Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English

Μουσική για Όλους

Το πρόγραμμα

Ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους» που απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες. Περιλαμβάνει επιλεγμένες εισηγήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια, ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους μαθητές των μουσικών εργαστηρίων και ταξίδια μαθητών από τα νησιά στην Αθήνα για παρακολούθηση συναυλιών και παραγωγών για παιδιά και νέους ακροατές. Θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Το πρόγραμμα ταξιδεύει σε έξι νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Κέα, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο) με τη συνεργασία τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Δεκατέσσερις εισηγητές-μουσικοί, παρουσιάζουν και αναπτύσσουν με διαδραστικό τρόπο δεκαεννέα θέματα.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

 

Μουσική για Όλους 2016 

Το Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου στη Στέγη Γραμμάτων και ΤεχνώνΤο Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στις 27 Δεκεμβρίου 2015 8 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου, ηλικίας 8-15 ετών, συνοδευμένοι από τους γονείς τους, συναντήθηκαν με τους δασκάλους τους Ιωάννα – Βενετία Κουκοπούλου και Σοφοκλή Βαγγελάτο και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση την όπερα "η Βασίλισσα του Χιονιού"!

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Μουσική για Όλους" που υλοποιεί ο Σύνδεσμος "Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας" με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

 

«Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού»
Εισήγηση του μουσικού Διονύση Μαλλούχου στην Κέα

«Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού»Στις 23 Ιανουαρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορησσία Κέας, ο μουσικός Διονύσης Μαλλούχος μίλησε για την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού, ένα θέμα που προκάλεσε το ενδιαφέρον των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, που το παρακολούθησαν, ανεξάρτητα με τη σχέση που έχουν με τη μουσική. Στην παρουσίαση έγινε αναφορά σε πολλές σχετικές επιστημονικές έρευνες που ανιχνεύουν πώς εξελίσσεται η προσωπικότητα ενός παιδιού όταν μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ο μουσικός Νίκος Ξανθούλης στη Λήμνο

Ο μουσικός Νίκος Ξανθούλης στη ΛήμνοΣτο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος “Μουσική για Όλους” που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 23 Ιανουαρίου 2016, το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου φιλοξένησε το μουσικό Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο “Η Λύρα του Απόλλωνα”. Η εισήγηση φιλοξενήθηκε στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου “Παύλος Κουντουριώτης” και αφορούσε στην αρχαία ελληνική μουσική και πώς έχει επηρεάσει τη μουσική τέχνη μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η παρουσίαση της Απολλώνιας Λύρας στο κοινό από το Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος εντυπωσίασε με την εκτέλεση αρχαίων ελληνικών ύμνων και χορικών από τραγωδίες του αρχαίου θεάτρου.

Στις 24 Ιανουαρίου 2016 στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου “Παύλος Κουντουριώτης” ο μουσικός Νίκος Ξανθούλης παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο "Του χρωστήρα και του δοξαριού", μία αναδρομή στην ιστορική συμπόρευση ζωγραφικής και μουσικής στην Ευρώπη, από το Μεσαίωνα έως τις μέρες μας. Η εισήγηση περιελάμβανε εκπληκτικό αρχείο φωτογραφιών, με αναφορές στην αρχιτεκτονική και την εξέλιξη της ζωγραφικής, καθώς και στην εξέλιξη της μουσικής τέχνης και των μουσικών οργάνων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video από τις εκδηλώσεις στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook! “Η Λύρα του Απόλλωνα” - "Του χρωστήρα και του δοξαριού"

 

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο»
Eισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη Σίφνο

Το Σάββατο 23 Γενάρη 2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Πρόκου στην Απολλωνία της Σίφνου η εκδήλωση με τίτλο "Από το κοντσέρτο... στο Μπάμπη Τσέρτο". Οι δύο εισηγητές Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα έκαναν μία ιστορική αναδρομή και ταυτόχρονα μία βιωματική προσέγγιση στην εμπειρία της μουσικής ακρόασης. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με οπτικοακουστικό υλικό καθώς και με μουσικά "παιχνίδια" με τη συμμετοχή του κοινού.

Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο στη ΣίφνοΤην Κυριακή 24 Γενάρη 2016, στο χώρο του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη στο Κάτω Πετάλι, οι δύο εισηγητές οργάνωσαν και πάλι μουσικά παιχνίδια για τα μικρότερα παιδιά του Εργαστηρίου, εξάπτοντας τη φαντασία τους και συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τη δημιουργικότητα. Συμμετείχαν 10 παιδιά και ο εξαιρετικός χειρισμός από τους δύο μουσικούς-δασκάλους παιδιών με πολύ διαφορετική προσωπικότητα και συμπεριφορά αποκάλυψε σε όλους πώς η μουσική μπορεί να εμπνεύσει τη φαντασία και τη συλλογικότητα των παιδιών.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Ο ρυθμός στη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου», εισήγηση και συναυλία των Σάμι Αμίρη και Αντώνη Λαδόπουλου στην Ικαρία«Ο ρυθμός στη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου», εισήγηση και συναυλία των Σάμι Αμίρη και Αντώνη Λαδόπουλου στην Ικαρία

Στις 31 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση του Σάμι Αμίρι "Ο ρυθμός στη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου", ακολούθησε Jazz συναυλία από τους «Phos Duo» Σάμι Αμίρης – Πιάνο, Αντώνης Λαδόπουλος – Σαξόφωνο. Οι Ικαριώτες που έζησαν αυτές τις στιγμές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καινούργια, πιο ιδιαίτερα ακούσματα και να ζήσουν τις άπειρες δυνατότητες του αυτοσχεδιασμού.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Το Μουσικό εργαστήρι Κέας επισκέπτεται τη Λήμνο

Το Μουσικό εργαστήρι Κέας επισκέπτεται τη Λήμνο

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου φιλοξένησε, στις 7 Φεβρουαρίου 2016 την καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας, Ηώ Αδαμοπούλου, καθώς και 4 μαθητές του τμήματος πιάνου. Οι μαθητές από την Κέα είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου και να συμπράξουν σε κομμάτια για 4 χέρια στο πιάνο, καθώς και να γίνουν μέρος της Μικτής Ορχήστρας του Εργαστηρίου.

Αν και οι καιρικές αντιξοότητες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ημερών περιόρισαν τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά και των δύο εργαστηρίων υπήρξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα, προσμένοντας την επόμενη φορά που θα τους δοθεί μία αντίστοιχη ευκαιρία συνάντησης με μαθητές άλλων μουσικών εργαστηρίων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος ‪‎Μουσική Για Όλους‬ που οργανώνει φέτος ο Σύνδεσμος Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας.

Δείτε το video από την επίσκεψη στο YouTube με την επιμέλεια του Μάκη Καλλιάνη και την ευγενή φροντίδα της Νίκης Μπουζιωτοπούλου!

