Επίσκεψη στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη

//Επίσκεψη στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη

Επίσκεψη στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη

2018-11-18T09:02:09+00:00

Μία διπλή πολιτιστική απόλαυση πρόσφερε στα μέλη και τους φίλους του ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, οργανώνοντας μία επίσκεψη στην αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Μόραλη που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Ο ζωγράφος, το συνολικό έργο του οποίου παρουσιάζεται στην έκθεση, αποτελεί έναν από του σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, με δημιουργική πρόσβαση και στις αρχές του 21ου. Γεννήθηκε στα 1916 και πέθανε το 2009 δημιουργώντας αριστουργήματα που ξεκινούν από την κλασική «ακαδημαϊκή» ζωγραφική και φτάνει μέχρι την αφαίρεση, ενώ περνάει και από τη γλυπτική και από την «επέμβαση» σε αντικείμενα (π.χ. κεραμικά). Η έκθεση είναι πολύ εκτεταμένη και περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του Μόραλη, στο οποίο εισήγαγε τους φίλους του Συνδέσμου η ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου.

Η δεύτερη απόλαυση προέκυψε από την επίσκεψη στο παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη που στεγάζει ένα τουλάχιστον περίεργο για μουσείο έκθεμα. Πρόκειται για τα «κατάλοιπα» της βιοτεχνίας ΜΕΝΤΗΣ, βιοτεχνίας κλωστών κεντήματος και παρεμφερών υλικών, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από την Καλαμάτα, μεσουράνησε τον 20ο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και έκλεισε το 2011 εξ αιτίες της κρίσης. Τον εξοπλισμό αυτής της επιχείρησης αγόρασε η οικογένεια Μαρτίνου και τον δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο τον επανεγκατέστησε και μερικά τμήματά του τα λειτουργεί κανονικά και παραγωγικά. Τόσο ο «ιστορικός» εξοπλισμός, όσο και τα προϊόντα που σήμερα παράγονται αποτελούν ένα σύγχρονο και πολύ ενδιαφέρον έκθεμα η ιστορία και η σημασία του οποίου παρουσιάστηκαν στους φίλους του Συνδέσμου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!