«Το μικρό και το μεγάλο» | Από το νησί στον πλανήτη και απ’ τον πλανήτη στο σύμπαν

///«Το μικρό και το μεγάλο» | Από το νησί στον πλανήτη και απ’ τον πλανήτη στο σύμπαν

«Το μικρό και το μεγάλο» | Από το νησί στον πλανήτη και απ’ τον πλανήτη στο σύμπαν

2021-09-23T10:18:27+00:00

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπουλού Καρόρη» του Συνδέσμου «οι Φίλοι του Ελληνικού νησιού και της θάλασσας» πραγματοποίησε στη Σίφνο από τις 26 Ιουλίου ως τις 21 Αυγούστου 2021 το εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Το μικρό και το μεγάλο», με θεματική: Από το νησί στον πλανήτη και απ’ τον πλανήτη στο σύμπαν.

Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η επαφή των παιδιών με την κλασική μουσική, η εξοικείωσή τους με διάφορες μορφές τέχνης (μουσική, χορός, θέατρο, λογοτεχνία, εικαστικά) και ο συνδυασμός των τεχνών αυτών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, εργαστήρια και παραστάσεις βασισμένα στο τρίπτυχο εκπαίδευση, τέχνη, κοινωνία. Συμμετείχαν 25 παιδιά ηλικίας από τριών έως και οκτώ ετών και η απήχηση στη τοπική κοινωνία ήταν μεγάλη.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά διδάχθηκαν εργαστήρια κίνησης (Θένια Αντωνιάδου), θεάτρου (Ελένη Ζαχοπούλου), εικαστικών (Ειρήνη Γοζαδίνου) και μουσικής (SitoSanchez) κάτι που προσέφερε στα παιδιά μια ολιστική προσέγγιση της καλλιτεχνικής διαδικασίας και συνέβαλε στην ψυχοσυναισθηματική και αισθητική ανάπτυξή τους. Η διάδραση των παιδιών μεταξύ τους, με τους εμψυχωτές αλλά και με το εκπαιδευτικό υλικό ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος. Παράλληλα μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία αναπτύχθηκαν δεξιότητες όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η έκφραση και η φαντασία. Σε κάθε εργαστήρι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μια διαφορετική τέχνη, να αλληλοεπιδράσουν με αυτήν και να γίνουν οι ίδιοι δάσκαλοι και καλλιτέχνες παράλληλα.

Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από παραστάσεις και προβολές, στην πλατεία του Κάτω Πεταλιού, ανοιχτές στην κοινότητα του νησιού. Στις  31 Ιουλίου 2021 η θεατρική ομάδα Thea-tree ξεσήκωσε τους θεατές με την παράσταση “Ο Πέτρος και ο Λύκος σε παγίδα για πιάνο“! Μικροί και μεγάλοι επεφύλαξαν σ’ αυτό το πρωτότυπο μουσικό θέατρο ζεστή υποδοχή αλλά και ενθουσιώδη συμμετοχή! Στις 7 Αυγούστου 2021 η ομάδα χορού A(r)CT ενέπνευσε τους μικρούς θεατές με τη χοροθεατρική παράσταση “Μια ασπίδα όνειρα“. Στις 13 Αυγούστου 2021 προβλήθηκε η ταινία του Michel Ocelot “Azur & Asmar“.

Στις 21 Αυγούστου 2021 τα 25 παιδιά  του προγράμματος παρουσίασαν μια διακαλλιτεχνική παράσταση που δημιούργησαν τα ίδια και ταξίδεψε από το Κάτω Πετάλι μέχρι το ηλιακό σύστημα. Γνωστά παιδικά παραμύθια συνενώθηκαν για να αποτελέσουν μια κοινή αφήγηση πάνω στην οποία τα παιδιά έχτισαν τις σκέψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματα και τα προσωπικά τους βιώματα σε κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Το κάθε μέρος της παράστασης δημιουργήθηκε από δραστηριότητες τις οποίες τα ίδια τα παιδιά εμπλούτισαν με προσωπικές και συλλογικές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Οι δυο ομάδες παιδιών (3-5 και 6-8 ετών) δούλευαν χωριστά κατά τη διάρκεια του προγράμματος με σκοπό στην πορεία να συνυπάρξουν και να συνδημιουργήσουν, υποστηρίζοντας η μια την άλλη στο μαγικό ταξίδι από το ηλιακό σύστημα μέχρι την γνωριμία με τους ανθρώπους στη γη. Το θέατρο, η κίνηση, τα εικαστικά, η μουσική, το παραμύθι και η αφήγηση διέτρεχαν όλη την παράσταση τονίζοντας τη σημασία της τέχνης στη ζωή των παιδιών και την αξία της σύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών τεχνών.

Η θεματική του προγράμματος “Απ’ το νησί στον πλανήτη και απ’ τον πλανήτη στο σύμπαν” είχε ως στόχο τα παιδιά να πραγματοποιήσουν ένα νοητό ταξίδι από το εγώ στο εμείς και από το προσωπικό στο συλλογικό επίπεδο. Μέσα από τις τέχνες οι ομάδες των παιδιών μεταφέρθηκαν από το τοπικό επίπεδο του νησιού στο συλλογικό της χώρας και τελικά στο παγκόσμιο και συμπαντικό παρατηρώντας και ανακαλύπτοντας την θέση τους στο τώρα και στον κόσμο. Οι δράσεις του προγράμματος έγιναν σπόρος στις καρδιές των παιδιών των και εμψυχωτών με την ελπίδα ο σπόρος αυτός να αναπτυχθεί σε ένα γερό και μεγάλο δάσος.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στους χώρους του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη». Υπεύθυνες του προγράμματος ήταν η Θένια Αντωνιάδου (δασκάλα μουσικοκινητικής και χορού στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου) και η Ειρήνη Γοζαδίνου (συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων). Το πρόγραμμα είχε την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου. Ευχαριστούμε θερμά τη Seajets για τη χορηγία της. Η συμμετοχή για όλα τα παιδιά ήταν ελεύθερη.