Εκδηλώσεις 2013

//Εκδηλώσεις 2013

Εκδηλώσεις 2013

2021-11-23T17:51:19+00:00

Ξενάγηση στο τάγμα Προεδρικής Φρουράς

Ξενάγηση στο τάγμα Προεδρικής Φρουράς

«Τσαρούχι, φουστανέλα, φούντα, φέσι…» είδαν και γνώρισαν οι φίλοι και τα μέλη του Συνδέσμου, που επισκέφτηκαν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, με το τσουχτερό κρύο, το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς στην οδό Ηρώδου του Αττικού.

Με ενημέρωση για την ιστορία, το ρόλο και την αποστολή του σώματος, άρχισε η ξενάγηση από τον Διοικητή της μονάδας και αρμόδιο αξιωματικό. Στη συνέχεια οι επισκέπτες γνώρισαν, με τη συνδρομή και της ομότιμης καθηγήτριας λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου, με λεπτομέρειες, τις περίφημες στολές των ευζώνων, που σήμερα είναι εκείνη του φουστανελοφόρου, η κρητική και η ποντιακή,επισκέφτηκαν το ραφείο και το εργαστήρι κατασκευής των τσαρουχιών και τέλος φωτογραφήθηκαν με τους ευζώνους.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Εορταστική Εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη

Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση που είχε οργανώσει ο Σύνδεσμος για τα μέλη του και τους φίλους του στους πάντα φιλόξενους χώρους του Μουσείου Μπενάκη στη οδό Κουμπάρη.

Βασίλης Λάμης - Αλεξάνδρα ΠαππάΤο χριστουγεννιάτικο «πακέτο» που προσέφερε ο Σύνδεσμος περιλάμβανε μια ξενάγηση από την ομότιμη καθηγήτρια της λαογραφίας κυρία Κατερίνα Κορρέ Ζωγράφου, στους 2 κοζανίτικους οντάδες του μουσείου που με τον πάντα παραστατικό τρόπο της, μας μετέφερε στην ατμόσφαιρα της εποχής, τη τέχνη και τις συνήθειες που επικρατούσαν. Περιλάμβανε επίσης μια χριστουγεννιάτικη «υποδοχή» στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου.

Εκεί περίμενε τους καλεσμένους η μουσική «έκπληξη» της βραδιάς με τον Βασίλη Λάμη, καθηγητή κλασικής κιθάρας στο Μουσικό Εργαστήρι της Σερίφου και την Αλεξάνδρα Παππά, φλάουτο, συνεργάτιδα του Συνδέσμου. Έτσι όλοι μαζί απολαύσαμε χριστουγεννιάτικη και σύγχρονη μουσική, ένα ποτήρι κρασί, μια ποικιλία μεζέδων και μέσα σε αυτό το εορταστικό και πολύ φιλικό κλίμα ανταλλάξαμε ευχές και ελπίδες για ένα καλύτερο χρόνο.

Κυκλοφόρησε επίσης ένα μικρό λαχείο με επιλεγμένα αντικείμενα, προσφορά φίλων και μελών του Συνδέσμου. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

Θερμές ευχαριστίες στα καταστήματα Αργυροχρυσοχοείο ΑΡΜΑΟΣ, Παναγίτσας 13, Κηφισιά και CELADON Κρύσταλλα – Πορσελάνες, Κολοκοτρώνη 1 και Λεβίδου, Κηφισιά.

Και του χρόνου!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεσης “Η τέχνη της φιλοξενίας”

Επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεσης

Μέθεξη στην κουλτούρα της φιλοξενίας, με γούστο και λιτά μέσα, συνδυασμένα με το μεράκι της καθ’ ημάς Ανατολής, υπήρξε η περιδιάβαση στην έκθεση, που φιλοξενεί αυτόν τον καιρό στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη “Η τέχνη της φιλοξενίας. Διακοσμημένοι δίσκοι του 19ου αιώνα από την Ελλάδα και την Τουρκία“, που οργάνωσε στις 6 Νοεμβρίου 2013 ο Σύνδεσμος “Φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας”.

