Πρώτη επίσκεψη στην ηρωική νήσο Κάσο

//Πρώτη επίσκεψη στην ηρωική νήσο Κάσο

Πρώτη επίσκεψη στην ηρωική νήσο Κάσο

2022-11-05T22:11:20+00:00

Η πρώτη ζωντανή επαφή του Συνδέσμου “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” με την ηρωική νήσο Κάσο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2022 με σκοπό να γίνει η γνωριμία με τους κατοίκους, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των Μουσικών Εργαστηρίων και να διερευνηθεί η πιθανότητα ίδρυσης ενός εργαστηρίου στον τόπο τους.

Είχε προηγηθεί έντονη προετοιμασία σε συνεννόηση με τον Δήμο, τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεολαίας Κάσου και άλλους σημαντικούς παράγοντες στο νησί, με τη σημαντική συνδρομή της Μαργαρίτας Βαμβακάρη – Νειάδα, μέλους του Δ.Σ., λόγω της προσωπικής σχέσης της με την Κάσο. Ο Σύνδεσμος έλαβε επίσημο αίτημα για τη δημιουργία Μουσικού Εργαστηρίου στο νησί και κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μια επίσκεψη στην Κάσο με σκοπό την ενημέρωση και τη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα.

Συμμετείχαν η Πρόεδρος Μαρία Κωνσταντινίδη, η Αλίκη Νταή, μέλος του Δ.Σ.  και Υπεύθυνη Μουσικών Εργαστηρίων, και η Μαργαρίτα Βαμβακάρη – Νειάδα, μέλος του Δ.Σ.

Η ομάδα του Συνδέσμου έφτασε στην Κάσο μέσω Καρπάθου με το τοπικό σκάφος του Μανούσου και την υποδέχτηκε πρώτος ο Ηλίας Μαστροπαύλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Νεολαίας Κάσου, ο οποίος είχε αναλάβει την προετοιμασία της παρουσίασης. Στο βραδινό γλέντι, στο οποίο προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την αυθεντική κασιώτικη φιλοξενίας, το πηγαίο ταλέντο στις μαντινάδες, τη δεξιοτεχνική σχέση με την τοπική λύρα και το λαούτο, όργανα στενά συνδεδεμένα με την τοπική παράδοση όπως και παραδοσιακός χορός της σούστας.

Την επόμενη μέρα ακολούθησε ξενάγηση σε κάποια από τα πολλά αξιοθέατα του νησιού, κυρίως στις εκκλησιές στα χωριά Αρβανιτοχώρι, Πόλι, Αγία Μαρίνα και στον Άγιο Μάμμα, με τα εκπληκτικά βοτσαλωτά δάπεδα, έργα ανεπανάληπτης τέχνης και αισθητικής.

Η παρουσίαση του Συνδέσμου και των δραστηριοτήτων του πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2022 στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης στο Φρυ, παρουσία του Δημάρχου Μιχάλη Ερωτόκριτου, των Αντιδημάρχων Κώστα Πεσερλή και Γιάννη Νικολάου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νικολέτας Σοφήλα και του Ηλία Μαστροπαύλου, Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κάσου. Παραβρέθηκαν πολλοί γονείς με παιδιά που έδειξαν μεγάλη επιθυμία συμμετοχής σε ένα δικό τους Μουσικό Εργαστήρι, όπως και οι δάσκαλοι των σχολείων. Η κινητοποίηση που είχε προηγηθεί για την γνωστοποίηση της συνάντησης ήταν εμφανής και η βοήθεια του Δημήτρη Φιλιππή, ο οποίος είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της παρουσίασης, υπήρξε ένα παράδειγμα ευγένειας, δεξιότητας και προθυμίας.

Διαπιστώθηκε μεγάλη ανάγκη προσφοράς πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε αυτό το πολύ απομακρυσμένο ακριτικό νησί, ιδιαίτερα στα 80 παιδιά που ζουν εκεί όλο το χρόνο, αλλά και στους ενήλικες. Η Κάσος είναι τόσο κοντά στα μεγάλα κέντρα της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου και όμως τόσο απομονωμένη λόγω της προβληματικής θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Η ομάδα του Συνδέσμου επέστρεψε βαθιά φορτισμένη από τη συμμετοχή του κόσμου και πολύ αισιόδοξη από τη διαβεβαίωση του Δημάρχου και όλων των εμπλεκομένων ότι τελικά βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ξεκίνημα ενός νέου Μουσικού Εργαστηρίου! Συμφωνήθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, κυρίως  οι κατάλληλοι μουσικοί και οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.

Ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να αναφερόμαστε στο Μουσικό Εργαστήρι της ηρωικής νήσου Κάσου που θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τα 30 χρόνια δράσης του Συνδέσμου που γιορτάσαμε φέτος!