 

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σαντορίνη

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΣαντορίνηΣτις 13 Φεβρουαρίου 2016, τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηριού Σαντορίνης και οι φίλοι τους παρακολούθησαν στο Θέατρο Δημοτικού Σχολείου Φηρών το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού της συγγραφέως και μουσικού Μαριβίτας Γραμματικάκη "Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί" . Συμμετείχαν στην αφήγηση του παραμυθιού του Γίγαντα Ασηλάμπα Ντελασύ και στη συνέχεια διηγήθηκαν το δικό τους παραμύθι συνδυάζοντας εικόνες και μουσικές.

Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε και στις 15 Φεβρουαρίου 2016 στους μαθητές της Γ' και της Δ' τάξης των δημοτικών σχολείων της Σαντορίνης που επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο το δημοτικό σχολείο των Φηρων. Πέρασαν όλοι ένα πολύ δημιουργικό πρωινό, με μουσική, κίνηση και φαντασία. Το ίδιο πρωινό οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού σχολείου Φηρών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα στις τάξεις τους μια μικρή παρουσίαση της βίολας.

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΣαντορίνηΣτις 14 Φεβρουαρίου 2016 γονείς και εκπαιδευτικοί, αναζήτησαν το εσωτερικό παιδί μέσω του παραμυθιού και της εικονογράφησης έχοντας ως οδηγό τη μουσική. Έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι και το παρουσίασαν στην ομάδα με την καθοδήγηση της Μαριβίτας Γραμματικάκη στο σεμινάριο με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι».

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού»
Εισήγηση του μουσικού Διονύση Μαλλούχου στη Σίφνο

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Στ. Πρόκου στην Απολλωνία της Σίφνου ο μουσικός Διονύσης Μαλλούχος μίλησε με θέμα «Η επίδραση της μουσικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του παιδιού».

Διονύσης Μαλλούχος στη ΣίφνοΟ ομιλητής, αντλώντας στοιχεία από πλήθος επιστημονικές έρευνες και χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό, κατέδειξε τη θετική επίδραση που έχει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται σε μικρή ηλικία. Τα οφέλη αφορούν στην πνευματική και συναισθηματική του ευφυία, στην αντιληπτική του ικανότητα, στην ανάπτυξη της δημιουργικής του φαντασίας και στην τόνωση της αυτοεκτίμησης του. Μετά το τέλος ομιλίας ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση δήλωσαν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να υπάρξουν και άλλες τέτοιες παρουσιάσεις θεμάτων, που αγγίζουν την παιδική ηλικία και τα προβλήματα της.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Τι είναι μουσική», εισήγηση του μουσικού Γιώργου Πατεράκη στη Λήμνο

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου 2016 στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» στη Λήμνο, ο σολίστ, καθηγητής πιάνου και ιδρυτής της μουσικής πλατφόρμας “The String Theory Ensemble” Γιώργος Πατεράκης επιχείρησε να διευρύνει την έννοια της «συγκίνησης» στο άκουσμα ενός μουσικού έργου, πέραν των ορίων της απλής συναισθηματικής αντίδρασης, σε ένα διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Τι είναι μουσική. Πώς αντιλαμβανόμαστε αισθητηριακά και διανοητικά τους ήχους; Όλοι μπορούμε να τραγουδήσουμε!»

Ο Γιώργος Πατεράκης στη Λήμνο

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στην αντίληψη της μουσικής, στη σχέση της με και την προέκτασή της προς την επιστήμη. Το 1ο τρίωρο του Σεμιναρίου φιλοξένησε περάσματα από θεωρίες όπως η Ακολουθία Fibonacci, η Χρυσή Τομή, ο Δακτύλιος του Moebius, μέχρι τα αισθητικά κριτήρια, την έννοια της “συγκίνησης” στο άκουσμα ενός μουσικού έργου, πέραν των ορίων της απλής συναισθηματικής αντίδρασης, η οποία, σήμερα πλέον, αποτελεί συνήθως το μοναδικό κριτήριο στην αξιολόγηση των έργων τέχνης γενικά.

Την Κυριακή ο Γιώργος Πατεράκης, μέσα από τη σύγκριση και την ανάλυση μουσικών κομματιών διαφόρων ειδών και εποχών, ασχολήθηκε με τα κατ' εξοχήν ενδιαφέροντα, αν και λιγότερο πρόδηλα χαρακτηριστικά των έργων, τα οποία συχνά περνούν απαρατήρητα στον σύγχρονο ακροατή, παρακολουθώντας παράλληλα τη δραματική διαδρομή της μουσικής γραφής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και από τα επιστημονικά δεδομένα της κάθε εποχής, συχνά παλινωδώντας μεταξύ περιπλοκότητας, απλότητας και απλοϊκότητας. Το τρίωρο της Κυριακής έκλεισε με το Γιώργο Πατεράκη να παροτρύνει μη γνώστες της μουσικής αλλά και μουσικούς, να συνυπάρξουν μελωδικά σε μία αυτοσχέδια χορωδία, δραστηριότητα που έκλεισε το διήμερο με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και όμορφη διάθεση.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος ‪‎Μουσική Για Όλους‬ που οργανώνει φέτος ο Σύνδεσμος Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Ευχαριστούμε τον Μάκη Καλλιάνη για την επιμέλεια των video!

 

Το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης στην Αθήνα

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου 2016 17 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα!

Το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης στην ΑθήναΤο Σάββατο τα παιδιά με τη δασκάλα τους Ματίνα Κοτσιφού επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας στην Πλάκα. Εκεί χωρίστηκαν σε ομάδες και εξερεύνησαν το Μουσείο. Ανακάλυψαν ήχους και μουσικά όργανα από την παραδοσιακή μας μουσική, ενώ στο κήπο του μουσείου ετοίμασαν την εργασία τους πάνω στα εκθέματα που είχαν δει.

Την Κυριακή με μεγάλο ενθουσιασμό επισκεφτήκανε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα μεγαλύτερα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», ενώ τα μικρότερα απόλαυσαν την παράσταση «1000+1 σελίδες». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα παιδιά επιστρέψανε στη Σαντορίνη γεμάτα από ήχους, εικόνες και πολλές όμορφες αναμνήσεις!

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην Κέα

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην ΚέαΣτις 20 Φεβρουαρίου 2016, 50 παιδιά της Κέας, ηλικίας 4 έως 14 ετών, παρακολούθησαν στο Δημοτικό Σχολείο Κορησσίας το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού της συγγραφέως και μουσικού Μαριβίτας Γραμματικάκη "Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί". Η Μαριβίτα Γραμματικάκη τους καθήλωσε τα παιδιά με την αφήγησή της. Αφού τους εξήγησε τα στάδια στο στήσιμο ενός παραμυθιού, διηγήθηκε παραμύθια, με τη βοήθεια των παιδιών, τα οποία απαντούσαν σε ερωτήσεις της, είτε με τον λόγο ή ακόμη και την κίνηση. Διηγήθηκαν ακόμη, τα ίδια μια ιστορία με την ενθάρρυνση και τη βοήθειά της. Τα παιδιά συμμετείχαν με προσοχή αλλά και ενθουσιασμό στο εργαστήρι!

Στις 21 Φεβρουαρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Κορησσίας, «Στυλιανός Ρέστης», η συγγραφέας και μουσικός Μαριβίτα Γραμματικάκη παρουσίασε το σεμινάριο για ενήλικες με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι». Το σεμινάριο παρακολούθησαν πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Η Μαριβίτα Γραμματικάκη δεν είχε προετοιμάσει απλώς μια ομιλία, αλλά ένα βιωματικό σεμινάριο στο όποιο όλοι συμμετείχαν ενεργά, αποκαλύπτοντας στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες το «εσωτερικό παιδί» τους δημιουργώντας μια ουσιαστική εμπειρία για όλους!

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην ΚέαΣτις 22 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας στην Κέα φιλοξένησαν τη μουσικό της Λυρικής Σκηνής και συγγραφέα παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους Μαριβίτα Γραμματικάκη. Τα 70 περίπου παιδιά του σχολείου χωρίστηκαν σε δυο τμήματα και είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν, να συμμετέχουν και να φτιάξουν το δικό τους μουσικό παραμύθι. Επίσης να μάθουν τα μουσικά όργανα, πώς λειτουργεί η ορχήστρα, και να παίξουν μουσικά-ρυθμικά σχήματα με το σώμα τους. Τα παιδιά μαγεύτηκαν από την χαρισματική αφηγήτρια και, με διαδραστικό τρόπο, έζησαν για δυο ώρες το δικό τους μουσικό παραμύθι.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί και Εσωτερικό παιδί και παραμύθι!

 

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου στην Αθήνα

Το Σαββατοκύριακο 27-28 Φεβρουαρίου 2016 10 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα!

Το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου στην ΑθήναΤο Σάββατο τα παιδιά με τη δασκάλα τους Νίκη Μπουζιωτοπούλου επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας στην Πλάκα και ανακάλυψαν ήχους και μουσικά όργανα από την παραδοσιακή μας μουσική.

Την Κυριακή επισκεφτήκανε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Μπετόβεν μένει από πάνω». Το έντονο πολιτιστικό Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"! Τα παιδιά επέστρεψαν στη Λήμνο τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, έχοντας στις «αποσκευές» τους τις καλύτερες εντυπώσεις από το μοναδικό αυτό ταξίδι.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Η όπερα πάει Αιγαίο ...το μιούζικαλ πάει νησιά»
Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στην Ικαρία

Στις 27 Φεβρουαρίου 2016 στο Παλαιό Δημαρχείο στον Εύδηλο Ικαρίας και στις 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας η Έφη Μηνακούλη (μέτζο σοπράνο και ερμηνεύτρια αναγεννησιακού λαούτου και θεόρβης) μαζί με τη μουσικό Νεφέλη Μπερή (τραγούδι, πιάνο και κίνηση) εξερεύνησαν το μαγικό χώρο της όπερας και το λαμπερό χώρο του μιούζικαλ σε δυο εκδηλώσεις με τίτλο: «Η όπερα πάει Αιγαίο ...το μιούζικαλ πάει νησιά».

Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στην Ικαρία

Η Έφη Μηνακούλη και η Νεφέλη Μπερή καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν τα λόγια των τραγουδιών, τις εικόνες και τα συναισθήματα, που κρύβονται στις λέξεις και τη μουσική, και, μαζί με τα ενθουσιασμένα παιδιά, να τραγουδήσουν και να γράψουν τους δικούς τους στίχους. Επίσης συμπλήρωσαν την παρουσίαση με μια μικρή συναυλία!

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν και πολλοί από τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας. Οι εισηγήτριες με απλό και κατανοητό τρόπο κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών σε έναν κόσμο σχεδόν άγνωστο σε αυτούς!  Ειδικά οι πολύ μικροί μαθητές δεν σταμάτησαν να διατυπώνουν πολύ έξυπνες παρατηρήσεις και να συμμετέχουν με μεγάλη ζέση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους μεγαλύτερους συμμετέχοντες!

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: Εύδηλος και Άγιος Κήρυκος!

 

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο»
Eισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη Σέριφο

Ο Δ. Σινάνογλου και η Αθ. Τασούλα στη ΣέριφοΤο Σαββατοκύριακο 27 - 28 Φεβρουαρίου 2016 επισκέφθηκαν τη Σέριφο οι μουσικολόγοι, δάσκαλοι και μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2016 στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σερίφου (Λιβάδι) οργάνωσαν μουσικά παιχνίδια για παιδιά. Συμμετείχαν δεκαοκτώ παιδιά, ηλικίας πέντε έως δώδεκα ετών. Μέσα από συνεχή διάδραση, τα παιδιά έπαιξαν με τη μουσική και εξασκήθηκαν στην προσεχτική ακρόαση της. Εξασκήθηκαν στον να ακούν πράγματι τη μουσική συγκεντρωμένα και συνειδητά, μέσα από πολύ ευχάριστα και στοχευμένα παιχνίδια. Τα παιδιά δε δίστασαν να δείχνουν κάθε στιγμή τη χαρά τους. Οι γονείς, που επίσης παρακολουθούσαν διακριτικά τη δραστηριότητα, ευχαρίστησαν θερμά τους εισηγητές.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σερίφου (Λιβάδι) παρουσιάστηκε η διαδραστική εισήγηση «Από το κοντσέρτο στον... Μπάμπη Τσέρτο!» που απευθυνόταν σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενηλίκους. Η κυριακάτικη εισήγηση περιείχε ομιλία και ασκήσεις, κατάλληλα διαμορφωμένες για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η παρουσίαση συνδύασε εξαίρετα την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική με την κλασική και διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Ο δήμαρχος Σερίφου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Οι δράσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Κέας

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΚέαςΣτις 28 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές και οι δάσκαλοι κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν ένα εποικοδομητικό σεμινάριο κλασικής κιθάρας με τον διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας κ. Δημήτρη Κουρζάκη στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορησσία Κέας.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλο το πρόγραμμα του Σεμιναρίου και αποκόμισαν από αυτό σημαντικά εφόδια για να συνεχίσουν την καλλιτεχνική τους πορεία! Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημήτρη Κουρζάκη για τις πολύτιμες συμβουλές του!

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Το τρίο eclipsis στην Ικαρία

Το τρίο eclipsis στην ΙκαρίαΤο Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016, στο Παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση οργάνων της οικογένειας του φλάουτου από τον Νίκο Κατριτζιδάκη και αμέσως μετά δόθηκε συναυλία με την Τίνα Ανδρικοπούλου (φωνή) τον Νίκο Κατριτζιδάκη (φλάουτο) και την Μαριάννα Τσίκα (πιάνο), μια συναυλία από το τρίο eclipsis για την ιδέα του έρωτα, το παιχνίδι, τις αντιφάσεις, τις αισθήσεις και τα (ηχο)χρώματά του. Στο πρόγραμμά τους ακούστηκε μουσική από την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και την Ιαπωνία, καθώς και έργα με έμπνευση από το Σαίξπηρ (400 χρόνια φέτος από τη γέννησή του).

Η εκδήλωση εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Η όπερα πάει Αιγαίο ...το μιούζικαλ πάει νησιά»
Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στη Λήμνο

Η Έφη Μηνακούλη και η Νεφέλη Μπερή στη ΛήμνοΣτις 20 Μαρτίου 2016, στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου "Παύλος Κουντουριώτης", η Έφη Μηνακούλη (μέτζο σοπράνο και ερμηνεύτρια αναγεννησιακού λαούτου και θεόρβης) μαζί με τη μουσικό Νεφέλη Μπερή (τραγούδι, πιάνο και κίνηση) εξερεύνησαν το μαγικό χώρο της όπερας και το λαμπερό χώρο του μιούζικαλ στην εκδήλωση με τίτλο: «Η όπερα πάει Αιγαίο ...το μιούζικαλ πάει νησιά».

Η Έφη Μηνακούλη και η Νεφέλη Μπερή παρότρυναν τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν τα λόγια των τραγουδιών, τις εικόνες και τα συναισθήματα, που κρύβονται στις λέξεις και τη μουσική, και, μαζί με τα ενθουσιασμένα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου, να τραγουδήσουν και να γράψουν τους δικούς τους στίχους. Επίσης συμπλήρωσαν την παρουσίαση με μια μικρή συναυλία!

Μία ημέρα νωρίτερα, το απόγευμα της 19 Μαρτίου 2016, οι δύο ερμηνεύτριες, καλεσμένες του Τμήματος Χορωδίας Ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου, πήραν τα "ηνία" της πρόβας, βάζοντας τις συμμετέχουσες του τμήματος στα μονοπάτια της όπερας και της άριας, περνώντας μέσα από πασίγνωστα ακούσματα όπως ο Μαγικός Αυλός του Mozart και η Carmen του Bizet.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΛήμνουΣτις 20 Μαρτίου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας κ. Δημήτρη Κουρζάκη, μία επίσκεψη που είχε απόλυτη επιτυχία.

Τα 15 παιδιά, μαθητές κιθάρας, μικρά και μεγάλα, ενθουσιάστηκαν από το master class του κυρίου Κουρζάκη, ο οποίος ασχολήθηκε διεξοδικά και με υπομονή με κάθε κιθαριστή ξεχωριστά, κρατώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον για κάθε ακροατή. Μετά το τέλος του σεμιναρίου (διάρκειας περίπου 3,5 ωρών) όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν ικανοποιημένοι και γεμάτοι.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ο Δρ. Νίκος Νίκος Ξανθούλης στην ΚέαΟ Δρ. Νίκος Νίκος Ξανθούλης στην Κέα

Στις 2 Απριλίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορησσία Κέας ο συνθέτης - ερευνητής Δρ. Νίκος Ξανθούλης παρουσίασε το θέμα «Από την Αρχαία Ελλάδα και τη Μουσική της στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη».

O Δρ. Νίκος Ξανθούλης αναφέρθηκε στην αρχαία ελληνική μουσική και την επίδρασή της στην ιστορία και τους σημαντικούς σταθμούς της μουσικής. Επίσης ανέλυσε την παράλληλη πορεία «του χρωστήρα και του δοξαριού», δηλαδή της μουσικής με τη ζωγραφική στην Ευρώπη από το Μεσαίωνα έως τις μέρες μας. Τέλος παρουσίασε και ερμήνευσε μουσικά έργα με ανακατασκευασμένα όργανα, όπως η αρχαία ελληνική λύρα και η σάλπιγγα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Η όπερα πάει Αιγαίο ...το μιούζικαλ πάει νησιά»
Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στη Σαντορίνη

Στις 3 Απριλίου 2016 οι μουσικοί Έφη Μηνακούλη και Νεφέλη Μπερή, επισκέφτηκαν την Σαντορίνη.

Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στη ΣαντορίνηΣτο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών οι μαθητές και οι γονείς του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης καθώς και οι φίλοι τους, μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν μια πολύ όμορφη εισαγωγή στον κόσμο της όπερας και του μιούζικαλ, παρακολουθώντας σε προβολή αλλά και ζωντανά τις εισηγήτριες να ερμηνεύουν επιλεγμένα αποσπάσματα από τα αντίστοιχα μουσικά είδη. Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την χαρά να τραγουδήσουν, να φτιάξουν δικούς τους στίχους και να διασκεδάσουν, μαθαίνοντας παράλληλα πολλά καινούργια στοιχεία για την όπερα και το μιούζικαλ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην Ικαρία

Το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας φιλοξένησε την κυρία Μαριβίτα Γραμματικάκη, μουσικό της Λυρικής Σκηνής και συγγραφέα παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους. Η κ. Γραμματικάκη παρουσίασε ένα εργαστήρι παραμυθιού για παιδιά, το «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί», και ένα σεμινάριο για ενήλικες – εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα «Εσωτερικό παιδί και Παραμύθι».

η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην ΙκαρίαΤο Σάββατο 2 Απριλίου 2016 τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Δημαρχείου Ευδήλου, και την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 επαναλήφθηκαν στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου. Η συμμετοχή στα εργαστήρια των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη. Η κυρία Γραμματικάκη κατάφερε να καθηλώσει κυριολεκτικά με την αφήγησή της το πιο απαιτητικό κοινό ηλικίας 4-14 ετών! Αφού τους εξήγησε τα στάδια στο στήσιμο ενός παραμυθιού, διηγήθηκε παραμύθια, με τη βοήθεια των παιδιών, τα οποία απαντούσαν σε ερωτήσεις της, με τον λόγο ή ακόμη και με κίνηση, διηγήθηκαν ακόμη, και τα ίδια τα παιδιά μια ιστορία με την ενθάρρυνση και τη βοήθειά της.

