Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2010

///Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2010

Δράση Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2010

2018-10-10T11:53:03+00:00

Θερινή συναυλία

Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2010

Μια πλήρη μουσική παράσταση αποτέλεσε η συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη», που έγινε μάλιστα – λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών που παρουσίασαν τη δουλειά τους – σε δύο μέρες, στις 24 και 25 Ιουνίου 2010. Τις διήμερες εκδηλώσεις προλόγισε, εκπροσωπώντας το Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο Ταμίας του Μανόλης Αναστασιάδης.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του παλιού σχολείου στο Κάτω Πετάλι, που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Μουσικό Εργαστήρι, τα παιδιά έπαιξαν πιάνο, κιθάρα, φλάουτο και ξυλόφωνα, ενώ τραγούδησε η εξαμελής χορωδία και τα μικρά παιδιά (προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του δημοτικού) παρουσίασαν τη δουλειά που γίνεται στις τάξεις μουσικοκινητικής αγωγής, με το σύστημα Ορφ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Επίσκεψη Διονύση Μαλλούχου

Η επίσκεψη του διακεκριμένου μουσικού, πιανίστα, δάσκαλου κ. Διονύση Μαλλούχου στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 30-31 Οκτωβρίου 2010. Μαζί με την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Μαρία Κωνσταντινίδη και την κ. Τζουλιέτα Καρόρη, μέλος του Δ.Σ., παρακολούθησε τα μαθήματα κιθάρας, προπαιδείας και πιάνου, καθώς και το μάθημα της χορωδίας που με τη βοήθεια του ιερέως κ. Γιάννη Ψαραύτη προετοιμάζεται για να τραγουδήσει με βιολιά, φλογέρες και κιθάρες τα αυτοσχέδια και ειδικά για την περίπτωση γραμμένα κάλαντα τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς στα σπίτια του νησιού.

Έτσι δόθηκε στον κ. Δ. Μαλλούχο η ευκαιρία να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσπάθειας που γίνεται στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου, να συναντήσει και να συζητήσει με του δασκάλους, να ανταλλάξει εμπειρίες, να αντιληφθεί τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες διεύρυνσης του προγράμματός του. Με βάση τη μεγάλη του εμπειρία στα θέματα της μουσικής εκπαίδευσης και παιδαγωγικής θα κάνει τις προτάσεις του στο Δ.Σ., ώστε να μελετηθεί η δυνατότητα εφαρμογής τους όχι μόνο στη Σίφνο αλλά και στα υπόλοιπα Μουσικά Εργαστήρια στα νησιά όπου λειτουργούν.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video από την επίσκεψη του Δ. Μαλλούχου στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook »

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

Στη Σίφνο κάθε παιδί είθισται να έχει κάθε χρόνο τα δικά του προσωπικά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, αρκεί να βρει κάποιον ταλαντούχο στιχουργό να του τα γράψει. Τέτοιοι υπάρχουν εκατοντάδες στο νησί! Κάποιοι, οι πιo καλοί ή όσοι έχουν πολλά παιδιά και ανίψια γράφουν δεκάδες διαφορετικά κάλαντα (για κάθε παιδί, ανίψι, γειτονόπουλο κ.λ.π.) με στοιχεία του χαρακτήρα του, τις σκανταλιές που συνηθίζει να κάνει, τα όνειρα του για ό,τι λέει ότι θέλει να γίνει ή ό,τι δείχνει ότι θα γίνει όταν μεγαλώσει…

Το 2010 για πρώτη φορά ο Παπα-Γιάννης Ψαραύτης έγραψε κάλαντα για το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου! Τα παιδιά βγήκαν στα σπίτια σχεδόν σ’ όλα τα χωριά και τα είπαν. Τα κάλαντα λέγονται με συνοδεία βιολιού και λαούτου σ’ ένα ιδιότυπο σκοπό και ενώ ένας απαγγέλλει τον κάθε στίχο ξεχωριστά και η καλαντιστές τον επαναλαμβάνουν στο σκοπό των καλάντων.

Ο Δ. Μαλλούχος στο Μουσικό εργαστήρι Σίφνου!Εύθυμες νότες μουσικές
από φωνούλες παιδικές
αντηχούν πέρα ως πέρα
στο σιφνέικο αέρα.

Ψάλλουνε γλώσσα ντο ρε μι
που γαληνεύει κι’ ηρεμεί,
ξεκουράζει χαλαρώνει
κι’ όλους τους λαούς ενώνει.

Τ’ όραμα πραγματώθηκε,
άνθισε και ανδρώθηκε,
ωριμάζουν πια οι σπόροι
στο έργο π’ άρχισε η Καρόρη.

Νάν’ η χρονιά ειρηνική
με ύμνους και με μουσική
όξω νου να τραγουδάτε
κι’ όλοι να καλοπερνάτε.

Καλή Χρονιά!