Καταχανάς Μιχάλης

//Καταχανάς Μιχάλης

Καταχανάς Μιχάλης

2023-10-11T16:05:24+00:00

Ο Μιχάλης Καταχανάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1979. Είναι βιολιστής αυτοσχεδιαστής, που υποστηρίζει διάφορα μουσικά είδη – τζαζ, σύγχρονο, ελληνικό παραδοσιακό, κλασικό – , συνθέτης και εκπαιδευτικός. Σε ηλικία οκτώ ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα κλασικού βιολιού από τον Κώστα Καβάκο. Το 1990 εισήχθη στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1999 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου απ’ όπου αποφοίτησε το 2006, υπό την επίβλεψη του Δήμου Δημητριάδη. Το 2008 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Σύγχρονου Αυτοσχεδιασμού του New England Conservatory of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Μαθήτευσε κοντά σε σημαντικούς καθηγητές όπως οι Charlie Banakos και Ran Blake.

Ως επαγγελματίας μουσικός, έχει συνεργαστεί με διάφορους συνθέτες και μουσικούς, μεταξύ άλλων με τους Jackie Leven, Antony Coleman, Joe Morris, Νίκο Ξυδάκη, Νίκο Παπαδογιώργο, Θοδωρή Μυρισκλάβο, Μίμη Πλέσσα, ενώ ως συνθέτης έχει δημιουργήσει το Michalis Katachanas Quartet, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον ήχο της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σε συνδυασμό με τη μεσογειακή και την βαλκανική μουσική. Συνθέτει και παίζει επίσης μουσική για το θέατρο και το σινεμά. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες και φεστιβάλ και έχει παρουσιάσει το έργο του σε διάφορους χώρους παγκοσμίως. Έχει στο ενεργητικό του δυο προσωπικούς δίσκους, τη «Φόνισσα» (Murderess) και «Το Τρίτο Χρέος» (The Third Duty) και πολυάριθμες συμμετοχές σε ηχογραφήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Από το 2014, είναι καθηγητής στο τμήμα τζαζ του Ωδείου Αθηνών. Επίσης εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Αθήνας, διαμορφώνοντας τη δική του παιδαγωγική μέθοδο διεύθυνσης μιας σύγχρονης παιδικής χορωδίας και αυτοσχεδιασμού, δημιουργώντας επί τόπου εντυπωσιακά ηχοτοπία, χρησιμοποιώντας ήχους από τη φύση και την καθημερινή ζωή. Το 2018 συνεργάστηκε με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο των δημόσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Aπό το 2022 επιμελείται ενορχηστρώσεις του ρεπερτορίου της «Ορχήστρας Βιολιώνε» στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και το ρεμπέτικο της περιόδου του γραμμοφώνου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ζαρία, Επίκουρου Καθηγητή Βιολιού του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

(www.michaliskatachanas.com)