αγ. Κήρυκου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αλίκη Νταή, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας είχε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενεί έξι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου.

Τρεις μαθητές κιθάρας (του καθηγητή Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου) και τρεις μαθητές πιάνου (της καθηγήτριας Νίκης Μπουζιωτοπούλου) συμμετείχαν στη γιορτή και συνέπραξαν μουσικά με τους μαθητές της Ικαρίας δημιουργώντας μια μικρή ορχήστρα από μεταλλόφωνα, πιάνο, κιθάρες και τραγούδι. Οι μαθητές γεμάτοι χαρά αντάλλαξαν μουσικές εμπειρίες και γνώσεις, κάνοντας τους δασκάλους να νιώσουν ικανοποιημένοι από την επίσκεψη αυτή.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Δεύτερη επίσκεψη Δημήτρη Κουρζάκη

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου

Στις 12 Φεβρουαρίου 2017 το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά το διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας Δημήτρη Κουρζάκη.

9 μικροί μαθητές κιθάρας ενθουσιάστηκαν από το μάθημα του Δημήτρη Κουρζάκη, ο οποίος ασχολήθηκε διεξοδικά και με υπομονή με κάθε κιθαριστή ξεχωριστά στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της διεύρυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!