1ος Διαγωνισμός Φωτογραφίας – H γαστρονομική παράδοση του νησιού μου μέσα από μια φωτογραφία

/, Τα παιδιά ζωγραφίζουν/1ος Διαγωνισμός Φωτογραφίας – H γαστρονομική παράδοση του νησιού μου μέσα από μια φωτογραφία

1ος Διαγωνισμός Φωτογραφίας – H γαστρονομική παράδοση του νησιού μου μέσα από μια φωτογραφία

2021-07-24T18:05:19+00:00

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» προκηρύσσει τον 1ο Διαγωνισμό Φωτογραφίας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με θέμα: «Ας γνωρίσουμε τη γαστρονομική παράδοση του νησιού μου μέσα από μια φωτογραφία».

Στόχος να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία έκφρασης της μοναδικής τους οπτικής με την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης διαφορετικών τόπων της χώρας μας.

Οι μαθητές καλούνται να αποτυπώσουν μέσω του κινητού ή του φωτογραφικού φακού τους εικόνες με τοπικά αγροτικά προϊόντα που φθάνουν στο τραπέζι τους.  Επειδή η αγροτική παραγωγή (φυτική και ζωική) έχει μεγάλη σημασία για τον κάθε τόπο, η σωστή διαχείρισή της εξασφαλίζει την επάρκεια των αγαθών για τη διατροφή των μελών μιας οικογένειας. Ο τρόπος συγκομιδής, η αποθήκευση, η συντήρηση, η μαγειρική, προβάλλουν πολιτιστικά στοιχεία μιας κοινωνίας. Μέσα από τη φωτογραφία, οι μαθητές καλούνται να προβάλουν γωνιές και τοπία του νησιού τους, στη θάλασσα, το βουνό, το χωράφι, το σπίτι, κλπ., σε συνδυασμό με αγροτικά προϊόντα ή τοπικά εδέσματα για τα οποία είναι υπερήφανοι και αναδεικνύουν τον τόπο τους.

Προς διευκόλυνσή τους, παραθέτουμε ενδεικτικά τα παρακάτω σημεία από τα οποία οι μαθητές μπορούν να εμπνευστούν ένα ή περισσότερα θέματα για το έργο τους:

  1. Τοπικά εδέσματα που αγαπούν, αγροτικά, θαλασσινά ή άλλα προϊόντα για τα οποία είναι υπερήφανοι και αναδεικνύουν τον τόπο τους όπως π.χ. τυριά, γλυκά, όσπρια, χόρτα, ή εορταστικά παρασκευάσματα.
  2. Τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής τους, π.χ. σε ξυλόφουρνους, πήλινα ή άλλα ιδιαίτερα σκεύη.
  3. Τοποθεσίες προέλευσης των αγαπημένων τους φαγητών όπως π.χ. χωράφι, μαντρί, θάλασσα, ελαιώνας, ή άλλα.

Όροι Συμμετοχής

  • Ατομική συμμετοχή
  • Η κάθε φωτογραφία μπορεί να συνοδεύεται και από κάποιο υποστηρικτικό κείμενο: ποίημα, φράση, λεζάντα κτλ.
  • Η πρωτότυπη φωτογραφία πρέπει να είναι αποκλειστικά έργο του μαθητή
  • Οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με μέχρι τρεις φωτογραφίες τις οποίες θα στέλνουν ηλεκτρονικά σε μορφή jpg

Η επιλογή των φωτογραφιών θα γίνει από κριτική επιτροπή, που θα αποτελείται από καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε μορφή jpg  στην ηλεκτρονική διεύθυνση filoi@filoitounisiou.gr   μέχρι την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματέα του Συνδέσμου, κυρία Αΐντα Στρατούρη, τηλ. 2103252012, ώρες Δευτέρα έως Παρασκευή 10πμ – 2μμ ή στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση filoi@filoitounisiou.gr