MuSifanto 2017 - Ρεσιτάλ και Συναυλίες

///Ρεσιτάλ και Συναυλίες

Ρεσιτάλ και Συναυλίες

2018-11-12T08:19:15+00:00

Νεφέλη Μούσουρα4 Ιουλίου 2017 – Νεφέλη Μούσουρα – Ρεσιτάλ πιάνου

Η εξαιρετική νέα σολίστ Νεφέλη Μούσουρα, που ήρθε από το Mozarteum του Salzburg γεμάτη διακρίσεις και βραβεία, έδωσε ένα ενδιαφέρον και απαιτητικό ρεσιτάλ πιάνου με έργα των: W.A. Mozart, Fr. Chopin και Fr. Liszt. Η Νεφέλη Μούσουρα εντυπωσίασε με την ερμηνεία της και καταχειροκροτήθηκε. Μετέδωσε στο κοινό το πάθος και την αγάπη της για τη μουσική και σκιαγράφησε με ευαισθησία την προσωπικότητα του κάθε δημιουργού.

Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο) Μυρτώ Ακρίβου (πιάνο)5 Ιουλίου 2017 – «Κι από τις στάχτες αναγεννιέται…» – Μουσική Δωματίου

Η Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο) και η Μυρτώ Ακρίβου (πιάνο) παρουσίασαν μια συναυλία μουσικής δωματίου με τίτλο «Κι από τις στάχτες αναγεννιέται…». Με ευαισθησία και μουσικότητα ερμήνευσαν έργα των: Cl. de Grandval, M. Bonis, G. Barrère, K. Hoover, L. Boulanger, H. Khoury, T. Younis, από την Γαλλία, τις Η.Π.Α, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Όπως εξήγησαν οι δύο μουσικοί, ο άξονας, πάνω στον οποίο κινήθηκαν οι επιλογές τους, ήταν η σύνδεση της μουσικής έκφρασης με την ιστορική πραγματικότητα της κάθε περιοχής μέσα στην οποία έζησαν και δημιούργησαν οι συγκεκριμένοι συνθέτες. Οι δύο πρώτες συναυλίες του MuSifanto δόθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

6 Ιουλίου 2017 – Κώστα Τοσίδης – Ρεσιτάλ κιθάρας

Κώστας ΤοσίδηςΠροσκεκλημένος του 4ου MuSifano ήταν και ο Κώστας Τοσίδης, ένας από τους πιο δημιουργικούς σύγχρονους Έλληνες κιθαριστές, βοηθός του Eliot Fisk στο Mozarteum University Salzburg και ιδρυτικό μέλος του Miscelanea Guitar Quartet. Με 4 cd σύγχρονης μουσικής για κιθάρα στο ενεργητικό του, ο Κώστας Τοσίδης έδωσε ρεσιτάλ με ανάλογο ρεπερτόριο. Συνθέτες όπως Peteris Vasks, Gyorgy Ligeti, Darius Milhaud, Andreas Ourkouzounov και Feliu Gasull I Altisent ακούστηκαν καταμεσής του Αιγαίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου». Ο Κώστας Τοσίδης παρουσίασε στο κοινό της Σίφνου το εντυπωσιακά δύσκολο – τόσο για τον κιθαριστή, όσο και για το ακροατήριο – ρεπερτόριο, απόλυτη ένδειξη του οποίου ήταν η αυθόρμητη κίνηση μικρών μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου να σπεύσουν στα παρασκήνια στο τέλος του ρεσιτάλ για να ζητήσουν αυτόγραφο!

7 Ιουλίου 2017 – Μουσικός Περίπατος

Στις 7 Ιουλίου 2017 με το φεγγάρι παρέα και τα απέναντι νησιά να αναδύονται από τη θάλασσα, το MuSifanto βγήκε για να κάνει έναν Μουσικό Περίπατο, μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Κάθε χρόνο και περισσότεροι, ακολουθούν μια ξεχωριστή διαδρομή με οδηγό τη μουσική. Φέτος, αφετηρία ήταν ο Αγ. Κωνσταντίνος στον Αρτεμώνα, μια τρίκλητη εκκλησία με θόλο που κτίστηκε το 1462. Στην αυλή του ερμήνευσε μουσική η ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη», αποτελούμενη από ξυλόφωνα, βιολοντσέλο, κιθάρα και άλλα μουσικά όργανα, με μαέστρο το Ματθαίο Λεγάκη.