Πρόκειται για συλλογή (από διάφορα μουσεία και ιδιώτες) δίσκων σερβιρίσματος, που χρησιμοποιούσαν – και σε κάποια νησιά χρησιμοποιούν και σήμερα – για να «τρατάρουν» τους επισκέπτες τους καφέ και γλυκό του κουταλιού, στην Πόλη, τη Σμύρνη αλλά και σε πόλεις της «παλιάς» Ελλάδας και σε πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Τα μοτίβα και η διακόσμηση, που απεικονίζονταν σ’ αυτούς τους δίσκους, ήταν εικόνες βασιλέων και άλλων διασήμων της εποχής, τοπίων, περίφημων κτηρίων κ.λπ.

Με οδηγό την μόνιμη «ξεναγό» του Συνδέσμου σε κάθε είδους χώρους πολιτισμού, ιστορίας και λαογραφίας, την ομότιμη καθηγήτρια λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, ο περίπατος στο χώρο της παράδοσης της φιλοξενίας ήταν ένα μάθημα ανεπανάληπτο. Ας σημειωθεί ότι πολλά από τα εκθέματα ήταν προσφορά από τη συλλογή της ίδιας της κ. Κορρέ, που συνέβαλε και στην οργάνωση της έκθεσης.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Πολιτιστική εκδρομή στο Λαύριο

Πολιτιστική εκδρομή στο Λαύριο

Σε μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδρομή, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στο Λαύριο, πήραν μέρος 34 μέλη και φίλοι του.

Οι εκδρομείς επισκέφτηκαν τον εκεί Καθολικό Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου μετά το τέλος της κυριακάτικης θείας λειτουργίας, η μαθητική χορωδία “More House School Choir, London”, υπό την διεύθυνση του κ. Michael Keeley, έδωσε μία συναυλία με εκκλησιαστικούς ύμνους και σύγχρονα αγγλικά τραγούδια. Οι εξαιρετικές φωνές των μαθητριών του ιδιωτικού αυτού παρθεναγωγείου, η θαυμάσια οργάνωση και «πειθαρχία» του φωνητικού συνόλου και το επιβλητικό περιβάλλον, υπήρξαν σπουδαία πολιτιστική εμπειρία για το ακροατήριο. Τη συναυλία διοργάνωσαν το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο και το Ωδείο «Γ. Ζαρμπ – Γ. Τρικαλιώτης» σε συνεργασίαμε το ΝΠΠΔ Θορικός του Δήμου Λαυρεωτικής.

Πολιτιστική εκδρομή στο ΛαύριοΗ εκδρομή περιλάμβανε ακόμα την επίσκεψη και ξενάγηση στο χώρο του «Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου» του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και το «Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο» του, με ξεναγό το Θεοδωρή Πιεράκο, εκπρόσωπο των άλλοτε εργαζομένων στην παλιά «Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου». Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Λες κι ήταν χθες…” όπου οι επισκέπτες γνώρισαν την ιστορική διαδρομή της εταιρείας, τις μεθόδους παραγωγής και τις συνθήκες εργασίας όσων επί δεκαετίες μετείχαν στην εξόρυξη των πλούσιων σε διάφορα μέταλλα (κυρίως μόλυβδο, άργυρο, χαλκό κ.λπ.) ορυκτών.

Η εξόρμηση στη Λαυρεωτική, το νότιο άκρο της Αττικής, ολοκληρώθηκε με ένα «χορταστικό» ούζάκι σε παραλιακό μαγαζί, όπου δόθηκε η ευκαιρία για ζεστή παρέα, ανταλλαγή εντυπώσεων και της διάθεσης των συνδαιτυμόνων να στηρίζουν και να ενισχύουν το έργο του Συνδέσμου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλη του Συνδέσμου και φίλοι «μπήκαν στο Πανεπιστήμιο», όπου με καθηγήτρια την κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου (Ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), γνώρισαν την ιστορία του πρώτου Ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας!

Επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Αναφερόμαστε φυσικά στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που στεγάζεται στο Παλιό Πανεπιστήμιο, στην οδό Θόλου 5 στην Πλάκα. Στο κτήριο, που χρονολογείται στον 18ο αιώνα και είναι ένα από τα ελάχιστα κτήρια της πόλης που υπάρχει από την εποχή πριν την έλευση του βασιλιά Όθωνα, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους, που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο και ενημερώθηκαν για τις συλλογές και την ιστορία τόσο του κτηρίου, όσο και του Πανεπιστημίου. Ξεναγοί η κ. Κορρέκαι η επιμελήτρια του μουσείου κ. Ειρήνη Σαββανή. Ας σημειωθεί ότι το κτίριο, στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του χρησιμοποιήθηκε, μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και από το 1837 ως το πρώτο κτίριο που στέγασε το Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια ως στρατώνας, σχολείο, κατοικίες προσφύγων, γυμνάσιο και ταβέρνα, ως το 1967, που αποδίδεται στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια το 1987, επί πρυτανείας Μιχ. Σταθόπουλου, εγκαινιάζεται ως Μουσείο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook! 

Πασχαλινό Παζάρι 2013

Με πολύ κέφι και έμπνευση μέλη του Δ.Σ. και φίλοι του Συνδέσμου ετοίμασαν τη φετινή πασχαλιάτικη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2013 στο γραφείο του.

 Πασχαλινό Παζάρι 2013Σπιτικά γλυκά, σαρακοστιανές «λιχουδιές» για το σπίτι, καταπληκτικές λαμπάδεςκαλάθια για δώρα με σπιτικά κουλούρια και κρασιά που ευγενικά προσέφεραν φίλοι, χειροποίητα κοσμήματα και κεντήματα και πολλά άλλα όμορφα τυλιγμένα σε πολύχρωμα χαρτιά και κορδέλες γέμισαν χαρούμενα το χώρο μας.

Αυτό όμως που έκανε τη διαφορά ήταν η ζεστή φιλόξενη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε με τη κουβέντα, ένα ποτηράκι κρασί ή τσικουδιά και ένα «μεζεδάκι» καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους φίλους που ήρθαν να μας ενισχύσουν και μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. να μοιραστούν ιδέες και προγράμματα για το μέλλον.

Ευχαριστούμε όλους πολύ θερμά για τη συμμετοχή και τη προσφορά τους που είναι για το Σύνδεσμο τόσο σημαντική και αναγκαία!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Ξενάγηση στο Ιλίου Μέλαθρον

Ξενάγηση στο Ιλίου ΜέλαθρονΜία «διπλή ξενάγηση» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέλη κι φίλοι του Συνδέσμου την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 το πρωί στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, στο περίφημο κτίριο «Ιλίου Μέλαθρον» στην οδό Πανεπιστημίου. Διπλή ξενάγηση, γιατί αντικείμενο της ήταν και το ιστορικό κτίριο, οικία του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της Τροίας Ερρίκου Schliemann και της Ελληνίδας συζύγου του Σοφίας – έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Ziller και του ζωγράφου Subic, αλλά και η μοναδική, ίσως η μεγαλύτερη στον κόσμο, νομισματική συλλογή του Μουσείου.

Τους 38 φίλους που συνέρρευσαν, ξενάγησαν η ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου και η συνεργάτιδα του Μουσείου κ. Ελένη Νάκη. Μία αισθητική απόλαυση και μία αποταμίευση γνώσεων, όπως είναι πάντα οι ξεναγήσεις της κ. Κορρέ.

Ο καφές, στο πολύ όμορφο εντευκτήριο του Μουσείου, ολοκλήρωσε την … ευτυχία της παρέας και έδωσε ευκαιρία για ζεστή κουβεντούλα και ανταλλαγή εντυπώσεων.