Το σεμινάριο με θέμα «Εσωτερικό παιδί και Παραμύθι» είχε κι αυτό μεγάλη απήχηση στους συμμετέχοντες- γονείς και εκπαιδευτικούς. Η κυρία Γραμματικάκη δεν είχε προετοιμάσει απλώς μια ομιλία, αλλά ένα βιωματικό σεμινάριο με σκοπό να κατανοήσει ο ενήλικος το ρόλο της παιδικότητας στη ζωή του και πώς αυτή, είναι αναγκαία για την επικοινωνία με τα παιδιά. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, συμμετείχαν όλοι ενεργά, αποκαλύπτοντας στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες το «εσωτερικό παιδί» τους. Οι εντυπώσεις όλων, μικρών και μεγάλων, ήταν οι καλύτερες!

η Μαριβίτα Γραμματικάκη στην ΙκαρίαΤέλος τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, η κ. Γραμματικάκη, βρέθηκε στα δύο Δημοτικά σχολεία του Άγιου Κηρύκου και παρουσίασε το εργαστήρι παραμυθιού, σε όλα τα παιδιά, χωρισμένα σε ηλικίες. Τα παιδιά, αρχικά παρακολούθησαν την κ. Γραμματικάκη, να τους αφηγείται ένα παραμύθι, στη συνέχεια όμως αφού συζήτησαν το νόημα του παραμυθιού, έμαθαν τα στάδια στησίματος ενός παραμυθιού, ώστε να μπορούν να φτιάξουν μόνα τους το δικό τους παραμύθι!

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» στον Εύδηλο, «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» στον Άγιο Κήρυκο και «Εσωτερικό παιδί και Παραμύθι» στον Άγιο Κήρυκο.

 

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σέριφο

Στις 15 Απριλίου 2016, 25 παιδιά της Σερίφου, ηλικίας 4 έως 15 ετών, παρακολούθησαν στο κέντρο Ίσαλος στο Λιβάδι Σερίφου το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού της συγγραφέως και μουσικού Μαριβίτας Γραμματικάκη "Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί".

η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΣέριφοΗ Μαριβίτα Γραμματικάκη εξήγησε στα παιδιά τα στάδια στο στήσιμο ενός παραμυθιού και διηγήθηκε παραμύθια με τη βοήθεια των παιδιών που συμμετείχαν με λόγο και κίνηση. Διηγήθηκαν και τα παιδιά μια ιστορία με την ενθάρρυνση και τη βοήθειά της. Τα παιδιά συμμετείχαν με προσοχή αλλά και ενθουσιασμό στο εργαστήρι!

Στο εργαστήρι μουσικού παραμυθιού συμμετείχαν πολλοί μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου, αλλά και άλλα παιδιά, μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου Σερίφου. Επίσης με ανδιαφέρον παρακολούθησαν το διαδραστικό πρόγραμμα οι ενήλικοι συνοδοί των παιδιών, αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου Σερίφου και οι δάσκαλοι του ου Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Μαρία Λιβανίου, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σερίφου, για την όμορφη προετοιμασία του χώρου της εκδήλωσης και στον κ. Κλεάνθη Γαλανό για την παραχώρηση του κέντρου Ίσαλος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο»
Eισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη Σαντορίνη

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου 2016 επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη οι μουσικολόγοι, δάσκαλοι και μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα.

Στις 16 Απριλίου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών παρουσιάστηκε η διαδραστική εισήγηση «Από το κοντσέρτο στον... Μπάμπη Τσέρτο» που απευθυνόταν σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενηλίκους. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης είχαν την ευκαιρία μέσα από την ακρόαση και πολλών μουσικών παραδειγμάτων να μάθουν τρόπους ακρόασης και ανάλυσης της μουσικής ακρόασης. Αναλυθήκαν τρόποι και εργαλεία μουσικής ακρόασης, ενώ έγινε και μια πολύ χρήσιμη αναδρομή στον τρόπο που εξελίσσεται και μεταβάλλεται η ακρόαση της μουσικής από το παρελθόν μέχρι σήμερα, αλλά και ανάλογα με την περίσταση.

Στις 17 Απριλίου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών οι δυο εισηγητές συναντήθηκαν με τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης και τους φίλους τους και μέσα από μουσικες δραστηριοτητες και παιχνίδια ενεργητική ακοής, τους δίδαξαν να αντιλαμβάνονται τη δομή, το χαρακτήρα και το νόημα της μουσικής. Τα παιδιά της Σαντορίνης συμμετείχαν με μεγάλο κέφι και ενθουσιασμό στις δραστηριότητες που είχαν προετοιμάσει οι δυο εισηγητές και ήρθαν σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής. Οι γονείς, που επίσης παρακολουθούσαν διακριτικά τη δραστηριότητα, ευχαρίστησαν θερμά τους εισηγητές.

Οι δράσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος..

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σίφνο

 Στις 16 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Στυλιανού Πρόκου στην Απολλωνία Σίφνου, η συγγραφέας και μουσικός Μαριβίτα Γραμματικάκη παρουσίασε το σεμινάριο για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι» Οι συμμετέχοντες μέσα από τις εικόνες του παραμυθιού ανίχνευσαν τη δυνατότητα να βγάλουν στην επιφάνεια το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας...

Στις 17 Απριλίου 2016 στο Μουσικό Εργαστήρι «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» στο Κάτω Πετάλι Σίφνου η Μαριβίτα Γραμματικάκη πραγματοποίησε εργαστήρι μουσικού παραμυθιού με τίτλο «Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί» για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Μέσα από τα παραμύθια συνδύασε το παιχνίδι, την κίνηση και τη μουσική!

η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σίφνο

Στις 18-19 Απριλίου 2016 το Δημοτικό Σχοελίου Σίφνου φιλοξένησε τη Μαριβίτα Γραμματικάκη. Τα παιδιά του σχολείου χωρίστηκαν σε τρία τμήματα και είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα παραμύθι ανάλογο με την ηλικία τους και να φτιάξουν το δικό τους μουσικό παραμύθι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την χαρισματική αφηγήτρια, αλλά κι εκείνη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη θερμή φιλοεξνία τους!

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: από το «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι» και από την «Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»!

 

Το Μουσικό Εργαστήρι Κέας στην ΑθήναΤο Μουσικό Εργαστήρι Κέας στην Αθήνα

Στις 17 Απριλίου 2016 11 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας επισκέφθηκαν την Αθήνα!

Με το δάσκαλό τους Αλέξη Σακίρι επισκεφτήκανε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρακολούθησαν την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Η παράσταση, αλλά και η φωτογράφιση με τους πρωταγωνιστές, γέμισε με ανθουσιασμό τα παιδιά της Κέας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας στην Αθήνα

Το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας στην ΑθήναΤο Σαββατοκύριακο 23-24 Απριλίου 2016 9 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας με τη συνοδεία ενός γονέα-συνοδού ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα!

