Η Καμεράτα στη Σίφνο

/, Σίφνος/Η Καμεράτα στη Σίφνο

Η Καμεράτα στη Σίφνο

2018-10-10T11:33:49+00:00

Το τετραήμερο 7–10 Μαΐου 2009, η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», πραγματοποίησε σειρά συναυλιών στην Σέριφο, τη Σίφνο και την Κίμωλο με έργα Vivaldi, Boccherini, Sallinen και Janacek.

Και οι τρεις Δήμοι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου συνεργάστηκαν στενά με την Καμεράτα και το Σύνδεσμο και ανέλαβαν την εκτύπωση του έντυπου υλικού (αφίσες, προγράμματα, κ.λπ.).

Έτσι ξεκίνησαν τα 22 μέλη της ορχήστρας με αρχιμουσικό τον κύριο Αλέξανδρο Μυράτ, σολίστ τον εξαιρετικό βιολοντσελίστα Ρενάτο Ρίπο και τη Δήμητρα Αντωνίου μία από τις πρώτες μαθήτριες του Μουσικού Εργαστηρίου του Συνδέσμου στη Σίφνο, και την κυρία Έφη Αβέρωφ – Μιχαηλίδου που έκανε στα παιδιά την εισήγηση στα έργα της συναυλίας. Την ορχήστρα συνόδευσαν η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, κυρία Μαρία Κωνσταντινίδη, ο Ταμίας του Δ.Σ κύριος Μανόλης Αναστασιάδης και η γραμματεύς κυρία Μαρία Τσάλτα.

Το Σάββατο 9 Μαΐου 2009 οι μουσικοί της Ορχήστρας επισκέφθηκαν το χώρο, όπου γίνονται τα μαθήματα του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου, μίλησαν με όσα παιδιά ήταν εκεί για το πρόγραμμά τους και άκουσαν δύο από τις αριστούχες μαθήτριες στο πιάνο.

Το απόγευμα εξήντα περίπου από αυτά τα παιδιά παρακολούθησαν την ανοιχτή πρόβα της ορχήστρας στο Στέκι στα Εξάμπελλα που ευγενικά παραχωρήθηκε από τον Αντώνη και τη Φλώρα Βενάκη, με εισήγηση της κυρία Έφης Αβέρωφ –Μιχαηλίδου και σε διάλογο με το Μαέστρο κ. Αλέξανδρο Μυράτ.

Στη συνέχεια εκατόν πενήντα περίπου άνθρωποι του νησιού (ολόκληρες οικογένειες με όλα τους τα παιδιά και το μωρό αγκαλιαστά) συγκινημένοι παρακολούθησαν τη συναυλία και το «δικό τους» παιδί να παίζει με επαγγελματική σοβαρότητα δίπλα σε τόσο καταξιωμένους μουσικούς κάτω από το ενθαρρυντικό βλέμμα του Μαέστρου (είχαν προηγηθεί μόνο δύο πρόβες με τη Δήμητρα!) και του δασκάλου της Αλέξανδρου Κάλκου (βλ. φωτογραφίες πάνω και δεξιά).

Το ολόγιομο φεγγαράκι τους καμάρωνε όλους από ψηλά.

Παιδιά προσέφεραν σε όλους του μουσικούς μπουκέτα από αγριολούλουδα που είχαν μαζέψει από τον απέραντο «κήπο» του νησιού τους. Τέλος δόθηκε η διαβεβαίωση και πάντως εκφράστηκε η επιθυμία εκ μέρους των Μουσικών της Ορχήστρας η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και κάποιοι μουσικοί η μουσικά σύνολα να επισκέπτονται τακτικά το νησί και να συνδράμουν στη πρόοδο του Εργαστηρίου.