Αποκριά με την ικαριώτικη παράδοση

Ενθουσιασμένοι, χωρίς υπερβολή, έφυγαν οι πολυάριθμοι φίλοι και τα μέλη του Συνδέσμου, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, από την αποκριάτικη γιορτή, που διοργανώθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του αίθριου του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.

Αποκριά με την ικαριώτικη παράδοση

Φιλοξενούμενο νησί, σύμφωνα με την παράδοση των τελευταίων χρόνων, ήταν αυτή τη φορά η Ικαρία. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Διάσωσης και Διάδοσης της Λαϊκής Ικαριακής Παράδοσης, «Άρτεμις Ταυροπόλος», με δεκαμελές χορευτικό συγκρότημα και με τους μουσικούς Νίκο Φάκαρο, βιολί και Δημήτρη Ρέντα, λαούτο, παρουσίασε στοιχεία του πολιτισμού της Ικαρίας, τραγούδια και χορούς, που απογείωσαν το κέφι και τράβηξαν πολλούς, αλλά κυρίως πολλές, από τους παριστάμενους και τις παριστάμενες στην πίστα.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Κωνσταντινίδη, προσφώνησε τους καλεσμένους και παρουσίασε τις καλοκαιρινές δράσεις των Μουσικών Εργαστηρίων με έμφαση στα δύο Εργαστήρια του Αγ. Κηρύκου και του Ευδήλου. Τη παρουσίαση συνόδεψαν μουσικά ο δάσκαλος κλασικής κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Βαγγέλης Γαγλίας και ένας από τους πρώτους μαθητές του στο νησί ο Νίκος Νικολαΐδης.

Απάντησε ο Πρόεδρος του ικαριώτικου συλλόγου κ. Γιώργος Φωκιανός, που μίλησε για το νησί του και τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Το λιτό αλλά πολύ νόστιμο πιάτο, όπως και το πλούσιο λαχείο τιμήθηκαν δεόντως. Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της γιορτής. Ήταν ομολογουμένως ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό διάλειμμα στην … κατήφεια των ημερών και μια νέα ευκαιρία συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ του Συνδέσμου και της Ικαρίας.

O Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» ευχαριστεί θερμά τους δωρητές των προσφορών του λαχνού:

 Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Ψάχνοντας το κρυμμένο πρόσωπο της μουσικής που ακούμε

Ψάχνοντας το κρυμμένο πρόσωπο της μουσικής που ακούμε

Στις 9 και στις 10 Μαρτίου 2013 ο συνθέτης, πιανίστας και παραγωγός μουσικών εκπομπών, Χρίστος Παπαγεωργίου ταξίδεψε στη Λήμνο και παρουσίασε δύο ομιλίες αναζητώντας το κρυμμένο πρόσωπο της μουσικής. Η πρώτη έγινε στη Μύρινα το Σάββατο το βράδυ. Την επόμενη μέρα το πρωί, ο Χρίστος Παπαγεωργίου βρέθηκε στο Λύκειο του Μούδρου, για τη δεύτερη ομιλία του.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου γνωστός από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές του εκπομπές που έχουν τον τίτλο «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη», έθεσε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ερωτήματα και παρέσυρε το κοινό του σε ένα μουσικό παιχνίδι προσπαθώντας να εξηγήσει: Την προέλευση και το ταξίδι της μουσικής, τη γλώσσα της και τους κώδικες της κατανόησής της, τη εν δυνάμει σχέση του Τσιτσάνη, του Θεοδωράκη, του Μότσαρτ, του Μπαχ , των Μπητλς, του Μπετόβεν, και πολλών άλλων καλλιτεχνών και ειδών. Δύο ομιλίες για τη χαρά του αέναου παιχνιδιού της μουσικής.

Τις ομιλίες παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λήμνου Κώστας Αδαμίδης, ο καλλίφωνος και μουσικόφιλος Παπα-Γιώργης, η Τζουλιέττα Καρόρη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου και οι μαθητές του μουσικού εργαστηρίου Λήμνου, με τους δασκάλους τους Νίκη Μπουζιωτοπούλου και Κώστα Κωνσταντόπουλο.

 Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!