Την Κυριακή με τους δασκάλους τους Βαγγέλη Γαγλία και Ηώ Αδαμοπούλου επισκεφτήκανε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρακολούθησαν την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Τα παιδιά επέστρεψαν στην Ικαρία τη Δευτέρα 25 Απριλίου, έχοντας στις «αποσκευές» τους τις καλύτερες εντυπώσεις από το μοναδικό αυτό ταξίδι.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Μουσική δωματίου στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου - 1ο μέρος

Στις 5-6 Μαΐου 2016 η φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» επισκέφτηκε το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη». Σε συνεργασία με τους δασκάλους της κιθάρας και του πιάνου του Μουσικού Εργαστηρίου, Δάφνη Τόκα και Τάκη Γιαννόπουλο, επιλέχθηκαν για τον κάθε μαθητή κιθάρας και πιάνου ένα έργο μουσικής δωματίου για φλάουτο και πιάνο ή για φλάουτο και κιθάρα, ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή. Οι μαθητές του Εργαστηρίου μελέτησαν την παρτιτούρα του έργου με τη βοήθεια των δασκάλων τους και έπαιξαν μαζί με την Αμαλία Κουντούρη το κομμάτι που είχαν προετοιμάσει. Η πρόβα ήταν ανοιχτή για τους μαθητές που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τα κομμάτια των συμμαθητών τους κι έκαναν παρατηρήσεις πάνω σε αυτά.

Μέσα από το σεμινάριο αυτό δόθηκαν κίνητρα στα παιδιά να μελετήσουν παραπάνω, για να συνοδεύσουν ένα μελωδικό όργανο. Επίσης οι μαθητές παίζοντας μαζί με έναν επαγγελματία μουσικό, αντιλήφθηκαν καλύτερα την φόρμα και την ψυχοκίνηση του κομματιού και εξασκήθηκαν να συνεργάζονται με κάποιον άλλο μουσικό.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική» στη Σέριφο

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Λιβάδι Σερίφου, στο κέντρο Ίσαλος, μια εντελώς πρωτότυπη συναυλία!

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με την μουσική» στη ΣέριφοΗ Νίνα Πατρικίδου (βιολί), ο Ηλίας Μπάρμπας (φλάουτο), η Κατερίνα Λιουδάκη (κλαρινέτο) και ο Ανδρέας Ανθόπουλος (φαγκότο) ερμήνευσαν έργα W.A.Mozart, Esprit Chedeville, G-B. Cirri, Georges Bizet, S. Rachmaninoff, Keith Amos και Sam Raphling.

Ωστόσο το μουσικό σύνολο της Νίνας Πατρικίδου κέρδισε επαξίως τον θαυμασμό όλων των παρευρισκομένων, αφού κατάφερε να κάνει τους - ουκ ολίγους - μικρούς ακροατές πρωταγωνιστές της βραδιάς! Η συναυλία "ξέφυγε" από τα πλαίσια μιας τυπικής συναυλίας κλασσικής μουσικής. Το κουαρτέτο "διαβάζοντας" το νεαρό ακροατήριο, προσάρμοσε το πρόγραμμά του και αυτοσχεδιάζοντας δημιούργησε μια παράσταση - παιχνίδι! Μετά το τέλος της παράστασης οι μουσικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους με τα παιδιά, αφού έβαλαν στις αποσκευές τους λίστα με τις μουσικές προτιμίσεις των μικρών μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου και των φίλων τους!

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική» στη Σίφνο

Στις 14 Μαΐου 2016 οι Σιφνιοί φίλοι της μουσικής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναυλία με τίτλο «Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική»! Η συναυλία ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στην Αυλή του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου, Αρτεμώνα, αλλά λόγω της βροχής φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική» στη ΣίφνοΤο εξαιρετικό τετραμελές μουσικό σύνολο απαρτιζόταν από καθηγητές και σπουδαστές της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, που ιδρύθηκε στην ΕΡΤ πριν 18 χρόνια και τα τελευταία 2 χρόνια τέλει υπό την αιγίδα της Ιερης Αρχιεπισκοπης Αθηνών! Η Νίνα Πατρικίδου (βιολί), ο Ηλίας Μπάρμπας (φλάουτο), η Κατερίνα Λιουδάκη (κλαρινέτο) και ο Ανδρέας Ανθόπουλος (φαγκότο) ερμήνευσαν έργα W.A.Mozart, Esprit Chedeville, G-B. Cirri, Georges Bizet, S. Rachmaninoff, Keith Amos και Sam Raphling. Από τη συναυλία δεν έλειψαν οι δάσκαλοι και οι φίλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη”.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή» στη Σαντορίνη

Στις 15 Μαΐου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών Σαντορίνης ο μουσικός-μουσικολόγος-εκπαιδευτικός μουσικής Κυριάκος Καραμπερόπουλος παρουσίασε μια ιστορική και βιωματική προσέγγιση της εμπειρίας της μουσικής ακρόασης με τίτλο «Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή».

«Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή» στη ΣαντορίνηΜέσα από μουσικές δραστηριότητες, κουίζ, ερωτήσεις και προβολές οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης και οι φίλοι τους έμαθαν πώς παράγεται ο ήχος, τι δυσκολία έχει κάθε όργανο, πώς ακούγεται, τι μουσική μπορεί να παίξει. Φλογέρες, σουραύλι, μαντούρα, καβάλια, ζουρνάς και βέβαια κλαρίνο ακούστηκαν σε χαρακτηριστικούς σκοπούς και τραγούδια της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι ακροατές να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες και το ηχόχρωμα του καθενός, τις δυνατότητές του και τη χρήση του στην παραδοσιακή, αλλά και τη σύγχρονη μουσική. Σε κάποια τραγούδια μάλιστα τα παιδιά κατάφεραν να συνοδέψουν τον κ. Κυριάκο Καραμπερόπουλο με τα κρουστά τους όργανα. Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν καλαμένιες νουνούρες!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Λήμνο

Στις 14 Μαΐου 2016 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μούδρου "Παύλος Κουντουριώτης" φιλοξένησε στο κτίριό του το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου, το Σύλλογο Γονέων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Μούδρου και τη Μαριβίτα Γραμματικάκη με το Εργαστήρι Μουσικού Παραμυθιού «Κόκκινη Κλωστή τραγουδά ένα Βιολί».

η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΛήμνοΤα παιδιά παρασύρθηκαν σε ένα παιχνίδι αφήγησης και μουσικής διήγησης, δημιουργώντας μία μικρή ορχήστρα με τη βοήθεια μίας "μαγικής" βιόλας κι ενός γίγαντα! Εξαιρετική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους! Η Μαριβίτα Γραμματικάκη είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος με πολλή διάθεση και αγάπη για τον μαγικό κόσμο της μουσικής και του παραμυθιού!

