Σεμινάριο κιθάρας
Το σεμινάριο κιθάρας πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και σολίστ κιθάρας Δημήτρη Κουρζάκη και διήρκεσε 5 ημέρες. Δίδαξε επίσης ο Άγγελος Μπότσης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας των κιθαριστών. Ο Κώστας Τοσίδης έδωσε master classes στους προχωρημένους σπουδαστές κιθάρας με έμφαση πάντα στο σύγχρονο ρεπερτόριο, που αποτελεί και τη μουσική του ταυτότητα. Ενδεικτικά αυτής της ταυτότητας αναφέρουμε τη μεταγραφή για κιθάρα της Σονάτας για τσέλο του Gyorgy Ligeti, που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Schott, καθώς και το πρότζεκτ που έχει «στα σκαριά» να ηχογραφήσει και τις 4 σονάτες για κιθάρα του Andreas Ourkouzounov. Ο Αλέξανδρος Κάλκος έδωσε μαθήματα ιστορικής ερμηνείας στην κιθάρα με έμφαση στο ρεπερτόριο από την Αναγέννηση έως τον πρώιμο ρομαντισμό. Ο Βαγγέλης Γαγλίας, δάσκαλος του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας, δίδαξε τεχνικές φλαμένκο κιθάρας. O Τάκης Γιαννόπουλος και ο Βασίλης Λάμης (δάσκαλοι στα Μουσικά Εργαστήρια Σίφνου και Σερίφου αντίστοιχα) δίδαξαν το σύνολο των μικρών μαθητών. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 28 μαθητές από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο στον Αρτεμώνα.
Σεμινάριο κοντραμπάσου
Ο σολίστ κοντραμπάσου και κορυφαίος Α’ της Συμφωνικής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασίλης Παπαβασιλείου περιγράφει το σεμινάριο κοντραμπάσου ως εξής: «Αν ρωτούσε κάποιος τι κρατάει ένας μαθητής, ένας δάσκαλος, στη μνήμη του από έναν καλοκαιρινό κύκλο μαθημάτων μουσικής, θα έλεγα ότι είναι κάποιες μαγικές και αναπάντεχες στιγμές, στιγμές που σε κάνουν να πιστεύεις ότι όλα τα στοιχεία, η προσπάθεια, η έμπνευση, η χαρά, ταίριαξαν σε μια ιδανική σχέση. Στο MuSifanto 2017 νιώθω ότι υπήρξαν αρκετές τέτοιες στιγμές. Τα μαθήματα του κοντραμπάσου επικεντρώθηκαν φέτος στην αγωγή συνόλου και στη μουσική δωματίου, ενώ η παρουσία ενός λιλιπούτειου κοντραμπασίστα (μόλις 7 ετών) ανοίγει την προοπτική για τη δημιουργία ενός τμήματος Mini Basse από την επόμενη χρονιά, με διεθνείς συνεργασίες.» Το σεμινάριο κοντραμπάσου υλοποιήθηκε με τη συμβολή του Oswald Αμιράλη και το παρακολούθησαν ένας εφτάχρονος μαθητής και τρεις ενήλικες από τη Θεσσαλονίκη, την Π. Φώκαια και τον Πειραιά.
Σεμινάριο πιάνου
Το σεμινάριο πιάνου σε διδασκαλία της σολίστ Μυρτώς Ακρίβου είχε 14 ενεργές συμμετοχές, κυρίως από μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» (διδασκαλία Δάφνης Τόκκα), αλλά και από την Αττική. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στους φιλόξενους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» και του Μουσικού Εργαστηριού Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη».
Σεμινάριο μουσικής δωματίου
Φέτος για δεύτερη φορά διοργανώθηκε σεμινάριο μουσικής δωματίου σε διδασκαλία της σολίστ του φλάουτου Αμαλίας Κουντούρη. Συμμετείχαν 14 μαθητές του πιάνου από το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη». Με τους μαθητές αυτούς δημιουργήθηκε η ορχήστρα ξυλοφώνων του Μουσικού Εργαστηρίου, στην οποία στη συνέχεια προστέθηκαν 2 φλάουτα, ένα βιολοντσέλο, 3 κιθάρες και 2 κρουστά. Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη, η ορχήστρα προετοιμάστηκε και έπαιξε στο μουσικό περίπατο και στην τελική συναυλία των σεμιναρίων πιάνου και μουσικής δωματίου. Η συμμετοχή των μαθητών σε ένα μεγάλο μουσικό σχήμα (ορχήστρα Εργαστηρίου, ορχήστρα Κιθαριστών), που τους μαθαίνει να συνεργάζονται και να ακούν ο ένας τον άλλον, είναι μια από τις πιο σημαντικές προσφορές του MuSifanto στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια.
Το σεμινάριο φλάουτου σε διδασκαλία Αμαλίας Κουντούρη είχε 2 μαθήτριες από την Αττική και τη Βέροια.