Αλέξανδρος ΚάλκοςΣτη συνέχεια περνώντας από παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, μέσα σε ολάνθιστες αυλές σπιτιών και εκκλησιών, μικρές πλατείες και στενά δρομάκια οι «περιπατητές» παρακολούθησαν ερμηνείες διαφορετικών ειδών και ύφους, από τους μουσικούς: Κιθαριστικό σύνολο του Νεοκλασσικού Ωδείου FURIOSIΆγγελο Μπότση, Αμαλία Κουντούρη, Δημήτρη Βόβλα, Μυρτώ Ακρίβου, Όσβαλντ Αμιράλη, Αλέξανδρο Κάλκο, Σεμέλη Κωστούρου, Ειρήνη Καράγιαννη, Δημήτρη Κουρζάκη και Βαγγέλη Γαγγλία. Στον Μουσικό Περίπατο παρουσιάστηκε και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο πάνω σε ένα απόσπασμα από την Τρικυμία του Shakespeare, από την ομάδα «Τώρα παίΖουμε» και τη Μαίρη Λογοθέτη, με μικρά και μεγάλα παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο και με την Έλλη Λουκά να παίζει φλάουτο.

Ο Μουσικός Περίπατος κατέληξε στην Παναγία τη Γερανιοφόρα (Ουρανοφόρα, αυτή που φέρει τον ουρανό!), μια εκκλησία του 17ου αι. στην Απολλωνία. Εκεί ήχησαν τα Διπλοκάμπανα (γιορταστικός τρόπος κωδωνοκρουσίας) από το Νικολό Μπαϊράμη. Τραγούδησε επίσης η Χορωδία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη» με τη συνοδεία του παραδοσιακού βιολιστή Σπύρου Λεμπέση υπό τη διεύθυνση της Ήρμας Παπαναστασίου και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου παρουσίασαν ένα αρχαίο δρώμενο, το «Λωλοπανήγυρο», που έχει φτάσει ως τις μέρες μας.

8 Ιουλίου 2017 -“Cantaré με φωνή και δύο κιθάρες” – Συναυλία στα Φυρόγια

Ειρήνη Καράγιαννη - Δημήτρης Κουρζάκης - Άγγελος Μπότσης

Στο μοναστήρι του 18ου αιώνα “Παναγιά τα Φυρόγια”, παρουσιάστηκε μια συναυλία – μουσικός διάλογος ανάμεσα στη διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και τους κιθαριστές Δημήτρη Κουρζάκη και Άγγελο Μπότση. Ερμήνευσαν ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιελάμβανε μεταξύ άλλων έργα των: Μ. de Falla, F.G. Lorca, Γάλλων συνθετών και του Μ. Χατζιδάκι. Η αυλή του μοναστηριού με την πανσέληνο να την αγκαλιάζει γέμισε ασφυκτικά από ακροατές διαφορετικής ηλικίας και εθνικότητας που έφυγαν μαγεμένοι.

9 Ιουλίου 2017 – Συναυλία σεμιναρίων κιθάρας και κοντραμπάσου

Στην Πλατεία του Κάτω Πεταλιού πραγματοποιήθηκε η συναυλία κιθάρας και κοντραμπάσου με ερμηνευτές τους σπουδαστές των αντίστοιχων σεμιναρίων και το Κιθαριστικό Σύνολο του Νεοκλασσικού Ωδείου FURIOSI. Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Δημήτρης Κουρζάκης. Παρουσιάστηκαν έργα των: C. Hartog, J. Turina, Au. Barrios Mangoré, M. de Falla, A. Ginastera, W.A. Mozart, J. Brahms, P.I. Tchaikovsky, G. Verdi, J.K. Mertz, J. Walton, E. Morricone και L. McKennitt. Ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ Αναστάσιος Συμεωνίδης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Φεστιβάλ να διδάξει και να διευθύνει την Ορχήστρα των Σεμιναρίων κιθάρας και κοντραμπάσσου του 4ου MuSifanto.

10 Ιουλίου 2017 – Συναυλία σεμιναρίων πιάνου, φλάουτου και μουσικής δωματίου

Πιάνο - φλάουτοΣτο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» πραγματοποιήθηκε η συναυλία πιάνου, μουσικής δωματίου και φλάουτου μ με ερμηνευτές τους μαθητές των αντίστοιχων σεμιναρίων. Η συναυλία τελείωσε πανηγυρικά με την ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη. Το συντονισμό της συναυλίας είχε η Αμαλία Κουντούρη. Η ίδια, η Μυρτώ Ακρίβου και η Δάφνη Τόκκα ερμήνευσαν με τους μαθητές τους έργα των: F. Lehar, Ν. Σιδερή, G. Bizet, I. Ivanovici, D. Shostakovich, F. Burgmuller, M. Clementi, J.S. Bach, C. Debussy, W. A. Mozart, V. Monti, Μ. Χατζιδάκι, G.D. Weiss και B. Thiele.