Στις 15 Μαΐου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου υποδέχτηκε τη Μαριβίτα Γραμματικάκη σε ένα σεμινάριο για εφήβους, ενήλικες και εκπαιδευτικούς, αναφορικά με το «Εσωτερικό Παιδί και το Παραμύθι». Το σεμινάριο ανέλυσε το πώς προσεγγίζουμε το παιδί μέσα μας και πώς αυτό γίνεται εργαλείο «ξεκλειδώματος» της ψυχολογίας μας αλλά και εργαλείο επικοινωνίας με τα παιδιά. Κατά παράκληση των ενηλίκων που παρακολούθησαν το Σεμινάριο, η Μαριβίτα Γραμματικάκη πραγματοποίησε και μία 2η συνάντηση μαζί τους, αυτή τη φορά με αναφορά σε πιο τεχνικά στοιχεία, σχετικά με την αφήγηση των παραμυθιών.

η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΛήμνοΣτις 16 και 17 Μαΐου 2016, η Μαριβίτα Γραμματικάκη επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου για να παρουσιάσει σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού, με τίτλο «Κόκκινη κλωστή τραγουδά ένα βιολί». Στην πραγματοποίηση του εργαστηρίου συμμετείχαν οι μαθητές τόσο του νηπιαγωγείου, όσο και οι μαθητές των έξι τάξεων του δημοτικού, σε στοχευμένα ηλικιακά εργαστήρια.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: από το «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι» και από την «Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»!

 

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου

Στις 20-21 Μαΐου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας κ. Δημήτρη Κουρζάκη, για ένα διήμερο σεμινάριο κιθάρας που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό ξενώνα «Περσεύς» στο Λιβάδι Σερίφου.

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΣερίφουΤα 11 μαθητές κιθάρας, μικροί και μεγάλοι, παρακολούθησαν το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου η πρώτη παρουσίαση ήταν εισαγωγική. Ο κ. Κουρζάκης μίλησε για τις εποχές και τα μουσικά ρεύματα από την προκλασική έως τη σύγχρονη εποχή με χαρακτηριστικά ακούσματα της κάθε εποχής. Ο διαδραστικός τρόπος παρουσίασης ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους! Το πρωί του Σαββάτου 21 Μαΐου έλαβε χώρα το κατεξοχήν σεμινάριο κιθάρας. Οι μαθητές έπαιξαν κιθάρα μπροστά στον κ. Κουρζάκη καθώς και στους υπόλοιπους μαθητές. Οι εισηγητής ασχολήθηκε διεξοδικά και με υπομονή με κάθε κιθαριστή ξεχωριστά και με στοχευμένες παρατηρήσεις καθοδήγησε όλη την ομάδα στην εμπέδωση νέων μουσικών δεξιοτήτων.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Στις 21-22 Μαΐου 2016 ο διεθνούς φήμης σολίστ και παιδαγωγός Δημήτρης Κουρζάκης επισκέφτηκε το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» στο Κάτω Πετάλι με σκοπό να παραδώσει ένα υψηλής ποιότητας σεμινάριο κλασικής κιθάρας στους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου.

Το σεμινάριο χωρίστηκε σε 2 μεγάλες ενότητες: η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και η δεύτερη την Κυριακή.

Ο Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΣίφνουΣτην πρώτη ενότητα, ασχοληθήκαμε με το θεμελιώδες ερώτημα «Τι είναι κλασική μουσική;». Ο κ. Κουρζάκης, ξεκινώντας με ερωτήσεις προς τα παιδιά για τα ακούσματά τους, παρουσίασε τις 5 μεγάλες χρονικές περιόδους, τα μουσικά έργα των οποίων αποτελούν το μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου ενός κλασικού κιθαρίστα. Αρχίζοντας λοιπόν από την Αναγέννηση και προχωρώντας σταδιακά προς τη Μπαρόκ εποχή, τον Κλασικισμό, τον Ρομαντισμό και τη Σύγχρονη εποχή, ανέλυσε τα μορφολογικά στοιχεία ενός έργου ανάλογα με την εποχή στην οποία γράφτηκε. Μάλιστα, έκανε ένα επιμορφωτικό παιχνίδι με τα παιδιά, όπου τους έπαιζε έργα με την κιθάρα του και τα καλούσε να ανακαλύψουν μόνα τους σε ποια περίοδο ανήκουν σύμφωνα με όσα τους είχε πει νωρίτερα. Στο τέλος της πρώτης αυτής συνάντησης, ερμήνευσε ένα σύγχρονο έργο και όλοι μαζί, δάσκαλοι και μαθητές, προσπάθησαν να βρουν την ιστορία που ήθελε να πει.

Η δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου ήταν τεχνικής φύσεως, καθώς ο κ. Κουρζάκης παρέδωσε ένα ανοιχτό μάθημα κιθάρας, όπου κάθε παιδί αφού παρουσίαζε το έργο του, άκουγε τις πολύτιμες συμβουλές του για βελτιστοποίηση της τεχνικής του αλλά και της ερμηνείας του. Στο μάθημα αυτό παρουσίασαν τα έργα τους ένας - ένας όλοι οι μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου.

Στο τέλος, όλοι έμειναν χαρούμενοι από αυτό το κιθαριστικό Σαββατοκύριακο και ευχαρίστησαν τον κ. Κουρζάκη για την παρουσία του στο νησί.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Επίσκεψη του Μουσικού Eργαστηρίου Σίφνου στη Σαντορίνη και
Καιλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης

Καιλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου ΣαντορίνηςΤο Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016, τρεις μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» είχαν την τύχη να επισκεφτούν μαζί με τον δάσκαλό τους, Τάκη Γιαννόπουλο, το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης προκειμένου να συμπράξουν με τα παιδιά του τοπικού Μουσικού Εργαστηρίου στην καλοκαιρινή τους συναυλία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση της κ. Ματίνας Κοτσιφού, δασκάλας του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης, η οποία και επιμελήθηκε όλη την καλοκαιρινή παράσταση. Οι μικροί μαθητές των δύο εργαστηρίων είχαν δουλέψει για αρκετό καιρό με την βοήθεια των δασκάλων τους ένα μικρό ρεπερτόριο, και όταν πια βρέθηκαν όλοι μαζί, άρχισαν οι πρόβες... Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από την σύμπραξη αυτή, και συνεπώς το αποτέλεσμα δεν μπορούσε παρά να είναι ενθουσιώδες.

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου 2016 δόθηκε η καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Eργαστηρίου Σαντορίνης στο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου Φηρών, την οποία έσπευσαν να παρακολουθήσουν οι γονείς των μαθητών και οι φίλοι του Εργαστηρίου.

