Εκδηλώσεις 2009

//Εκδηλώσεις 2009

Εκδηλώσεις 2009

2018-10-01T09:32:31+00:00

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της ΕλευσίναςΤη Κυριακή 5 Απριλίου 2009, όπως είχε προγραμματιστεί, έγινε η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ήταν η ανοιξιάτικη εκδήλωση που οργανώθηκε από το Σύνδεσμο και πήραν μέρος σε αυτή 40 Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου. Η ξενάγηση έγινε από την κυρία Πόπη Παπαγγελή, Έφορο Αρχαιοτήτων Ελευσίνας, η οποία με τη βαθιά της γνώση αλλά και εύληπτο τρόπο μετέδωσε την ατμόσφαιρα του Ιερού τόπου και τη σημασία των αρχαιοτήτων που υπάρχουν σήμερα στο χώρο που για πολλούς αιώνες υπήρξε ένας από τους «σημαντικότερους και οσιότερους του αρχαίου κόσμου», όπως αναφέρει στο κείμενο της που συνοδεύει το βιβλίο «ΕΛΕΥΣΙΝΑ ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο» έκδοση της Eurobank 2002.

Τα ανοιξιάτικα λουλούδια, οι μαργαρίτες και οι παπαρούνες που πλαισιώνουν αυτή την εποχή τα αρχαία που εδώ δεν τα «εξοντώνουν» με χημικά, αλλά τα κόβουν με το χέρι από σεβασμό για το περιβάλλον, ταιριάζουν απόλυτα με τη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης και τους συμβολισμούς της βλάστησης και της γονιμότητας που ήταν ο πυρήνας των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Εκτός προγράμματος είδαμε μικρούς μαθητές Δημοτικού σχολείου  που έδιναν παράσταση στα προπύλαια του Ναού της Δήμητρας εμπνευσμένη από την ιστορία του.

Ακολούθησε μια μικρή στάση για ξεκούραση και ένα «μεζέ» στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη
«Από τη Χώρα του Χρυσόμαλλου Δέρατος Θησαυροί της Αρχαίας Κολχίδας»

Στις 5 Μαρτίου 2009 τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου συναντήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και ξεναγήθηκαν από την καθηγήτρια κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου στην Έκθεση «Από τη Χώρα του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Θησαυροί της Αρχαίας Κολχίδας». Η περιοδεύουσα αυτή έκθεση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό, προβάλλει με τρόπο εντυπωσιακό τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στα ανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου από τον 5ο έως τον 2ο αι. π.Χ. Τα 140 έργα της έκθεσης – ανάμεσα στα οποία  και 100 κοσμήματα – προέρχονται από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βάνι, θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Κολχίδας (σημερινή δυτική Γεωργία). Στόχος της έκθεσης είναι τόσο η ανάδειξη των ισχυρών πολιτισμικών δεσμών ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και στην Κολχίδα, όσο και η γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον εκθαμβωτικό κόσμο της Ανατολής.

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Στη σειρά των πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο Σύνδεσμος, μια μεγάλη ομάδα από μέλη και φίλους του επισκέφθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2009 στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού την έκθεση «Το Βραχιόλι Νεοελληνικό και Έθνικ, 19ος– 20ός αιώνας. Συλλογή Βραχιολιών Κατερίνας Κορρέ – Ζωγράφου», όπου παρουσιάζεται η πλούσια συλλογή της Καθηγήτριας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου. Την ομάδα συνόδευσε και ξενάγησε η ίδια η κυρία Κορρέ, που είναι άλλωστε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και χαρακτικά ξένων περιηγητών συνοδεύουν την έκθεση που περιλαμβάνει περί τα 200 αντικείμενα.

Αναλύθηκε η αισθητική των βραχιολιών, αλλά και των άλλων παραδοσιακών κοσμημάτων, καθώς και η σημασία τους ως αντικειμένων κοινωνικού και θρησκευτικού συμβολισμού, οικονομικής επένδυσης, αγοραπωλησίας, ενεχυριασμού, προικοδότησης, νυφιάτικων δώρων, περιουσιακών στοιχείων στους μετακινούμενους πληθυσμούς, λατρευτικών αναθημάτων και φυλαχτών.

Η μετάβαση και η επιστροφή από το κέντρο της Αθήνας στο χώρο της έκθεσης έγινε με ειδικά μισθωμένο πούλμαν από το Σύνδεσμο.

Η κοπή της πίτας του Συνδέσμου

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009 έγινε στη αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών η κοπή της Πίτας του Συνδέσμου.

2009 ΠίταΦέτος εγκαινιάστηκε ένα νέο πρόγραμμα για την ετήσια αυτή εκδήλωση, η γνωριμία δηλαδή διαφορετικού κάθε φορά νησιού, τα φαγητά, τους χορούς και τα τραγούδια του. Η αρχή έγινε με τη ΣΙΦΝΟ, από όπου ξεκίνησε και το πρώτο Μουσικό Εργαστήρι με πρωτοβουλία της Σιφνιάς μουσικοπαιδαγωγού και Επιτίμου Προέδρου μας Φραγκίσης Ψαχαροπούλου – Καρόρη.

Φίλοι από το νησί μας προσέφεραν τους ονομαστούς ρεβιθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα, και «μανούρες» μαγειρέψαμε ρεβίθια, και μαζί με τους φίλους μας θαυμάσαμε τη χορευτική ομάδα του Λυκείου με τις εκπληκτικές αυθεντικές σιφνέικες φορεσιές, τραγουδήσαμε και απολαύσαμε τους Σίφνιους μουσικούς, Παντελή Αγιουτάντη, βιολί, και Γρηγόρη Λεμπέση λαούτο.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Σιφνιακής Αδελφότητας Κυριών και της Αδελφότητας Σιφνίων “Ο Άγιος Συμεών”.

Το νόμισμα, προσφορά και πάλι του του Φίλου του Συνδέσμου κ. Δημήτρη Τσίτουρα, κέρδισε η Κυρία Ζωή- Αύρα Πανταζή.

Στη διάρκεια της βραδιάς έγινε ειδική προβολή της Ιστοσελίδας του Συνδέσμου και των πρώτων εκδηλώσεων του 2009 και κυκλοφόρησαν λαχνοί με πλούσια δώρα.