“Μουσική για Όλους” στην Ικαρία

/, Μουσική για όλους/“Μουσική για Όλους” στην Ικαρία

“Μουσική για Όλους” στην Ικαρία

2021-11-23T07:25:39+00:00

Το 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφθηκαν την Ικαρία ο Σάμι Αμίρης, ο Αντώνης Λαδόπουλος, η Έφη Μηνακούλη, η Νεφέλη Μπερή, η Τίνα Ανδρικοπούλου, ο Νίκος Κατριτζιδάκης, η Μαριάννα Τσίκα και η Μαριβίτα Γραμματικάκη. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας στην Αθήνα και του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου στην Ικαρία!

«Ο ρυθμός στη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου»

Στις 31 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση του Σάμι Αμίρι “Ο ρυθμός στη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου“. Ακολούθησε Jazz συναυλία από τους «Phos Duo» Σάμι Αμίρης – Πιάνο, Αντώνης Λαδόπουλος – Σαξόφωνο. Οι Ικαριώτες που έζησαν αυτές τις στιγμές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καινούργια, πιο ιδιαίτερα ακούσματα και να ζήσουν τις άπειρες δυνατότητες του αυτοσχεδιασμού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Η όπερα πάει Αιγαίο …το μιούζικαλ πάει νησιά»

Στις 27 Φεβρουαρίου 2016 στο Παλαιό Δημαρχείο στον Εύδηλο Ικαρίας και στις 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας η Έφη Μηνακούλη (μέτζο σοπράνο και ερμηνεύτρια αναγεννησιακού λαούτου και θεόρβης) μαζί με τη μουσικό Νεφέλη Μπερή (τραγούδι, πιάνο και κίνηση) εξερεύνησαν το μαγικό χώρο της όπερας και το λαμπερό χώρο του μιούζικαλ σε δυο εκδηλώσεις με τίτλο: «Η όπερα πάει Αιγαίο …το μιούζικαλ πάει νησιά».

Η Έφη Μηνακούλη και η Νεφέλη Μπερή καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν τα λόγια των τραγουδιών, τις εικόνες και τα συναισθήματα, που κρύβονται στις λέξεις και τη μουσική, και, μαζί με τα ενθουσιασμένα παιδιά, να τραγουδήσουν και να γράψουν τους δικούς τους στίχους. Επίσης συμπλήρωσαν την παρουσίαση με μια μικρή συναυλία!

Η Έφη Μηνακούλη και η Νεφέλη Μπερή στην Ικαρία

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν και πολλοί από τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας. Οι εισηγήτριες με απλό και κατανοητό τρόπο κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών σε έναν κόσμο σχεδόν άγνωστο σε αυτούς!  Ειδικά οι πολύ μικροί μαθητές δεν σταμάτησαν να διατυπώνουν πολύ έξυπνες παρατηρήσεις και να συμμετέχουν με μεγάλη ζέση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους μεγαλύτερους συμμετέχοντες!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: Εύδηλος και Άγιος Κήρυκος!

Το τρίο eclipsis στην Ικαρία

Το τρίο eclipsis στην ΙκαρίαΤο Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016, στο Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση οργάνων της οικογένειας του φλάουτου από τον Νίκο Κατριτζιδάκη και αμέσως μετά δόθηκε συναυλία με την Τίνα Ανδρικοπούλου (φωνή) τον Νίκο Κατριτζιδάκη (φλάουτο) και την Μαριάννα Τσίκα (πιάνο), μια συναυλία από το τρίο eclipsis για την ιδέα του έρωτα, το παιχνίδι, τις αντιφάσεις, τις αισθήσεις και τα (ηχο)χρώματά του. Στο πρόγραμμά τους ακούστηκε μουσική από την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και την Ιαπωνία, καθώς και έργα με έμπνευση από το Σαίξπηρ (400 χρόνια φέτος από τη γέννησή του).

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»

Το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας φιλοξένησε τη Μαριβίτα Γραμματικάκη, μουσικό της Λυρικής Σκηνής και συγγραφέα παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους. Η κ. Γραμματικάκη παρουσίασε ένα εργαστήρι παραμυθιού για παιδιά, το «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί», και ένα σεμινάριο για ενήλικες – εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα «Εσωτερικό παιδί και Παραμύθι».

