“Μουσική για Όλους” στην Κέα

/, Μουσική για όλους/“Μουσική για Όλους” στην Κέα

“Μουσική για Όλους” στην Κέα

2021-11-23T18:15:06+00:00

Το 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Κέας εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφθηκαν την Ικαρία ο Διονύσης Μαλλούχος, η Μαριβίτα Γραμματικάκη, ο Δημήτρης Κουρζάκης και ο Νίκος Ξανθούλης. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας στην Αθήνα και τη Λήμνο!

«Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού» Εισήγηση του μουσικού Διονύση Μαλλούχου στην Κέα«Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού»

Στις 23 Ιανουαρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορησσία Κέας, ο μουσικός Διονύσης Μαλλούχος μίλησε για την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού, ένα θέμα που προκάλεσε το ενδιαφέρον των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, που το παρακολούθησαν, ανεξάρτητα με τη σχέση που έχουν με τη μουσική. Στην παρουσίαση έγινε αναφορά σε πολλές σχετικές επιστημονικές έρευνες που ανιχνεύουν πώς εξελίσσεται η προσωπικότητα ενός παιδιού όταν μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη στη Λήμνο

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου φιλοξένησε, στις 7 Φεβρουαρίου 2016 την καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας, Ηώ Αδαμοπούλου, καθώς και 4 μαθητές του τμήματος πιάνου. Οι μαθητές από την Κέα είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου και να συμπράξουν σε κομμάτια για 4 χέρια στο πιάνο, καθώς και να γίνουν μέρος της Μικτής Ορχήστρας του Εργαστηρίου.

Το Μουσικό εργαστήρι Κέας επισκέπτεται τη Λήμνο

Αν και οι καιρικές αντιξοότητες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ημερών περιόρισαν τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά και των δύο εργαστηρίων υπήρξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα, προσμένοντας την επόμενη φορά που θα τους δοθεί μία αντίστοιχη ευκαιρία συνάντησης με μαθητές άλλων μουσικών εργαστηρίων.

Δείτε περισσότερες video από την επίσκεψη YouTube με την ευγενή φροντίδα της Νίκης Μπουζιωτοπούλου!

«Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην ΚέαΣτις 20 Φεβρουαρίου 201650 παιδιά της Κέας, ηλικίας 4 έως 14 ετών, παρακολούθησαν στο Δημοτικό Σχολείο Κορησσίας το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού της συγγραφέως και μουσικού Μαριβίτας Γραμματικάκη “Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί“. Η Μαριβίτα Γραμματικάκη  καθήλωσε τα παιδιά με την αφήγησή της. Αφού τους εξήγησε τα στάδια στο στήσιμο ενός παραμυθιού, διηγήθηκε παραμύθια, με τη βοήθεια των παιδιών, τα οποία απαντούσαν σε ερωτήσεις της, είτε με τον λόγο ή ακόμη και την κίνηση. Διηγήθηκαν ακόμη, τα ίδια μια ιστορία με την ενθάρρυνση και τη βοήθειά της. Τα παιδιά συμμετείχαν με προσοχή αλλά και ενθουσιασμό στο εργαστήρι!

Στις 21 Φεβρουαρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Κορησσίας, «Στυλιανός Ρέστης», η Μαριβίτα Γραμματικάκη παρουσίασε το σεμινάριο για ενήλικες με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι». Το σεμινάριο παρακολούθησαν πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Η Μαριβίτα Γραμματικάκη δεν είχε προετοιμάσει απλώς μια ομιλία, αλλά ένα βιωματικό σεμινάριο στο όποιο όλοι συμμετείχαν ενεργά, αποκαλύπτοντας στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες το «εσωτερικό παιδί» τους δημιουργώντας μια ουσιαστική εμπειρία για όλους!

