Απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2021-22

/, Νέα/Απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2021-22

Απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2021-22

2022-12-09T11:04:33+00:00

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.& Μ. Θεοχαράκη φιλοξένησε για ενδέκατη χρονιά την απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2021-2 με θέμα: «Η διαδρομή του φαγητού από τη φύση μέχρι το πιάτο μου».

Η Κριτική Επιτροπή, που απαρτιζόταν από την εικαστικό και εκπαιδευτικό Χριστίνα Ντεπιάν, τη χαράκτρια και ζωγράφο Κική Βουλγαρέλη και το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Άννα Μαρία Στεργίου, αξιολόγησε τα έργα παιδιών δημοτικών σχολείων νησιών και παράκτιων πόλεων και βράβευσε τα εξής:

Παιδιά 9-12 ετών

  • 1ο βραβείο: Μαρίτα Ματθαιάκη, με τίτλο «Η αγκινάρα», Ε’ τάξη 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης
  • 2ο βραβείο: Μαρία – Ελίζα Κροϊτορίου, με τίτλο «Μια καθημερινή μέρα σε ένα χωριό της Ρουμανίας», ΣΤ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου Σίφνου
  • 3ο βραβείο: Άλκηστις Μαρία Παπαβασιλείου, με τίτλο «Παραδοσιακό Κρητικό Παξιμάδι του τόπου μας» Ε’ τάξη 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης

Παιδιά 6-9 ετών

  • 1ο βραβείο: Βασίλης Ψωμάς, Γ’ τάξη 1ου Δημοτικού Σχολείο Χίου
  • 2ο βραβείο: Αθανασία Νομικού, με τίτλο «Τα μελίσσια» Β’ τάξη 17ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου
  • 3ο βραβείο: Γιάννης Τάντης, με τίτλο «Το ψαροχώρι» Γ’ τάξη 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας

Σεμινάριο με τον Μάριο Κωστάκη

Σεμινάριο με τον Μάριο Κωστάκη

Το πρωί της Κυριακής καλωσορίσαμε στο γραφείο του Συνδέσμου τους 6 νεαρούς νικητές που ταξίδεψαν από τα νησιά τους για να παραστούν στην απονομή του διαγωνισμού. Ο πολυτάλαντος εκπαιδευτικός και μουσικός Μάριος Κωστάκης καθοδήγησε τα παιδιά σε ένα ταξίδι πρωτότυπων κατασκευών και μουσικών ρυθμών από τα αγαθά που απλόχερα μας προσφέρει η φύση. Οι πολύχρωμες πιπεριές γέμισαν ρύζι και έγιναν μαράκες, η κολοκύθα έγινε τύμπανο, τα καρότα με τη βοήθεια του …. Black & Decker έγιναν φλογέρες ή κρουστά, τα όσπρια μέσα σε ταψιά δημιούργησαν τον εντυπωσιακό ήχο της θάλασσας, και όλα αυτά μαζί με πολλά άλλα κατέληξαν στη δημιουργία μιας μικρής πολύ ιδιαίτερης ορχήστρας. Το σεμινάριο κατασκευής μουσικών οργάνων από προϊόντα  της φύσης ήταν το πρώτο δώρο για τους νικητές, που το παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό και το οποίο θα μπορούν να το μοιραστούν με τους φίλους όταν επιστρέψουν στους τόπους τους. Στο σεμινάριο οι νικητές συνοδεύτηκαν από τους γονείς τους.

Η ορχήστρα των λαχανικών

Η απονομή των βραβείων

Το ίδιο απόγευμα, στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.& Μ. Θεοχαράκη, παρουσία μελών του Δ.Σ. και φίλων του Συνδέσμου έγινε η απονομή των βραβείων από τον Γιώργο Ευγενειάδη, τεχνολόγο τροφίμων, συγγραφέα και εκπαιδευτή μαθητών με αναπηρία. Ο Γιώργος Ευγενειάδης μίλησε για την παρασκευή της τροφής στο εργαστήρι του ειδικού σχολείου και παρουσίασε τη σειρά βιβλίων με τίτλο “Απλά και Διαφορετικά“, που περιέχουν απλές μαγειρικές συνταγές από προτάσεις που έκαναν οι μαθητές του. Τα βραβεία των νικητών συνοδεύτηκαν από δώρα σχετικά με τη ζωγραφική και αλλά και ένα βιβλίο μαγειρικής της σειράς “Απλά και Διαφορετικά” με αφιέρωση!

Στη συνέχεια η Μαρία – Ελίζα Κροϊτορίου (2ο βραβείο), που είναι μαθήτρια του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπουλού Καρόρη», ερμήνευσε ένα σύντομο ρεσιτάλ πιάνου. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την ορχήστρα των λαχανικών! Οι νεαροί  μουσικοί παρουσίασαν τα «φαγώσιμα» όργανα της ιδιότυπης ορχήστρας με τη συνοδεία του Μάριου Κωστάκη στο πιάνο. Το πρώτο έργο είχε ως θέμα τη θάλασσα, όπου πρωταρχικό ρόλο είχαν τα ταψιά και τα όσπρια με τους υποβλητικούς ήχους τους. Το δεύτερο μέρος είχε ως θέμα το δημοτικό τραγούδι της Μακεδονίας «Μήλο μου κόκκινο» σε ζωηρό ρυθμό. Η εκτέλεση και στα δύο μέρη έγινε με ενθουσιασμό από τα παιδιά και με την υποστήριξη του κοινού που τα παρακολούθησε.

Ήταν μια εκδήλωση με έντονο ενδιαφέρον για όλους, διότι αναδείχθηκε μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό και τη βράβευση, που ακολούθησε, η σημασία της τροφής, του κόπου και του μόχθου που απαιτεί η διαδρομή της, ώσπου να φτάσει στο πιάτο μας, και η αξία της καλλιέργειας της στον κάθε τόπο.

Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί τον Μάριο Κωστάκη και τον Γιώργο Ευγενειάδη για την τόσο πρόθυμη συμμετοχή τους σε αυτή τη γιορτή! Ευχαριστούμε τους φίλους μας οι οποίοι θέλησαν με τη συμμετοχή τους να τιμήσουν τους βραβευμένους μαθητές, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να μοιραστούμε στιγμές αληθινής απόλαυσης και συγκίνησης.

Τα βραβευμένα έργα ζωγραφικής των παιδιών ήταν εκτεθειμένα στο Café Merlin, όπου οι φίλοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να τα θαυμάσουνΕυχαριστούμε για ακόμα μια φορά το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.& Μ. Θεοχαράκη για τη φιλοξενία, το τεχνικό προσωπικό και την υπεύθυνη του αμφιθεάτρου!

Τέλος ευχαριστούμε, την κριτική επιτροπή, τον Θανάση Τόκα για την ψηφιοποίηση των έργων, την Αλεξάνδρα Θωμοπούλου για τις εξαιρετικές φωτογραφίες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τους δωρητές Μαρία Πρωτονοταρίου και Γιώργο Παπαπαύλου και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!