“Μουσική για Όλους” στη Σίφνο

/, Σίφνος/“Μουσική για Όλους” στη Σίφνο

“Μουσική για Όλους” στη Σίφνο

2018-10-11T06:30:33+00:00

Το 2016 το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη” εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη ο Δημήτρης Σινάνογλου, η Αθηνά Τασούλα, ο Διονύσης Μαλλούχος, η Μαριβίτα Γραμματικάκη, η Αμαλία Κουντούρη, τετραμελές μουσικό σύνολο από καθηγητές και σπουδαστές της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας και ο Δημήτρης Κουρζάκης. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη” στη Σαντορίνη και στην Αθήνα!

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο»

Το Σάββατο 23 Γενάρη 2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Πρόκου στην Απολλωνία της Σίφνου η εκδήλωση με τίτλο “Από το κοντσέρτο… στο Μπάμπη Τσέρτο“. Οι δύο εισηγητές Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα έκαναν ιστορική αναδρομή και ταυτόχρονα βιωματική προσέγγιση στην εμπειρία της μουσικής ακρόασης. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με οπτικοακουστικό υλικό καθώς και με μουσικά “παιχνίδια” με τη συμμετοχή του κοινού.

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο» Eισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη ΣίφνοΤην Κυριακή 24 Γενάρη 2016, στο χώρο του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη” στο Κάτω Πετάλι, οι δύο εισηγητές οργάνωσαν και πάλι μουσικά παιχνίδια για τα μικρότερα παιδιά του Εργαστηρίου, εξάπτοντας τη φαντασία τους και συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τη δημιουργικότητα. Συμμετείχαν 10 παιδιά και ο εξαιρετικός χειρισμός από τους δύο μουσικούς-δασκάλους παιδιών με πολύ διαφορετική προσωπικότητα και συμπεριφορά αποκάλυψε σε όλους πώς η μουσική μπορεί να εμπνεύσει τη φαντασία και τη συλλογικότητα των παιδιών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού»

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Στ. Πρόκου στην Απολλωνία της Σίφνου ο μουσικός Διονύσης Μαλλούχος μίλησε με θέμα «Η επίδραση της μουσικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του παιδιού».

«Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού» Εισήγηση του μουσικού Διονύση Μαλλούχου στη ΣίφνοΟ ομιλητής, αντλώντας στοιχεία από πλήθος επιστημονικές έρευνες και χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό, κατέδειξε τη θετική επίδραση που έχει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται σε μικρή ηλικία. Τα οφέλη αφορούν στην πνευματική και συναισθηματική του ευφυΐα, στην αντιληπτική του ικανότητα, στην ανάπτυξη της δημιουργικής του φαντασίας και στην τόνωση της αυτοεκτίμησης του. Μετά το τέλος ομιλίας ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση δήλωσαν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να υπάρξουν και άλλες τέτοιες παρουσιάσεις θεμάτων, που αγγίζουν την παιδική ηλικία και τα προβλήματα της.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

«Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»

Στις 16 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Στ. Πρόκου στην Απολλωνία Σίφνου, η συγγραφέας και μουσικός Μαριβίτα Γραμματικάκη παρουσίασε το σεμινάριο για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι». Οι συμμετέχοντες μέσα από τις εικόνες του παραμυθιού ανίχνευσαν τη δυνατότητα να βγάλουν στην επιφάνεια το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας…

Στις 17 Απριλίου 2016 στο Μουσικό Εργαστήρι «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» στο Κάτω Πετάλι Σίφνου η Μαριβίτα Γραμματικάκη πραγματοποίησε εργαστήρι μουσικού παραμυθιού με τίτλο «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Μέσα από τα παραμύθια συνδύασε το παιχνίδι, την κίνηση και τη μουσική!

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σίφνο

Στις 18-19 Απριλίου 2016 το Δημοτικό Σχολείου Σίφνου φιλοξένησε τη Μαριβίτα Γραμματικάκη. Τα παιδιά του σχολείου χωρίστηκαν σε τρία τμήματα και είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα παραμύθι ανάλογο με την ηλικία τους και να φτιάξουν το δικό τους μουσικό παραμύθι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την χαρισματική αφηγήτρια, αλλά κι εκείνη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη θερμή φιλοξενία τους!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: από το «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι» και από την«Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί»!