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην ΚέαΣτις 22 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας στην Κέα φιλοξένησαν τη μουσικό της Λυρικής Σκηνής και συγγραφέα παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους Μαριβίτα Γραμματικάκη. Τα 70 περίπου παιδιά του σχολείου χωρίστηκαν σε δυο τμήματα και είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν, να συμμετέχουν και να φτιάξουν το δικό τους μουσικό παραμύθι. Επίσης να μάθουν τα μουσικά όργανα, πώς λειτουργεί η ορχήστρα, και να παίξουν μουσικά-ρυθμικά σχήματα με το σώμα τους. Τα παιδιά μαγεύτηκαν από την χαρισματική αφηγήτρια και με διαδραστικό τρόπο, έζησαν για δυο ώρες το δικό τους μουσικό παραμύθι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί και Εσωτερικό παιδί και παραμύθι!

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Κέας

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Κέας

Στις 28 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές και οι δάσκαλοι κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν ένα εποικοδομητικό σεμινάριο κλασικής κιθάρας με τον διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας κ. Δημήτρη Κουρζάκη στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορησσία Κέας.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλο το πρόγραμμα του Σεμιναρίου και αποκόμισαν από αυτό σημαντικά εφόδια για να συνεχίσουν την καλλιτεχνική τους πορεία! Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημήτρη Κουρζάκη για τις πολύτιμες συμβουλές του!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης στην ΚέαΟ Δρ. Νίκος Ξανθούλης στην Κέα

Στις 2 Απριλίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορησσία Κέας ο συνθέτης – ερευνητής Δρ. Νίκος Ξανθούλης παρουσίασε το θέμα «Από την Αρχαία Ελλάδα και τη Μουσική της στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη».

O Δρ. Νίκος Ξανθούλης αναφέρθηκε στην αρχαία ελληνική μουσική και την επίδρασή της στην ιστορία και τους σημαντικούς σταθμούς της μουσικής. Επίσης ανέλυσε την παράλληλη πορεία «του χρωστήρα και του δοξαριού», δηλαδή της μουσικής με τη ζωγραφική στην Ευρώπη από το Μεσαίωνα έως τις μέρες μας. Τέλος παρουσίασε και ερμήνευσε μουσικά έργα με ανακατασκευασμένα όργανα, όπως η αρχαία ελληνική λύρα και η σάλπιγγα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Το Μουσικό Εργαστήρι Κέας στην Αθήνα

Επίσκεψη στην Αθήνα

Στις 17 Απριλίου 2016 11 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας επισκέφθηκαν την Αθήνα!

Με το δάσκαλό τους Αλέξη Σακίρι επισκεφθήκανε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρακολούθησαν την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Η παράσταση, αλλά και η φωτογράφιση με τους πρωταγωνιστές, γέμισε με ενθουσιασμό τα παιδιά της Κέας.

«Μουσικό Καλειδοσκόπιο»

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Κέας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή συναυλία.

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορησσία παρουσιάστηκε το «Μουσικό Καλειδοσκόπιο», μια συναυλία με την επιμέλεια της κ. Νίνα Πατρικίδου με τους Ανδρέα Ανθόπουλο στο φαγκότο και Γιάννη Μπόντη στο τρομπόνι, ενώ η ίδια η κ. Πατρικίδου συνόδευσε τους δύο νέους με την άψογη ερμηνεία της στο βιολί. Ακούστηκαν έργα των Blume, B. Bartók, Mozart, Vivaldi κ.ά.

«Μουσικό Καλειδοσκόπιο» στην ΚέαΟι 3 μουσικοί κατάφεραν με τις επιλογές των έργων αλλά και με την επικοινωνία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας με το κοινό να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους και μέσα από τον συνεχή διάλογο να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Τους ευχαρίστησαν όλοι θερμά και ιδιαιτέρως οι δάσκαλοι του μουσικού εργαστηρίου Αλέξης Σακίρι, Τζούλια Μιχαηλίδου και Κωνσταντίνα  Βρεττού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!