Στο τέλος τα παράστασης, και αφού δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές κιθάρας από τη Σίφνο, διοργανώθηκε μικρό παζάρι με τοπικά προϊόντα και μικρά δώρα, για την ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλουν τα Μουσικά Εργαστήρια ως ένας φάρος πολιτισμού σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Μουσικό Καλειδοσκόπιο» στην Κέα

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Κέας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή συναυλία.

«Μουσικό Καλειδοσκόπιο» στην ΚέαΣτην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορησσία παρουσιάστηκε το «Μουσικό Καλειδοσκόπιο», μια συναυλία με την επιμέλεια της κ. Νίνα Πατρικίδου με τους Ανδρέα Ανθόπουλο στο φαγκότο και Γιάννη Μπόντη στο τρομπόνι, ενώ η ίδια η κ. Πατρικίδου συνόδευσε τους δύο νέους με την άψογη ερμηνεία της στο βιολί. Ακούστηκαν έργα των Blume, B. Bartók, Mozart, Vivaldi κ.ά.

Οι 3 μουσικοί κατάφεραν με τις επιλογές των έργων αλλά και με την επικοινωνία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας με το κοινό να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους και μέσα από τον συνεχή διάλογο να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Τους ευχαρίστησαν όλοι θερμά και ιδιαίτέρως οι δάσκαλοι του μουσικού εργαστηρίου Αλέξης Σακίρι, Τζούλια Μιχαηλίδου και Κωνσταντίνα  Βρεττού.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν 13 παιδιά από το Μουσικό Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» που ταξίδεψαν στην Αθήνα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 για να παρακολουθήσουν τη παράσταση της περίφημης όπερας «Τραβιάτα» του Giuseppe Verdi της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την ομάδα συνόδευσαν η δασκάλα του πιάνου Δάφνη Τόκκα και ο δάσκαλος της κιθάρας Τάκης Γιαννόπουλος.

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στο Μέγαρο ΜουσικήςΜε τη φροντίδα του διακεκριμένου σολίστ κοντραμπάσου Βασίλη Παπαβασιλείου και την ενθουσιώδη υποδοχή και ξενάγηση της κυρίας Αγγελοπούλου, Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι μαθητές, οι συνοδοί και οι δάσκαλοί τους γνώρισαν το Μέγαρο Μουσικής, την ιστορία και τις δραστηριότητες του, επισκέφτηκαν τα παρασκήνια, στάθηκαν επάνω στη σκηνή και επεξεργάστηκαν τα σκηνικά που ήταν έτοιμα για τη παράσταση, πήραν μια ιδέα από το μέγεθος του τεχνολογικού εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται να κινητοποιηθεί για τις ανάγκες της. Επισκέφτηκαν επίσης τα καμαρίνια όπου γίνονται όλες οι προετοιμασίες όσων παίρνουν μέρος στις παραστάσεις, το μακιγιάζ, τα κουστούμια, οι πρόβες, κλπ. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τα παιδιά – παρόλη τη κούραση του ταξιδιού και τη μακριά διάρκεια της παράστασης - την παρακολούθησαν μέχρι το τέλος. Δημιουργήθηκαν έτσι οι πρώτες πολύτιμες εντυπώσεις από τη γνωριμία τους με αυτό το είδος της καλλιτεχνικής έκφρασης και μια ακόμη ψηφίδα στην απόκτηση γνώσεων από τον ευρύτερο χώρο της "κλασσικής" μουσικής.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας 2016

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας στο Παλαιό Δημαρχείο του Αγ. Κήρυκου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αλίκη Νταή, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας 2016Το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας είχε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενεί έξι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου.

Τρεις μαθητές κιθάρας (του καθηγητή Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου) και τρείς μαθητές πιάνου (της καθηγήτριας Νίκης Μπουζιωτοπούλου) συμμετείχαν στη γιορτή και συνέπραξαν μουσικά με τους μαθητές της Ικαρίας δημιουργώντας μια μικρή ορχήστρα απο μεταλλόφωνα, πιάνο, κιθάρες και τραγούδι. Οι μαθητές γεμάτοι χαρά αντάλλαξαν μουσικές εμπειρίες και γνώσεις, κάνοντας τους δασκάλους να νιώσουν ικανοποιημένοι απο την επίσκεψη αυτή.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Πόσα ξέρω για τη μουσική και δεν το ξέρω» στη Λήμνο

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» οι μουσικολόγοι, εκπαιδευτικοί και μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα παρουσίασαν δυο σεμινάρια, ηλικιακά στοχευμένα, σχετικά με την κατανόηση των βασικών χαρακτηριστικών της τέχνης της μουσικής μέσω της μουσικής πράξης και συνύπαρξης με τίτλο «Πόσα ξέρω για τη μουσική και δεν το ξέρω».

«Πόσα ξέρω για τη μουσική και δεν το ξέρω» στη ΛήμνοΤο σεμινάριο που αφορούσε σε νεαρούς μαθητές, νηπιαγωγείου και δημοτικού, περιελάμβανε την οργάνωση των συμμετεχόντων σε μουσικά, οργανικά και χορευτικά σύνολα, με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά ακόμα καλύτερα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης της μουσικής, μέσα από το παίξιμο μουσικών οργάνων και το χορό. Χορεύοντας και παίζοντας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις έννοιες του μουσικού ύφους, του ρυθμού και της μελωδίας, καθώς και να "παίξουν" με την έννοια της περιγραφικής μουσικής.

Το σεμινάριο - διάλεξη που αφορούσε σε εφήβους και ενήλικες συμπεριλάμβανε αναφορές στις κοινωνικές και πολιτισμικές θεματικές όπως η λειτουργικότητα της μουσικής στην καθημερινή ζωή, η υπόσταση του καλλιτέχνη διαχρονικά, η έννοια του έργου τέχνης, η μουσική παγκοσμιοποίηση, η μουσική του γλεντιού κ.λπ. Τα θέματα αυτά συνοδεύτηκαν από προβολή βίντεο, παράθεση ιστορικών στοιχείων και εμφάνιση εικαστικών μαρτυριών από τους δύο εισηγητές, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη δομή και το περιεχόμενο, τα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική ακρόαση και πράξη, ενώ τέλος το σεμινάριο έκλεισε με ενδιαφέρουσες διαδραστικές μουσικές ασκήσεις για το κοινό που αφορούσαν σε κλασικές μουσικές φόρμες και τη μεταφορά τους στη νεότερη μουσική.

Οι δράσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook εδώ και εδώ!

 

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΛήμνουΣτις 12 Φεβρουαρίου 2017 το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά το διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας κ. Δημήτρη Κουρζάκη.

9 μικροί μαθητές κιθάρας ενθουσιάστηκαν από το μάθημα του κυρίου Κουρζάκη, ο οποίος ασχολήθηκε διεξοδικά και με υπομονή με κάθε κιθαριστή ξεχωριστά στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της διεύρυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

 

 


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                   Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr