MuSifanto 2016 - Συναυλίες

///Συναυλίες

Συναυλίες

2018-11-12T07:57:28+00:00

6 Ιουλίου 2016 – Μουσική δωματίου

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» το πρόγραμμα ξεκίνησε με μουσική δωματίου: μία συναυλία της Αμαλίας Κουντούρη με παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη», της τάξης του πιάνου, με τα οποία η Αμαλία έπαιξε σε ντουέτα (φλάουτο εκείνη και πιάνο τα παιδιά) έργα J. Strauss υιoύ, L. v. Beethoven, Fr. Schubert, M. Clementi κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η σολίστ Έλενα Ράλλη έδωσε ρεσιτάλ πιάνου με έργα J. S. Bach, L. v. Beethoven Fr. Chopin, M. Ravel και εντυπωσίασε το κοινό με την εξαιρετική της ερμηνεία.

7 Ιουλίου 2016 – Συναυλία εγχόρδων

Η επόμενη βραδιά του Musifanto ήταν αφιερωμένη στα έγχορδα με μία συναυλία των σολίστ – καθηγητών των μουσικών σεμιναρίων του Φεστιβάλ.

Ο πρώτος ιστορικά δάσκαλος κιθάρας στο Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου Αλέξανδρος Κάλκος (αναγεννησιακό λαούτο) έπαιξε έργα των J. Dowland και R. Johnson. Ο Βασίλης Τιγγιρίδης (θεόρβη) έπαιξε μουσική του G. Kapsberger. Το D&A GuitarDuo – Δημήτρης Κουρζάκης – Άγγελος Μπότσης– (κιθάρες) παρουσίασαν μουσική των M. de Falla, A. Piazzolla και J. Dowland. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο) ερμήνευσε ένα έργο του Oswald Αμιράλη και με το Διονύση Μαλλούχο (πιάνο) G. Bottesini. Ο κοσμήτορας στην Ακαδημία μουσικής και χορού της Ιερουσαλήμ Michael Klinghoffer (κοντραμπάσο) και η Shani Inbar (κιθάρα), που ήρθαν από το Ισραήλ ειδικά για το MuSifanto, παρουσίασαν έργα των: B. Marcello, Fr. Schubert, M. de Falla, E. Granados, G. Fauré κ.ά.

8 Ιουλίου 2016 – Μουσικός περίπατος

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 το Musifanto βγήκε Μουσικό Περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό του Αρτεμώνα.

Αφετηρία ένα μικρό ρεσιτάλ από τον Αλ. Κάλκο (αναγεννησιακό λαούτο: A Musical Dream, μουσική από την εποχή της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ). Σχεδόν 300 άνθρωποι, από διάφορες εθνικότητες και όλες τις ηλικίες, ακολούθησαν τη διαδρομή, σταματώντας σε αυλές παραδοσιακών σπιτιών, κήπους και προαύλια εκκλησιών για να ακούσουν μικρά μουσικά σύνολα που τα αποτελούσαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές των σεμιναρίων: οι Cantus Firmus (κοντραμπάσο με βιολοντσέλο), η Α. Κουντούρη και ο Β. Τιγγιρίδης (φλάουτο με θεόρβη), ο Β. Παπαβασιλείου με μαθητές του σεμιναρίου κοντραμπάσου, η Α. Κουντούρη και οι μαθητές του σεμιναρίου μουσικής δωματίου, τοΚιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» υπό τη διεύθυνση του Γ. Νάκη με τη Στ. Νάκη (τραγούδι), δύο φωνές σε ένα Σαιξπηρικό διάλογο, το σιφναίικο τακίμι Σπύρος και Γρηγόρης Λεμπέσης και η χορωδία ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου σε διδασκαλία της Ήρμας Παπαναστασίου.

Ένα κέρασμα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μ. Ναδάλη περίμενε μικρούς και μεγάλους στο τέλος του περιπάτου.

9 Ιουλίου 2016 – Συναυλία στα Φυρόγια

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι) και ο Κώστας Γρηγορέας (κιθάρα) παρουσίασαν στα Φυρόγια, το μεσαιωνικό μοναστήρι με την βυζαντινή εκκλησία, ένα πρόγραμμα με συνθέσεις από την Αυλή του βασιλιά Αλφόνσου του Σοφού (Cantigas de Santa Maria), την Ισπανία της Αναγέννησης, την Ελισαβετιανή Αγγλία του John Dowland, τις χώρες της Μεσογείου και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος. Όλα τα διαθέσιμα καθίσματα αλλά και τα πεζούλια και τα σκαλοπάτια και τα δώματα γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο κάθε ηλικίας. Ανάμεσά τους πάρα πολλοί αλλοδαποί επισκέπτες του νησιού. Ο δυνατός βοριάς και η σχετικά έντονη για την εποχή ψύχρα μετριάστηκαν από τη ζεστή φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου και την μοναδική κιθάρα του Κώστα Γρηγορέα, που άφησαν μαγεμένους τους ακροατές.

10 Ιουλίου 2016 –  Συναυλία κιθάρας και κοντραμπάσου

Οι χορδές της κιθάρας και του κοντραμπάσου «γέμισαν» το βράδυ της Κυριακής 10 Ιουλίου 2016 με τις μελωδίες τους την πλατεία του Κάτω Πεταλιού.

Η συναυλία αυτή ήταν η κατάληξη των μαθημάτων των σεμιναρίων κιθάρας και κοντραμπάσου. Τον συντονισμό είχε ο Δημήτρης Κουρζάκης. Παρουσιάστηκαν έργα των Fr. Tarrega, Is. Albeniz, J.S. Bach, M. de Falla, En. Mοrricone και G. Bizet για σόλο κιθάρα καθώς και για μουσικά σύνολα, όπως οι «Furiosi» του Νεοκλασσικού Ωδείου σε επιμέλεια του Άγγελου Μπότση, το κιθαριστικό σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» υπό την διεύθυνση του Γιώργου Νάκη και τέλος η «Ορχήστρα Μαθητών Σεμιναρίων Κιθάρας και Κοντραμπάσου» σε διδασκαλία Άγγελου Μπότση. Εκτός προγράμματος έπαιξαν επίσης ο Oswald Αμιράλης με την Αμαλία Κουντούρη μία σύνθεση του Oswald Αμιράλη.

11 Ιουλίου 2016 – Συναυλία πιάνου και μουσικής δωματίου

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 οι μαθητές που συμμετείχαν στα σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου έπαιξαν μπροστά στο κοινό της κατάμεστης αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο σολίστ του πιάνου Διονύσης Μαλλούχος, συντονιστής του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ, με τη συνεργασία της Αμαλίας Κουντούρη. Συνέπραξαν οι μουσικοί: Gaëlle Κουρουπάκη πιάνο και Τέα Ντάφλα βιολοντσέλο. Παρουσιάστηκαν έργα των Fr. J. Haydn, J. Strauss υιού, J. F. Burgmuller, Fr. Chopin, Β. Bartók και Μ. Χατζιδάκι για πιάνο και συνδυασμούς άλλων μουσικών οργάνων. Οι μαθητές έπαιξαν με τεχνική και συναίσθημα. Γονείς και φίλοι καταχειροκρότησαν τα παιδιά, που στο τέλος παρέλαβαν τα διπλώματά τους.

Photo credits: Γιώργος Ντοκόπουλος