Μαθήματα εξ αποστάσεως στα Μουσικά Εργαστήρια

/, Τα μουσικά εργαστήρια/Μαθήματα εξ αποστάσεως στα Μουσικά Εργαστήρια

Μαθήματα εξ αποστάσεως στα Μουσικά Εργαστήρια

2020-05-15T15:05:35+00:00

Με την επέλαση του Covid-19 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου αποφάσισε την αναστολή των μαθημάτων όλων των Μουσικών Εργαστηρίων.

Ο Σύνδεσμος σε στενή συνεργασία με τους δασκάλους του στράφηκε αμέσως στις νέες μορφές διαδικτυακής διδασκαλίας. Σκοπός είναι να μη διακοπεί η επικοινωνία με τους μαθητές, όχι μόνο για να μη μείνουν πίσω στη μουσική τους εκπαίδευση, αλλά και για να ανακουφιστούν ψυχολογικά από τον αφύσικο εγκλεισμό, στον οποίο ιδιαίτερα τα παιδιά των νησιών δεν είναι συνηθισμένα.

Η στροφή στην εξ αποστάσεως «σύγχρονη» και «ασύγχρονη» μουσική εκπαίδευση είναι ένα εγχείρημα δύσκολο για όλους. Ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και η συμμετοχή των μαθητών φθάνει στα περισσότερα νησιά στο 50%-70%!

Ευκολότερη καταγράφεται η επαφή με τους εφήβους, παρά με τα μικρότερα παιδιά, όπου υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες. Παντού όμως η ανταπόκριση των περισσοτέρων είναι ενθουσιαστική. Οι δάσκαλοι έχουν επιστρατεύσει το κέφι, τη φαντασία και τις γνώσεις τους, για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στους μαθητές τους, έστω και από μακριά. Αναδείχτηκε επίσης πόσο αναγκαία είναι και η συνεργασία με τους γονείς, ώστε να αναγνωρίσουν την αξία της εξ αποστάσεως επαφής μαθητή και δασκάλου και να βοηθήσουν τα παιδιά τους σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Για τη διευκόλυνση και επιμόρφωση των δασκάλων του, ο Σύνδεσμος οργάνωσε διαδικτυακές συναντήσεις (14/4/2020 και 8/5/2020) με ειδικούς στη χρήση των νέων μέσων και την οργάνωση και υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Ευχαριστούμε θερμά τον Παιδαγωγικό Υπεύθυνο του El Sistema Greece Παναγιώτη Τσιρίδη και την εκπαιδεύτρια πληροφορικής Γεωργία Γαλάνη για τη συμμετοχή τους σ’ αυτές τις συναντήσεις!

Μια νέα πολύτιμη σχέση έχει αναπτυχθεί βασισμένη στη βεβαιότητα των μαθητών ότι οι δάσκαλοί τους θα «είναι εκεί» και ότι νοιάζονται για αυτούς παρά τις απρόβλεπτες δυσκολίες.