Εκδηλώσεις 2010

//Εκδηλώσεις 2010

Εκδηλώσεις 2010

2018-10-01T10:21:55+00:00

Ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ), πραγματοποίησαν στις 19 Νοεμβρίου 2010 μέλη και φίλοι του Συνδέσμου.

Ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αντικείμενο της εκδήλωσης η επίσκεψη της έκθεσης, που «τρέχει» αυτές τις μέρες (7 Οκτ. – 10 Ιαν.) στο Μουσείο με τίτλο: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια στη Νεολιθική εποχή».Η έκθεση οργανωμένη από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με τη συνεργασία των Μουσείων «Εθνικό Ιστορικό Ρουμανίας» στο Βουκουρέστι, «Περιφερειακό Ιστορικό Βάρνας – Βουλγαρίας», «Εθνικό Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μολδαβίας» στο Κισινάου και τη συμβολή του ΜΚΤ, αναφέρεται στο ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Κοιλάδα του Δούναβη από το 5.000 ως το 3.000 π.Χ.

Την εναργή και πολύ ενημερωτική ξενάγηση πραγματοποίησε ο επιμελητής του ΜΚΤ κ. Ν. Παπαδημητρίου, τον οποίο ο Σύνδεσμος μας ευχαριστεί θερμά. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τον καθιερωμένο πλέον καφέ στο εντευκτήριο του Μουσείου, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εντυπώσεις αλλά και ενημέρωση για τα νέα του Συνδέσμου.

Αθηναϊκό γλεντάκι

Αρχή του καλοκαιριού ή και τέλος της χειμερινής περιόδου και είπαμε να κάνουμε ένα μικρό σταθμό σε μια ταράτσα στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, με υπέροχη θέα προς τον υπέροχα φωταγωγημένο «Ιερό Βράχο». Να βρεθούμε, να φάμε ένα μεζέ, να πιούμε ένα κρασί και να… τραγουδήσουμε. Για κιθάρες είχαμε φροντίσει. Ή μάλλον φρόντισε ο Περικλής Σακελλαρίδης με τον Γιώργο Ντινάκο. Όλα αυτά την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010, στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, Καφενείον «η Ωραία Ελλάς», στο Μοναστηράκι.

Καμιά εξηνταριά φίλοι των … «Φίλων του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», περάσαμε μια υπέροχη βραδιά. Ξεπερνώντας την απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και το εξ’ αυτής κυκλοφοριακό χάος. Καλό καλοκαίρι!

Επίσκεψη στην έκθεση «ΕΝΔΥΕΣΘΑΙ»

Η κ. Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου, Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ξενάγησε μέλη και φίλους του Συνδέσμου την Πέμπτη 6 Μαΐου 2010 στην έκθεση ΕΝΔΥΕΣΘΑΙ, Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος που διοργανώνει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει πλήθος ενδυματολογικών στοιχείων (φορέματα, τσάντες, καπέλα κ.ά.) που αντιπροσωπεύουν τις τάσεις της μόδας στον ελλαδικό χώρο ιδίως τα τελευταία 100 χρόνια.

Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν την κ. Ιωάννα Παπαντωνίου, πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και να ακούσουν από πρώτο χέρι για το όραμα ενός νέου Μουσείου Πολιτισμού του Ενδύματος που ήδη δέχεται δωρεές ρούχων και αξεσουάρ από όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν.

Μετά τη ξενάγηση προσφέρθηκε καφές στο κυλικείο του Μουσείου.

Ξενάγηση στη Συλλογή Κεραμικών του Β. Κυριαζόπουλου

Τη συλλογή Κεραμικών του Β. Κυριαζόπουλου που στεγάζεται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο τζαμί στο Μοναστηράκι, επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 μέλη και φίλοι του Συνδέσμου.

Την πολύ ενδιαφέρουσα και γλαφυρή ξενάγηση έκανε η καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Κατερίνα Ζωγράφου – Κορρέ. Η έκθεση περιλαμβάνει λαμπρά δείγματα κεραμικής τέχνης – έργα αγγειοπλαστών από τη Μικρά Ασία αλλά και από διάφορες περιοχές της χώρας και από διάφορες εποχές, αρχής γενομένης από το τέλος του 19ου αιώνα.

Το πρωινό έκλεισε με συνάντηση όσων συμμετείχαν στην ξενάγηση, στο καφενείο «Ωραία Ελλάς», του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης.