Μαριβίτα Γραμματικάκη στην ΙκαρίαΤο Σάββατο 2 Απριλίου 2016 τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Δημαρχείου Ευδήλου, και την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 επαναλήφθηκαν στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου. Η συμμετοχή στα εργαστήρια των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη. Η κυρία Γραμματικάκη κατάφερε να καθηλώσει κυριολεκτικά με την αφήγησή της το πιο απαιτητικό κοινό ηλικίας 4-14 ετών! Αφού τους εξήγησε τα στάδια στο στήσιμο ενός παραμυθιού, διηγήθηκε παραμύθια, με τη βοήθεια των παιδιών, τα οποία απαντούσαν σε ερωτήσεις της, με τον λόγο ή ακόμη και με κίνηση, διηγήθηκαν ακόμη, και τα ίδια τα παιδιά μια ιστορία με την ενθάρρυνση και τη βοήθειά της.

Το σεμινάριο με θέμα «Εσωτερικό παιδί και Παραμύθι» είχε κι αυτό μεγάλη απήχηση στους συμμετέχοντες- γονείς και εκπαιδευτικούς. Η κυρία Γραμματικάκη δεν είχε προετοιμάσει απλώς μια ομιλία, αλλά ένα βιωματικό σεμινάριο με σκοπό να κατανοήσει ο ενήλικος το ρόλο της παιδικότητας στη ζωή του και πώς αυτή, είναι αναγκαία για την επικοινωνία με τα παιδιά. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, συμμετείχαν όλοι ενεργά, αποκαλύπτοντας στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες το «εσωτερικό παιδί» τους. Οι εντυπώσεις όλων, μικρών και μεγάλων, ήταν οι καλύτερες!

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην ΙκαρίαΤέλος τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, η κ. Γραμματικάκη, βρέθηκε στα δύο Δημοτικά σχολεία του Άγιου Κηρύκου και παρουσίασε το εργαστήρι παραμυθιού, σε όλα τα παιδιά, χωρισμένα σε ηλικίες. Τα παιδιά, αρχικά παρακολούθησαν την κ. Γραμματικάκη, να τους αφηγείται ένα παραμύθι, στη συνέχεια όμως αφού συζήτησαν το νόημα του παραμυθιού, έμαθαν τα στάδια στησίματος ενός παραμυθιού, ώστε να μπορούν να φτιάξουν μόνα τους το δικό τους παραμύθι!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» στον Εύδηλο, «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» στον Άγιο Κήρυκο και «Εσωτερικό παιδί και Παραμύθι» στον Άγιο Κήρυκο.

Το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας στην Αθήνα

Tο Μουσικά Εργαστήρια Ικαρίας στην Αθήνα

Το Σαββατοκύριακο 23-24 Απριλίου 2016 9 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας με τη συνοδεία ενός γονέα-συνοδού ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα!

Την Κυριακή με τους δασκάλους τους Βαγγέλη Γαγλία και Ηώ Αδαμοπούλου επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρακολούθησαν την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Τα παιδιά επέστρεψαν στην Ικαρία τη Δευτέρα 25 Απριλίου, έχοντας στις «αποσκευές» τους τις καλύτερες εντυπώσεις από το μοναδικό αυτό ταξίδι.

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου στην Ικαρία

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας στο Παλαιό Δημαρχείο του Αγ. Κήρυκου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αλίκη Νταή, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο μουσικό εργαστήριο της Ικαρίας 2016

Το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας είχε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενεί έξι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου. Τρεις μαθητές κιθάρας (του καθηγητή Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου) και τρεις μαθητές πιάνου (της καθηγήτριας Νίκης Μπουζιωτοπούλου) συμμετείχαν στη γιορτή και συνέπραξαν μουσικά με τους μαθητές της Ικαρίας δημιουργώντας μια μικρή ορχήστρα από μεταλλόφωνα, πιάνο, κιθάρες και τραγούδι. Οι μαθητές γεμάτοι χαρά αντάλλαξαν μουσικές εμπειρίες και γνώσεις, κάνοντας τους δασκάλους να νιώσουν ικανοποιημένοι από την επίσκεψη αυτή.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!