Μουσική δωματίου στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Στις 5-6 Μαΐου 2016 η φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» επισκέφτηκε το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη». Σε συνεργασία με τους δασκάλους της κιθάρας και του πιάνου του Μουσικού Εργαστηρίου, Δάφνη Τόκα και Τάκη Γιαννόπουλο, επιλέχθηκαν για τον κάθε μαθητή κιθάρας και πιάνου ένα έργο μουσικής δωματίου για φλάουτο και πιάνο ή για φλάουτο και κιθάρα, ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή. Οι μαθητές του Εργαστηρίου μελέτησαν την παρτιτούρα του έργου με τη βοήθεια των δασκάλων τους και έπαιξαν μαζί με την Αμαλία Κουντούρη το κομμάτι που είχαν προετοιμάσει. Η πρόβα ήταν ανοιχτή για τους μαθητές που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τα κομμάτια των συμμαθητών τους κι έκαναν παρατηρήσεις πάνω σε αυτά.

Μέσα από το σεμινάριο αυτό δόθηκαν κίνητρα στα παιδιά να μελετήσουν παραπάνω, για να συνοδεύσουν ένα μελωδικό όργανο. Επίσης οι μαθητές παίζοντας μαζί με έναν επαγγελματία μουσικό, αντιλήφθηκαν καλύτερα την φόρμα και την ψυχοκίνηση του κομματιού και εξασκήθηκαν να συνεργάζονται με κάποιον άλλο μουσικό.

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική»

Στις 14 Μαΐου 2016 οι Σιφνιοί φίλοι της μουσικής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναυλία με τίτλο «Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική»! Η συναυλία ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στην Αυλή του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου, Αρτεμώνα, αλλά λόγω της βροχής φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική» στη ΣίφνοΤο εξαιρετικό τετραμελές μουσικό σύνολο απαρτιζόταν από καθηγητές και σπουδαστές της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, που ιδρύθηκε στην ΕΡΤ πριν 18 χρόνια και τα τελευταία 2 χρόνια τέλει υπό την αιγίδα της Ιερής Αρχιεπισκοπής Αθηνών! Η Νίνα Πατρικίδου (βιολί), ο Ηλίας Μπάρμπας (φλάουτο), η Κατερίνα Λιουδάκη (κλαρινέτο) και ο Ανδρέας Ανθόπουλος (φαγκότο) ερμήνευσαν έργα W.A.Mozart, Esprit Chedeville, G-B. Cirri, Georges Bizet, S. Rachmaninoff, Keith Amos και Sam Raphling. Από τη συναυλία δεν έλειψαν οι δάσκαλοι και οι φίλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη”.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη Δημήτρη Κουρζάκη

Στις 21-22 Μαΐου 2016 ο διεθνούς φήμης σολίστ και παιδαγωγός Δημήτρης Κουρζάκης επισκέφτηκε το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» στο Κάτω Πετάλι με σκοπό να παραδώσει ένα υψηλής ποιότητας σεμινάριο κλασικής κιθάρας στους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου.

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΣίφνουΤο σεμινάριο χωρίστηκε σε 2 μεγάλες ενότητες: η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και η δεύτερη την Κυριακή.

Στην πρώτη ενότητα, ασχοληθήκαμε με το θεμελιώδες ερώτημα «Τι είναι κλασική μουσική;». Ο κ. Κουρζάκης, ξεκινώντας με ερωτήσεις προς τα παιδιά για τα ακούσματά τους, παρουσίασε τις 5 μεγάλες χρονικές περιόδους, τα μουσικά έργα των οποίων αποτελούν το μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου ενός κλασικού κιθαρίστα. Αρχίζοντας λοιπόν από την Αναγέννηση και προχωρώντας σταδιακά προς τη Μπαρόκ εποχή, τον Κλασικισμό, τον Ρομαντισμό και τη Σύγχρονη εποχή, ανέλυσε τα μορφολογικά στοιχεία ενός έργου ανάλογα με την εποχή στην οποία γράφτηκε. Μάλιστα, έκανε ένα επιμορφωτικό παιχνίδι με τα παιδιά, όπου τους έπαιζε έργα με την κιθάρα του και τα καλούσε να ανακαλύψουν μόνα τους σε ποια περίοδο ανήκουν σύμφωνα με όσα τους είχε πει νωρίτερα. Στο τέλος της πρώτης αυτής συνάντησης, ερμήνευσε ένα σύγχρονο έργο και όλοι μαζί, δάσκαλοι και μαθητές, προσπάθησαν να βρουν την ιστορία που ήθελε να πει.

Η δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου ήταν τεχνικής φύσεως, καθώς ο κ. Κουρζάκης παρέδωσε ένα ανοιχτό μάθημα κιθάρας, όπου κάθε παιδί αφού παρουσίαζε το έργο του, άκουγε τις πολύτιμες συμβουλές του για βελτιστοποίηση της τεχνικής του αλλά και της ερμηνείας του. Στο μάθημα αυτό παρουσίασαν τα έργα τους ένας – ένας όλοι οι μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου.

Στο τέλος, όλοι έμειναν χαρούμενοι από αυτό το κιθαριστικό Σαββατοκύριακο και ευχαρίστησαν τον κ. Κουρζάκη για την παρουσία του στο νησί.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Επίσκεψη του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου στη Σαντορίνη

Επίσκεψη του Μουσικού Eργαστηρίου Σίφνου στη Σαντορίνη και Καιλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης

Το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016, τρεις μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» είχαν την τύχη να επισκεφτούν μαζί με τον δάσκαλό τους, Τάκη Γιαννόπουλο, το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης προκειμένου να συμπράξουν με τα παιδιά του τοπικού Μουσικού Εργαστηρίου στην καλοκαιρινή τους συναυλία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση της κ.Ματίνας Κοτσιφού, δασκάλας του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης, η οποία και επιμελήθηκε όλη την καλοκαιρινή παράσταση. Οι μικροί μαθητές των δύο εργαστηρίων είχαν δουλέψει για αρκετό καιρό με την βοήθεια των δασκάλων τους ένα μικρό ρεπερτόριο, και όταν πια βρέθηκαν όλοι μαζί, άρχισαν οι πρόβες… Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από την σύμπραξη αυτή, και συνεπώς το αποτέλεσμα δεν μπορούσε παρά να είναι ενθουσιώδες.

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου 2016 δόθηκε η καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης στο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου Φηρών, την οποία έσπευσαν να παρακολουθήσουν οι γονείς των μαθητών και οι φίλοι του Εργαστηρίου.

Στο τέλος τα παράστασης, και αφού δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές κιθάρας από τη Σίφνο, διοργανώθηκε μικρό παζάρι με τοπικά προϊόντα και μικρά δώρα, για την ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλουν τα Μουσικά Εργαστήρια ως ένας φάρος πολιτισμού σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν 13 παιδιά από το Μουσικό Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» που ταξίδεψαν στην Αθήνα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 για να παρακολουθήσουν τη παράσταση της περίφημης όπερας «Τραβιάτα» του Giuseppe Verdi της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την ομάδα συνόδευσαν η δασκάλα του πιάνου Δάφνη Τόκκα και ο δάσκαλος της κιθάρας Τάκης Γιαννόπουλος.

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στο Μέγαρο ΜουσικήςΜε τη φροντίδα του διακεκριμένου σολίστ κοντραμπάσου Βασίλη Παπαβασιλείου και την ενθουσιώδη υποδοχή και ξενάγηση της κ. Αγγελοπούλου, Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι μαθητές, οι συνοδοί και οι δάσκαλοί τους γνώρισαν το Μέγαρο Μουσικής, την ιστορία και τις δραστηριότητες του, επισκέφτηκαν τα παρασκήνιαστάθηκαν επάνω στη σκηνή και επεξεργάστηκαν τα σκηνικά που ήταν έτοιμα για τη παράσταση, πήραν μια ιδέα από το μέγεθος του τεχνολογικού εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται να κινητοποιηθεί για τις ανάγκες της. Επισκέφτηκαν επίσης τα καμαρίνια όπου γίνονται όλες οι προετοιμασίες όσων παίρνουν μέρος στις παραστάσεις, το μακιγιάζ, τα κουστούμια, οι πρόβες, κλπ. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τα παιδιά – παρ’ όλη τη κούραση του ταξιδιού και τη μακριά διάρκεια της παράστασης – την παρακολούθησαν μέχρι το τέλος. Δημιουργήθηκαν έτσι οι πρώτες πολύτιμες εντυπώσεις από τη γνωριμία τους με αυτό το είδος της καλλιτεχνικής έκφρασης και μια ακόμη ψηφίδα στην απόκτηση γνώσεων από τον ευρύτερο χώρο της “κλασσικής” μουσικής.