Επίσκεψη στην Ισλαμική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη

Την Ισλαμική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, που στεγάζεται στο κτίριο της οδού Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, στον Κεραμεικό, επισκέφθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς επισκέψεων και  ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται με την φροντίδα της Καθηγήτριας Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κατερίνας Κορρέ – Ζωγράφου, η οποία έκανε την ξενάγηση.

Ισλαμική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη

Η Ισλαμική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη έχει ως πυρήνα τα μοναδικά έργα που είχε συγκεντρώσει, κυρίως στην Αίγυπτο, ο ιδρυτής του Μουσείου Αντώνης Μπενάκης. Τα αντικείμενα που εκτίθενται καλύπτουν ευρύτατο γεωγραφικό και χρονολογικό φάσμα, συνθέτοντας μια από τις πληρέστερες εικόνες του ισλαμικού πολιτισμού. Βελούδα από την Προύσα, πινάκια και επιτοίχια πλακάκια από το Iznik που ανήκουν στην οθωμανική περίοδο (βλ. εικόνα), γυάλινα δοχεία, ορισμένα με πολύχρωμο διάκοσμο από την Αίγυπτο, φιαλίδια αρωμάτων από την εποχή της δυναστείας των Φατιμιδών και γυάλινα θραύσματα με πολύχρωμο διάκοσμο από σμάλτο, χαρακτηριστικά προϊόντα της αιγυπτιακής και της συριακής υαλουργίας του 13ου και 14ου αι., η αίθουσα υποδοχής του 17ου αιώνα από το Κάιρο με μαρμαροθετημένο ψηφιδωτό δάπεδο και σιντριβάνι, θαυμάσιες ξυλόγλυπτες πόρτες αποτελούν ορισμένα από τα έργα που εκτίθενται στο θαυμάσιο νεοκλασικό κτήριο.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με έναν καφέ στο εντευκτήριο του Μουσείου με την εκπληκτική θέα της Ακρόπολης και της παλιάς Αθήνας.

Η γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου

Την Κέα και το Μουσικό της Εργαστήρι τίμησε στη φετινή γιορτή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», παρουσία πλήθους μελών και φίλων του στους φιλόξενους και θαυμάσιους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Κουμπάρη, στο Κολωνάκι.

Η γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣυνδέσμουΈτσι την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010, το Δ.Σ του Συνδέσμου υποδέχτηκε τον Δήμαρχο της Κέας κύριο Νίκο Δεμέναγα και την Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου κυρία Ζωζώ Μουζάκη, επικεφαλής 20-μελούς χορευτικού συγκροτήματος τοπικών χορών, με τη συνοδεία βιολιού και λαούτου αλλά και με τσαμπούνα και τουμπί, τα αρχαία και παραδοσιακά τοπικά όργανα, του πιο κοντινού στην Αττική νησιού των Κυκλάδων, που έπαιξαν οι μουσικοί Αντώνης Ζουλός (βιολί και τουμπί) και Γιάννης Σέρβος (λαούτο και τσαμπούνα).

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μ. Κωνσταντινίδη, ο Δήμαρχος της Κέας και η κ. Μουζάκη απηύθυναν χαιρετισμούς και ευχές, ενώ το χορευτικό συγκρότημα παρουσίασε στο αίθριο του Μουσείου, με εξαιρετική επιτυχία, σειρά από τοπικούς χορούς της Τζιάς, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Επίσης η Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης κυρία Φαίη Σταμάτη ανήγγειλε τη δωρεά 10 από τα καλλίτερα έργα παιδιών του Μουσείου στη μνήμη της αείμνηστης Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου – Καρόρη. Τα έργα αυτά θα διακοσμήσουν τις αίθουσες των Μουσικών Εργαστηρίων.

Η γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συνδέσμου

Οι φίλοι και τα μέλη του Συνδέσμου απήλαυσαν ένα θαυμάσιο γεύμα και τα πλούσια δώρα του λαχνού που φέτος είχε ως στόχο τη προσφορά ψυχαγωγίας και περιλάμβανε εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις, γεύματα σε κεντρικά εστιατόρια και ξενοδοχεία, κρουαζιέρες κ.λπ.

O Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» ευχαριστεί θερμά την κ. Βασιλοπούλου, ιδιοκτήτρια του St Geοrge Lycabettus Boutique Hotel, για τη βασιλόπιτα της και τους δωρητές των προσφορών του λαχνού: