11 χρόνια Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 η πρώτη συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Μούδρου Λήμνου, στην πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα.
Συγκεκριμένα στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου ΜΑΡΟΥΛΑ περισσότεροι από 200 κάτοικοι της Μύρινας απόλαυσαν για δύο περίπου ώρες το πρόγραμμα της μικτής ορχήστρας του Μουσικού Εργαστηρίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα Σούμπερτ, Βιβάλντι, Κουρτ Βάϊλ, Νίνο Ρότα και βέβαια Χατζιδάκι (που είναι ο αγαπημένος των παιδιών), Θεοδωράκη, Λοΐζου, Καραΐνδρου και πολλών άλλων συνθετών.
Τα παιδιά ερμήνευσαν τα έργα αυτά με 12 κιθάρες, πιάνο, ξυλόφωνα αλλά – και αυτό υπήρξε η έκπληξη της βραδιάς – και με εμβόλιμη συμμετοχή σαξόφωνου και ευφώνιου, ακορντεόν ακόμη και μπουζουκιού. Με απίστευτη σοβαρότητα, πειθαρχία, και ερμηνεία η οποία αντανακλούσε τη μελέτη που είχε προηγηθεί και την εφηβική τους ευαισθησία.
Η ενορχήστρωση, επιμέλεια και διδασκαλία οφείλεται βέβαια στους δασκάλους τους, μουσικούς Νίκη Μπουζιωτοπούλου (πιάνο και ξυλόφωνα) και Κώστα Κωνσταντόπουλο (κιθάρες), που διηύθυνε και την ορχήστρα.
Το κοινό της Μύρινας κι ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Α. Χατζηδιαμαντής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (και πρώην Δήμαρχος Μούδρου) κ. Κ. Αδαμίδης και ο Αντιδήμαρχος κ. Μπουλώτης ενθουσιάστηκε και καταχειροκρότησε τα παιδιά, ενώ διάχυτο ήταν το αίτημα για λειτουργία Μουσικού Εργαστηρίου, εκτός από το Μούδρο και στη Μύρινα.
Θερινή συναυλία
Στις 24, 25 και 26 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες και οι εξετάσεις των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Μούδρου στη Λήμνο που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια από την ίδρυση του από το Σύνδεσμο Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος.
Τρεις μέρες γιορτής για τα 65 παιδιά που πήραν μέρος αλλά και τρεις μέρες απόλαυσης και συγκίνησης για όλους εμάς που παρακολουθήσαμε τη καταπληκτική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτό το Εργαστήρι χάρη στην αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα των δασκάλων και την αμέριστη συμπαράσταση των τοπικών Αρχών και της τοπικής κοινωνίας.
Το πρόγραμμα λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών και το διαφορετικό τους επίπεδο μοιράστηκε στις 3 μέρες, με αποκορύφωμα την ορχήστρα που παρουσιάστηκε τη τελευταία μέρα και που ολοκληρώθηκε με τη παρουσίαση του συγκροτήματος Free Souls. Ένα συγκρότημα ροκ και τζαζ που οργανώθηκε από 5 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου που έπαιξαν αγαπημένα τραγούδια με ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα, κιθάρες, τραγούδι και κράτησαν το κέφι μικρών και μεγάλων μέχρι αργά το βράδυ!
Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή του ιερέως του Μούδρου που με τη συνοδεία κιθάρων απήγγειλε και τραγούδησε το τραγούδι της Alfonsina y El Mar. Ο πατέρας Γεώργιος συμμετέχει ενεργά στο Μουσικό Εργαστήρι και έχει κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό των μαθητών της μουσικής.
Όμως η μεγαλύτερη επιτυχία και το στοιχείο που κάνει αυτό το Εργαστήρι να ανταποκρίνεται πραγματικά στους στόχους του Συνδέσμου είναι η επαφή των παιδιών με τους δασκάλους τους και η σύμπνοια, ο σεβασμός και η αγάπη που κυριαρχεί στις σχέσεις τους. Αναμφισβήτητα βοηθά το γεγονός πως ο δάσκαλος της κλασσικής κιθάρας έχει μόνιμα εγκατασταθεί στο Μούδρο είναι όμως ένα κλίμα που και η δασκάλα του πιάνου έχει καλλιεργήσει με την αφοσίωση της στο νησί και τους κατοίκους του. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό που η Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη, εμπνεύστρια των Μουσικών Εργαστηρίων, αποκαλούσε «κυψέλη πολιτισμού», εκεί που δεν καλλιεργείται μόνο η γνώση και η αγάπη για τη μουσική αλλά και μια νοοτροπία συνεργασίας, σεβασμού και σωστής κοινωνικοποίησης.
Μουσική καλοκαιρινή πανσέληνος
Η Πολιόχνη, αρχαιολογικός χώρος στη Λήμνο, με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, φιλοξενεί μια φορά το χρόνο τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι.
Πρώτη φορά στις 13 Αυγούστου 2011 η βραδιά πλαισιώθηκε από την ορχήστρα κλασικής μουσικής του Μουσικού Εργαστηρίου του Μούδρου. Ο κόσμος που ξεπέρασε κατά πολύ σε αριθμό τον αναμενόμενο ενθουσιάστηκε! Όλοι είπαν ότι ήταν κάτι πολύ ταιριαστό με τη βραδιά και απόλαυσαν τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου, τα οποία παρουσίασαν ένα ποικίλο πρόγραμμα, κλασικής μουσικής αλλά και αγαπημένες μελωδίες Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και άλλα.